Pepparkaksbullar

 

Här kommer ett recept som jag inte hann/orkade publicera vid jul. Men dessa pepparkaksbullar tycker jag man kan göra när som helst egentligen. Goda blev de! Receptet har jag hittat hos Angelicas värld.

 

Bulldeg:

1 pkt jäst för söta degar

3 dl kallt vatten (jästen jäser bättre då)

2 dl mjölk

18,5 dl vetemjöl special

200 g mjukt smör

2 dl socker

1/2 tsk salt

1 msk grovmalen kardemumma

1 st ägg

 

Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin (dubbla tiden om du knådar för hand). Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund, lägg tillbaks den i bunken och täck med plast eller bakduk. Låt vila i 30 minuter i rumstemperatur.

 

Fyllning: 

250 gr smör

250 gr farinsocker

1 msk ingefära

1 msk kanel

2 tsk kardemumma

2 tsk malen nejlika

 

Under tiden som degen vilar rör du ihop fyllningen.

 

Kavla ut degen och bred på fyllningen, forma till bullar och låt dem jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50-60 minuter eller under handduk i rumstemperatur 90-120 minuter. Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 240°C. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 

Annas kommentar:
Jag tog den lata vägen och köpte en färdig blandning av pepparkakskrydda. Jag tog lika mycket av den som den totala mängden kryddor i receptet.
 
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2,8 L USM

Pärlplattor

 
 
Idag har vi pärlat med de små pärlorna för första gången. Eller det var mest Oscar som pärlade. Jag hade kameran i högsta hugg och la någon pärla här och där när det önskades av mister. Sen testade jag faktiskt att stryka pärlplatta för första gången. Det var kul! Oscar har inte efterfrågat strykning innan när vi har hållt på med de stora pärlorna så då har jag låtit det vara men nu ville jag se hur lätt/svårt det var. Det var lätt. Jag passade också på att laga en pärlplatta som han gjort på Smarta barn. Det var en dinosaur som hade gått sönder i svansen. Nu är den hel igen. Den ska nog få ett snöre och hängas upp på Oscars rum :)
 
Såklart var jag ju tvungen att googla hur det går till att stryka pärlplatta och hittade då den här söta instruktionsfilmen:
Stryka pärlplattor
 
 
 
 
 
 
Bilder: Canon G16

Fortsatt sjukstuga

 

Här hemma har vi fortsatt sjukstuga jag och Oscar. Det var förra fredagen som han blev sjuk med feber och snor. Febern gav med sig ganska fort och nu i veckan har det varit snor och hosta hos lilleman. Själv blev jag sjuk i måndags på första vab-dagen. Ingen feber men en typisk förkylning som startade med halsont och fortsatte med snor, hosta och ont i kroppen. Nu också ont i bihålorna.

 
Pappan i huset är på kick off i Malmö och kommer hem imorgon eftermiddag. Låt oss hoppas hoppas att han har kunnat hålla sig hyfsat frisk.
 
På bilden ovan kan ni se en skymt av min nya fina pyjamas som var en födelsedagspresent från Johans mamma. Jag fick den igår (behövde lämna av Oscar där en stund så jag kunde gå på ett läkarbesök) och har haft den på mig sedan dess. Mysigt :)
 
Idag är vi bara inne och vilar och hoppas på tillfriskning! Jag önskar er en happy Friday!
 
 
Bild: Canon G16
 

Snart födelsedag

 
 
På måndag fyller jag år! Jag tycker det är härligt med födelsedagar. Dock har jag alltid svårt att bestämma hur jag vill fira. I år blir det ett yttepyttekalas. Mest för att jag inte orkar ha för mycket gäster.
 
Igår fick jag ett paket med posten. Det var mina föräldrar som hade skickat presenter i förväg. Egentligen var det meningen att de skulle komma fram på måndag, men det gjorde det inte och jag fick tillåtelse att öppna när jag ville. Jag och Oscar öppnade för en liten stund sedan och det låg bara klockrena grejer i. Torrschampo som alltid går åt i stor mängd. Choklad som jag tänker äta under dagen eller ikväll. Sist men inte minst, en jättefin mössa! En fin mössa var exakt vad jag behövde och den här är precis i min smak. Happy happy :)
 
Vi får se om det blir något yttepyttekalas imorgon. Lillkillen i familjen har blivit sjuk med feber och snor.
Trevlig lördag!
 
 
 
 
Bilder: Canon G16

AW på en tisdag

 
 

Igår efter jobb och hämtning åkte vi hem till en av Johans kompisar som fyllde 40 år. Japp, det är ett gäng som fyller jämnt i år. Bland annat min syster som fyller 30 år om ett tag. Men tillbaka till igår. Födelsedagsbarnets fru hade ordnat en överrasknings-AW hemma i deras lägenhet. Så trevligt det blev! En lagom stor buffé med gott att äta. Oscar skötte sig jättebra tillsammans med de tre andra barnen. Kul kväll!

 
Idag ska svärmor hämta Oscar och sen äta Johans bästa lasagne till middag med oss. Men först är det dags för jobb!
 
 
Bilder: iPhone 6s

Dubai i mars!

 
I förra veckan bokade jag och Johan äntligen en resa! Min älskade man fyller 40 år i mars och han har funderat ett tag över hur han vill fira. En fest sa han nej till ganska snabbt så då blev det en resa istället. Vi har pratat om New York och Sicilien men landade till slut i att Dubai nog kan bli bra. Värme, sol, strand och drinkar lockade otroligt! Jag längtar otroligt mycket och är redan trött på att frysa konstant. Det blir en barnfri resa med ett kompispar. Vi är borta i fem nätter så då får Oscar mysa hos sin farmor under tiden. Skriv en kommentar om ni har fina Dubaitips!
 
 
Bilder lånade från hotels.com

Hej mitt vinterland

 
 

Ååh, nu är det sådär fint ute igen. Ett snötäckt Stockholm som är alldeles vitt. Och snön lär nog ligga fram till måndag i alla fall, sen ser det ut att bli plusgrader igen. Idag har det varit riktigt kallt här med runt -12. Oscar tycker det är jättekul att åka pulka fram och tillbaka till Smarta barn och gillar snön. I dubbel bemärkelse. Han vill gärna äta av den också... Han brukar säga "jag och William äta snö". William är en av kompisarna från familjedaghemmet.

 
Nu kör vi långhelg igen! Vad ska ni göra? För oss blir det bio, fika hos Svärmor, städa, leka i snön, lek/fikabesök hemma hos oss, köra skräp till återvinningscentralen, påbörja renovering av sovrummet i uthyrningsdelen och plocka bort lite av julen. Bra blandning tycker jag! 
 
 
 
Bilder: iPhone 6s