Februaris sista playdate

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Idag hade vi vänner över på fika och playdate. Jag hade bakat en mastig men ganska så perfekt kladdkaka. Recept kommer. De små fick fruktsallad och grädde.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Det är inte lätt att fånga båda på en och samma bild. Det här var den bästa av ett gäng. Ingen av dem ser särskillt glad ut men det var nog för att de var fullt upptagna av den delikata fruktsalladen ;)
 
Sådana här dagar är så himla härliga. Barnen leker (dock inte med varandra än), vi vuxna får samtidigt vuxentid sittandes på golvet medvetna om att ett samtal kan avbrytas fort om ett av barnen behöver uppmärksamhet. En fikastund där vi alla är samlade kring bordet följt av mer lek. Tiden gick så fort. Vips var klockan halv fem och vi alla behövde börja tänka på middagsplaner. En lördag i sitt esse :)

Mamas boy

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Mammas lille pojke ♥
 
Igår testade jag ett par Tassa på Oscar. Man kan väl säga att det är en sorts sockiplast? Ni ser dem på bilden. Vanliga strumpor glider hela tiden av en bit och så snubblar han på överflödet som blir vid tårna eller halkar för att antihalket hamnar fel. Men vi får nog vänta med att använda Tassa till han kan gå bättre för han snubblade på dessa också eftersom han inte kan lyfta fötterna ordentligt än. Och så blev han jättearg när jag tog på dem... Haha :)

Alla hjärtans dag

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Nu var det ett tag sedan jag bloggade. De senaste dagarna har orken helt enkelt inte funnits. Istället har jag legat på soffan efter lilleman somnat. I princip varje dag har jag somnat ifrån en TV-serie eller bok. Här kommer i alla fall lite bilder från Alla hjärtans dag. En ros till oss var i familjen.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Små glasshjärtan som jag och Johan åt till dessert efter en perfekt middag med bakad potatis, tillbehör och rödvin. Det var de som jag köpte på Lidl som jag visade paket på i det här inlägget.
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

I det andra paketet i samma inlägg låg de här hjärtanen. Mums!
 
Så vad har hänt sedan sist då?
 
I söndags åt vi lunch hos vänner som har en son som är lite äldre än Oscar. Vi fick ekologiska geléhjärtan och doppa jordgubbar i choklad till dessert. Gott! Efter det fortsatte vi ut till Arlanda flygplats för att fika med mina föräldrar som tog en hotellnatt där innan sitt tidiga flyg till Jamaica. Där fick också Oscar visa hur duktig han har blivit på att gå och leka en stund på deras rum.
 
Dagarna efter det har jag och Oscar hängt på öppna förskolan varje dag och gjort små ärenden. Igår var det fettisdagen och då åts det såklart semlor också. Härlig vardag :)

Happy Valentines

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Hoppas ni får en riktigt härlig dag, vare sig ni firar eller inte :)

Hjärta från Oscar

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Så här fint blev hjärtat som Oscar tog i sina små röda händer. Jag blir glad varje gång jag ser det. Såklart hjälpte jag till att pudra rött glitter på och sen fick det ligga på ett papper i ett fönster och torka. När det var torrt gjorde jag ett litet hål med en blyertspenna och tryckte i en grillpinne. Mer än så här kommer vi inte pynta för Alla hjärtans dag, det räcker fint.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Alla målningar kom inte med hem på en gång för de hade lite tjockare lager färg på och tog därför längre tid att torka. De hämtar vi en annan dag istället. Hoppas på mer pyssel inför Påsk :)

Oscars första konstverk

Canon G16
 
I ett soligt rum på öppna förskolan satt Oscar igår förmiddag. Förväntansfull. Men vad som skulle hända hade han nog ingen aning om.
 
 Canon G16
 
Fingerfärgen kom fram. Oscar pillade lite försiktigt i ungefär två sekunder.
 
 Canon G16
 
Sen grabbade han tag och vände på hela paletten. Precis som det skulle vara. Kladdigt och mysigt.
 
 Canon G16
 
Och färg överallt. Det gick inte att hejda honom. Såklart var man tvungen att smaka lite också. Fint med läppstift va? ;)
 
 Canon G16
 
Här ser ni resultatet. Flera målningar och handavtryck. Hjärtat som var det första han färglade kommer på bild i nästa inlägg. Det är ju alla hjärtans dag på lördag så det var därför Jeanette på öppna förskolan föreslog att vi skulle måla ett hjärta per familj om man ville. Sånt älskar jag. Enkla pyssel som gör mammahjärtat glad.
 
Att göra Oscar ren efter det här äventyret tog ett litet tag men gick ändå förvånansvärt bra. Han fick bara en liten fläck fram på magen, annars klarade sig kläderna fint. Fingerfärg är väldigt tacksamt också på det viset att det lätt går bort från händer och mun med bara vatten. Barnstolen han satt i fick också saneras efteråt såklart :)

Framsteg!

