Oooey gooey brownie

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
De här godsakerna fick bli den här julens signum. Jag bakade dem i förra veckan och bjöd dem till fika på lördagens minijulafton. Några fick också följa med hit till Göteborg och blev gårdagens dessert tillsammans med lite bär och grädde då vi var på middag hos Lina och Johan. Jag tänker mig också att de ska få bli en liten liten del av nyårsaftons dessert som vi har tagit på vår lott att fixa. Det är en väldigt mastig kaka och räcker därför länge. Receptet kommer från början från Jennie Benjaminssons hemsida Kalasgott men det finns tyvärr inte kvar där så jag fick hitta det på annat håll.  
 
Botten
120 g Smör
120 g Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad
 

150g minimarshmallows

1 burk Dulce de Leche

(dvs en burk kondenserad mjölk som kokas på svag värme i 3-4 timmar. Burken skall vara täckt under hela kokningen. Låt svalna innan burken öppnas)

 

Chokladtryffeltäcke
125 g hackad Mjölkchoklad
125 g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde

 

How to:

Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en mindre plåt med bakplåtspapper, ca 20x30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen (den får gärna vara ganska kladdig) och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, det ska inte ta färg. Bred på dulce de leche. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de lechen. Låt stelna och skär i bitar. Servera gärna med en klick vispad grädde och lite färska bär.


Minijulafton

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
I lördags passade vi på att ha lite minijulafton med en del av vår familj på Johans sida. Eftersom vi dagen efter skulle åka mot Göteborg så bjöd vi in till brunch. Vi tänkte att alla nog skulle uppskatta mat som inte var på jultemat så vi bjöd på lite allt möjligt med inslag från medelhavsområdet. En hel laxsida, dadlar med bacon, kokt potatis, Annas hummus, melon och kallskuret, grönkålssallad med äpple och valnötter, babymozzarella och körsbärstomater, Harriets hemgjorda knäckebröd och Rakels hembakta bröd. Det var en jättebra kombination och allt blev som solsken för smaklökarna.
 
Har ni inte testat dadlar med bacon så måste ni göra det. Till och med min man som var jätteskeptisk på grund av dadelns inblandning tyckte att det var en vinnande kombination. Gör ett snitt i en dadel och ta ur kärnan. Linda en skiva bacon runt. Lägg i en ugnsform med backonskarven ned. Tillaga ca 15 minuter mitt i ugnen på 225 grader.
 
Och hörrni, en hel sida av lax är svårt att misslyckas med. Lägg den på bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och massera in en förpackning franska örter. Tillaga ca 15-20 min mitt i ugnen på 225 grader. Den blir så saftig och god!
 
Det tråkigaste var såklart att Johans mamma som fick stanna hemma i magsjukans tecken inte kunde vara med. Men förutom de tre goingarna på bilden så ärade också Johans mormor och morfar oss med sin närvaro. Och vet ni, det blir så himla lätt och roligt när man kan hjälpas åt. Alla gästerna tog med en eller två grejer till bordet som vi hade bett dem om i förväg. Perfetto!

Uppesittarkväll

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Så här ser årets julgran ut. Det är den bästa hittills sen jag flyttade hemifrån. Lagom stor med bra proportioner och mycket dekorationer. Precis det jag gillar :)
 
Just nu sitter vi hemma hos mina föräldrar och ser på Bingolottos uppesittarkväll. Det är mysigt och de har bra gäster i år tycker jag. Om inte ens en timma är det julafton. Den magiska dagen. Jag kommer aldrig växa upp så mycket att jag slutar känna de här känslorna. Det är härligt tycker jag. Vi har tjuvstartat lite lätt med julmat, julöl, mumma och julgodis ikväll. I morgon blir det traditionellt firande hos min farbror och faster med dopp i grytan till lunch. Hoppas ni alla får njuta precis på det sättet ni vill. Jag önskar er en riktigt god och varm jul!

Julfrukost på jobbet

 
Utrustning: iPhone 4
 
Idag är sista dagen då vi är fulltaliga på min avdelning här på jobbet innan jul så då gjorde vi en repris från förra året. En mysig frukost med korv som kollegans pappa i Österrike gjort. Det här året blev det också ost därifrån som var jättegod. Hård, men mjuk och krämig på samma gång. Ny favorit! När vi tände taklamporna igen så upptäckte vi att "oj, vi har visst dimmer". Så nu är det superljust inne hos oss (inte för att det var direkt mörkt innan). Det känns jätteskönt och jag känner mig mycket piggare!