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Oscar har tagit sina första steg själv! I söndags tog han två små och dagarna efter det har han upprepat det några gånger om dagen. Igår tog han fyra eller fem steg mellan mig och Johan när vi lockade honom med roliga leksaker. Han är så duktig och det är som min vän Sylvia skrev i sin blogg bara för några dagar sedan att man blir väldigt stolt och så glad. Snart kan han springa omkring med sina jämnåriga och busa.
 
Oscar säger "maammamamamamma" till det mesta men vissa gånger när han säger det så inbillar jag att han faktiskt menar mig. Hans ord för lampa är "ampaa" och han viskar alltid när han säger det ordet men det senaste har jag förstått att han säger samma ord för vad som helst som hänger i taket och väggklocka. Haha, vi får öva på det där ;)

Inför Alla hjärtans dag

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
De här två fina askarna hittade jag på Lidl idag. Ett tips inför Alla hjärtans dag till er som inte orkar baka eller fixa med dessert men ändå vill lyxa till det lite. Särskillt dyra var de inte heller, 20 kr/st. Det här var bara en bråkdel av vad Lidl hade fått in med samma tema så skynda er till närmsta butik för det brukar gå åt ganska snabbt.
 
Hur kommer ni fira Alla hjärtans dag?

Mot Gbg

iPhone 5s

På väg till mina föräldrar över helgen. Vi ska fira mamma som fyllde år i söndags. Det kommer bli en mysig helg med massa lek, bus och firande. Imorgon besöker vi en vän och hennes sambo som inte har träffat Oscar på länge.

Ha en trevlig helg vänner!


Tisdagslyx på Långbro värdshus

Canon G16

I tisdags hade jag dejt med Malin. Hon och hennes sambo flyttade ut från vår uthyrningsdel för några månader sedan och jag har inte sett dem sedan dess (tror jag). Man vänjer sig snabbt med vilka man delar sitt hus med och jag måste säga att jag saknar de båda. Så därför var det extra kul att ses och äta lite gott.
 
Canon G16
 
Vi hade en hel del att prata om och tiden gick riktigt snabbt. Bättre atmosfär kan man knappt ha. Vackra rum med inredning i min smak och det bästa av allt: man hör vad varandra säger. Vissa restauranger är ljudnivån alltid så hög om det är för många gäster och då kan man nästan lika gärna stanna hemma tycker jag.
 
Canon G16
 
Maten var perfekt som vanligt. Jag åt en rådjurswallenbergare med mandelpotatispuré, rostade rotfrukter och en kryddig lingonsky. Och vinet, jag tog ett glas rött som var så gott. Det heter Laya och finns på vissa Systembolag. Jag måste fråga på våra närmsta om det går att beställa.
 
Canon G16
 
Så här vackert var Långbro Värdshus i full vinterprakt. Fantastiskt! Och jag älskar att vi har så nära dit.

6 bilder från idag

iPhone 5s
 
Oscar på öppna förskolan idag. Det finns massor av skoj där. Bollar är en favorit i över huvud taget hos Oscar just nu, han kan sitta och kasta dem ganska länge. Och ibland kastar han iväg den och jagar efter. Det går till och med att kasta boll fram och tillbaka en stund mellan oss.
 
Annars har en brant rutschkana blivt storfavorit på öppna förskolan. Han klättrar upp helt själv, jag tar emot och sätter honom på rumpan och håller i honom medan han åker ner. Sen kryper han mot trappan igen och hela proceduren upprepas om och om igen :)
 
 iPhone 5s
 
Idag var Oscar både glad och ledsen vid lunchen. Humöret pendlar snabbt kan man säga. Det gick från glad till ledsen till glad till ledsen till glad. Maten slank ner utan problem i alla fall och mat runt hela munnen blev det. Precis som det ska vara.
 
Just när vi sitter vid bordet och ska äta något så har Oscar alltid en liten procedur för sig. Han vinkar och är samtidigt jätteglad och sen sträcker han upp ena armen som om han vill göra high five och då brukar vi alltid möta hans hand och säga just det. Jätteroligt tycker både Oscar och hans föräldrar.

Min födelsedag

Canon G16
 
För 1,5 vecka sedan fyllde jag 31 år. Det var en fredag och min syster med sambo hade tagit sig upp till oss med bil under dagen. Det blev en riktigt härlig kväll med fina presenter och en god middag som började med tapastallrik från Långbro Deli. Den är såå god. Perfekt att ha ett sådant härligt ställe i närheten. Johan och Oscar hade tagit en tur dit och handlat utan att jag visste.
 
 Canon G16
 
Varmrätten blev den här goda pastan som jag hade önskat. Det är en hemmagjord tomatsås med pancetta, parmesan, pecorini och pinjenötter. När jag var och handlade så fanns det inte tillräckligt med pancetta så jag tog det som fanns och lika mycket av en italiensk speck också. Det blev minst lika bra! Det vackra fatet och receptet på den här rätten kan vi tacka Johans syster för. Det här är verkligen en rätt jag kan äta alla dagar i veckan.
 
 Canon G16
 
Vi drack goda viner till maten och desserten stod min syster och Henke för. Jag hade önskat en citrontiramisu som jag hittade i en gammal Buffé-tidning. Den var jättegod och vi åt den i soffan till På spåret. Italienskt för hela slanten den kvällen med andra ord. Jag klagar då inte!
 
Tack fina familj för en jättefin födelsedag :)

Hemma med Oscar igen

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

Nu är jag hemma med Oscar igen. Första dagen idag av tre månader. Så ända fram till och med april får jag njuta av den här godingens sällskap hela dagarna. Det känns jätteroligt! Bilden är från idag.
 
Idag har vi varit på öppna förskolan och träffat två andra barn med föräldrar från föräldragruppen. Och massa andra såklart. Alla kände igen Oscar eftersom han och Johan har varit där flitigt. Personalen hade full koll på mig när de kom på vilken pappa som var Oscars. Kul!
 
Igår ställde sig Oscar upp alldels själv för första gången! Han hade sin kära badboll i händerna och stod inte i närheten av något att ta emot sig mot så han tog bara ett snabbt steg upp och vips så stod han. Man märker att han blir mer och mer stadig när han står för det är många gånger som man kan släppa honom och han står helt själv i några sekunder.
 
Däremot har han blivit mer kinkig med maten. Han gallskrek idag vid lunch (tur vi var hemma!) och vägrade äta mat som han annars har tyckt om. Eventuellt kan det ha med tänder att göra. Det har fortfarande inte kommit upp något men han dreglar och gnager. Och de enda gångerna som det inte funkar lika bra med maten är när tänderna spökar. Eller så har hans smaklökar utvecklats kanske. Jag försökte ge honom äppelbitar till mellis idag men det gick inte hem! Avokado funkar bara om det är blandat med banan. Broccoli är inte heller en höjdare märkte vi när vi var på middag hos släktingar här om dagen. Det blir spännande att se om det här fortsätter eller om det bara är en fas. Han har ju varit så duktig med all mat annars men alla måste få ha saker de inte tycker om.

Bananpannkakor till de små

Canon G16
 
Igår stekte jag bananpannkakor till Oscar. Receptet hittade jag på instagram hos @rossilovesfood och jag gjorde 5 st små pannkakor. Oscar kommer få dem till mellanmål en gång om dagen nu i veckan som kommer. Jag serverade med en liten klick keso och några hallon. Det slank ner fint i hans mage och mamman tyckte också att det smakade mums! Här kommer receptet:
 
En banan
2 ägg
Salt
Kokosolja
 
Mosa bananen i en bunke, knäck i äggen, strö i lite salt och vispa ihop till en smet. Stek i kokosolja.
 
Annas kommentar:
Det går ju såklart bra att steka i vilket fett som helst men eftersom det stod i receptet och jag hade kokosolja hemma så tog jag det. Kokosolja ska tydligen vara ett rikitgt bra fett. Jag känner mig så nöjd och glad när jag har lagat något som är just till Oscar och eftersom det här receptet är så enkelt så finns det ingen ursäkt (för mig i alla fall...) att inte göra det.

Laxbiffar till middag

Canon G16
 
Ikväll gjorde jag laxbiffar till middag. Jag hade tänkt servera bulgur till men eftersom vi inte hade tillräckligt så började jag koka ris och efter 8 minuter hällde jag i den bulgur som var kvar så att det blev en blandning. Blev kanon faktiskt! En kall örtsås och lite grönsaker till fick vi också. Här kommer receptet på biffarna:
 

500 g laxfilé
1 liter vatten
Salt
3 finhackade schalottenlökar
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl crème fraiche
4 msk ströbröd
2 ägg
Svartpeppar
Smör


Koka upp vatten och lite salt. Lägg i laxbiten/bitarna och sjud på svag värme under lock i ca 8 minuter. Låt svalna en liten stund och häll sedan bort kokspadet. Mosa fisken i en skål med en vanlig gaffel.

 

Blanda hackad lök, ströbröd, ägg, dill, gräslök, crème fraiche, salt och peppar. Och rör sedan ner bland fisken. Allt ska bli som en lite ojämn smet. Forma med händerna små platta biffar. Stek dem gyllenbruna ca 3 min per sida i smör.

 

Annas kommentar:
Jag hade inga schalottenlökar hemma så jag tog en vanlig gul lök istället. Ett tips är att köpa frysta örter om man inte vill köpa hem en hel kruka av varje. Jag brukar ha just gräslök och dill i frysen men också franska örter och basilika. Det är verkligen smidigt och man slipper dessutom hacka dem... För oss räckte det här till min, Johan och Oscars middag. Det blev dessutom laxbiffar över till fyra portioner till. Tjohoo!
Receptet hittade jag hos Livet som Emmy.