Julfest på Villa Källhagen

 
Utrustning: iPhone 4S
 
I måndags var vi på årets julbord med jobbet. Vi började med glöggmingel på kontoret för att sedan åka vidare med abonnerad buss till Villa Källhagen. En restaurang som har riktigt bra mat (till skillnad från Collage där vi var förra året). Förrättsbordet var enormt med mycket fisk och vilt. Efterrättsbordet uppfyllde också mina krav. Mycket att välja på och små munsbitar så man kunde smaka på mycket. Chokladkolan var bäst, testa den om ni får lyckan att besöka Villa Källhagen. Här är Camilla och jag på bild. Mycket fler bilder än så från i måndags blir det nog tyvärr inte. Vi fick alla varsitt fint smycke med oss hem i julklapp också :)

Mozartkulor

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Ikväll har varit en sån där perfekt fredagskväll. Jag lagade middag till min man. Det blev kycklinggryta med spenat och fullkornsris. Lite vin till maten och juleskum till efterrätt samtidigt som På spåret visades på TV. Favoritprogrammet. Jag passade på att multitaska och rullade Mozartkulor framför TVn och nu så här sent på kvällen när jag fortfarande hade lite pigg energi kvar i kroppen doppade jag dem i choklad också. Det kan inte bli en bättre start på helgen för min del. Jag gillar verkligen det här med kvalitetstid mixat med effektivitet :)
 
I morgon väntar julpyssel med ett gäng tjejer och sedan ansluter våra karlar för en trevlig mingelkväll. Jag ska göra det här pysslet. På söndag är vi bjudna på en glöggafton som jag sett fram emot länge. Nu är det snart jul!!

Julmarknad på Zetas

 
Utrustning: iPhone 4
 
Igår tog vi en promenad i det stålande solskenet och bestämde oss för att samtidigt luncha på Zetas handelsträdgård. Döm om min förvåning och lycka när jag upptäckte att det var julmarknad där just den helgen. Vilken tur! I det lilla fiket var det såklart proppfullt men glada blev vi när vi hittade grillad bratwurst med surkål och ajvar i baguette nere på marknaden. Det blev en perfekt lunch för dagen. Vi kikade runt lite, drack glögg och bara mös. Några små söta julkulor och vörtbröd fick följa med oss hem. På vägen tillbaka gick jag och trallade lite för mig själv så jag tror nog att Johan tyckte jag var lite knäpp :)

Adventskaka

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5.5,6 IS
 
Den här kakan gjorde jag igår när jag kom hem från dopet och Johan åkte vidare på svensexa. Har länge varit sugen på att testa receptet och den blev riktigt god. Dock skulle jag nog kunnat ta ut den från ugnen 5-10 minuter tidigare än vad receptet angav. Tyckte den blev lite för torr, jag gillar kakor som är lite mer åt det saftiga/kladdiga hållet. Note to self till nästa år. Receptet kan ni hitta hos Made by Mary som jag tipsade om för några dagar sedan.
 
Trevlig andra advent till er!

Glittrande vinterdag

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 1:3,5-5,6 IS
 
Idag var det sånt här perfekt väder igen. Den sorten som får snön att glittra extra mycket. Dock blev det inte så mycket utomhus för oss eftersom lille Ludvig döptes idag. Johan var fadder och jag var fotograf. Jättemysig tillställning med en riktigt bra präst och det fina ljuset gjorde det lite lättare att få bra bilder. Har suttit och redigerat en del av dem under kvällen och ska fortsätta med det i morgon så att de lyckliga föräldrarna kan få dem i det snaraste :)

Vinter på vår gata

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Så här vackert har vi det hos oss just nu. Det blir lite extra jobb med snöskottning men det får det vara värt. Omgivningen blir så tyst och dämpad, ljus och fridfull. Det är precis lagom med snö. Om den får ligga hela vintern så blir jag glad. Åtminstone över jul och nyår vore mysigt. Nu när temperaturen bara är på ett par minus så känns det verkligen som det perfekta vintervädret. Jag skulle nog aldrig vilja bli av med de fyra årstiderna när de är så här markanta :)
 
Nu: Hopp in i duschen efter kvällens cykelpass!

Movie night

 
Utrustning: iPhone 4
 
Ikväll var en mysig kväll. Jag och två fina tjejer från jobbet åt lite middag, beundrade stans vackra juldekorationer och gick på bio. Vi såg äntligen Breaking Dawn - part two. Den gjorde mig inte besviken och det känns nu skönt att serien är avslutad. Lite segt att vänta ett år på varje film. Någon gång ska jag läsa om böckerna också, det är de värda.
 
Mat blev det i Kungshallen. Libanesiskt. Alltid lika gott. Vi pratade utan svårigheter bort den timmen vi hade på oss innan filmen skulle börja och sen blev det fotografering på Hötorget innan vi gick in på Filmstaden. En enda liten handlare stod på torget den här snöstormiga dagen. Ni ska få se bilder hur det ser ut runt vårt hus i morgon!
Thank you girls!

Made By Mary

 
Bilder lånade från Made by Mary
 
Made by Mary har jag följt i någon månad nu och den har blivit min absoluta favoritblogg när det gäller recept. Jag blir sugen på att testa det allra mesta som hon lägger upp och de vackra bilderna gör det hela till perfektion. Såg dessutom att hon hamnat på blogg.se-framsidan med den översta bilden nu när jag skulle logga in och göra det här inlägget. Lustigt vilket sammanträffande. Jag kommer absolut göra något av hennes recept till nyårsafton då jag ska stå för desserten :)

Diplomet!

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
För några veckor sedan damp det här fina diplomet ner i brevlådan och det har jag totalt glömt av att visa. Jag är så stolt över mig själv att jag klarade det. Det var en riktigt rolig kurs! Tydligen så var det ungefär hälften som var tillräckligt duktiga och fick diplomet. Nu måste jag bara se till att rama in det snart så att det håller sig fint :)