Julafton

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Nu är julen över och nyåarsafton har tagit över med dunder och brak. Igår kom vi hem från det sista av julfirande. Några dagar i Göteborg med familj och vänner gjorde mig gott. Bilderna i detta inlägg är detaljer från julaftons dukning. Halva dagen firades hemma hos oss och jag dukade redan kvällen före.
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Det är nästan det roligaste av allt med att förbereda inför gäster. Att duka. Därför gör jag det gärna dagen före för att slippa stress och istället få göra det i lugn och ro tills jag känner mig nöjd. 
 
Jag gjorde samma sak igår kväll. Dukade inför kvällens nyårsmiddag. Den liknar julaftons dukning men lite mer glitter och mindre jul. Ska försöka ta lite dagsljusbilder under dagen så att jag kan dela med mig. Om vi inte hörs mer idag så önskar jag er ett Gott Nytt År!

Oscar 1 år!

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Så har dagen kommit, Oscar fyller 1 år idag! Vår lilla stora kille. Tänk vad mycket vi har gått igenom med honom på det här året som bara har swishat förbi. 
 
Nu är han en glad, bestämd och envis kille som har sagt pappa på riktigt några gånger. Han tycker om mat precis som sina föräldrar. På julafton fick han äta samma mat som vi andra. Allt från Janssons frestelse till köttbullar och varmrökt lax. Till min stora glädje är han snäll mot både julgranen och klapparna som låg där under. Annars klättrar han på allt. Öppnar alla lådor han kan i köket. Favoriten just nu är lådan med bunkar och bakmått. Han kan ta sig ner från vår säng och soffa själv med fötterna först.
 
Fortfarande så är gåvagnen ingen hit, men på julafton så gick han faktiskt flera steg med den alldeles själv. Det senaste har han börjat dregla en del igen, varit lite kass i magen och grinig vissa kvällar. Vi gissar på att ännu en tand är på gång. Antagligen en stor tuggtand den här gången. Precis innan de symptomen kom fick han feber. Han blev så lugn, sov massa och kunde vara stilla i min och Johans famn. Stackarn, då var han inte sig själv.
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår började han göra försök till att vinka också. Det är så himla gulligt. Det funkar inte alltid men ibland när man säger "hej hej" till honom så tar han upp en stel hand och börjar vifta lite. Det är precis vad han gör på bilden här ovan. Ibland har man tur att kameran är i handen precis då något nytt händer.
 
Han har börjat visa intresse av att stapla också. När jag ställer en av de färgglada burkarna framför honom och ger nästa i hans hand så försöker han ställa den ovanpå den andra. Ibland lyckas det, ibland inte.
 
Oscar gillar att bada. Nu går vi på babysim 3. Och att bada hemma i baljan kan han göra hur länge som helst. Det plaskas och jagas efter badankan. Alltid med ett leende på läpparna.
 
Plutten, vad du har berikat våra liv!

Mammans julklappar

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

Jag hade visst också varit snäll i år för jag fick en hel del julklappar jag med. Bland annat ett förkläde, en kroppsskrubb, fina julkulor och ett hamam-set från Rituals. Ett nattlinne, trosor och strumpbyxor hamnade inte på bild den här gången.

Fick ni något fint?

Oscars julklappar

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Den som fick flest julklappar igår var nog faktiskt Oscar. Bland annat massa fina leksaker. Jag tror till och med att jag har missat några för de hamnade ju såklart huller om buller bland allt annat på en gång. Småbarnsliv :)
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Han fick också massa fina kläder att växa i, ett förkläde, en haklapp, en mugg med ett O och två söta böcker. De sistnämnda får vi nog hålla honom ifrån ett tag för annars kommer de bli uppätna och ha urrivna sidor. Ett underlägg och en tallrik hamnade tyvärr inte på bild. Säkert något mer som har missats.
 
Imorgon väntar födelsedagspresenter och i övermorgon fler julklappar och presenter från min sida av familjen :)

God jul!

iPhone 5s

God jul i stugorna! Här är det fullt med paket under granen och snart stundar dagens andra julbord. Vi har det mysigt, kram! :)

Glöggfika

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår fjärde advent var vi hemma hos svärmor på glöggfika. Hon hade bakat vill jag lova! Det blev dubbelt upp kan man säga. Fjorton sorters kakor! Tyvärr orkar man ju inte smaka på allt så jag tog nog bara av sådant jag inte smakat tidigare.
 
Tänka sig, imorgon är det "dan före dopparedan". Allt julgodis är färdigt, Johan skurar duschen as we speak och jag känner mig lugn. Imorgon ska jag äta frukost med en kompis i Fruängen, koka gröt, göra ris à la Malta och plocka undan här hemma. Jag ser fram emot julafton, det enda som stör mig är att jag inte har hittat en röd tröja att ha till min svarta klänning. Jag har letat som en galning efter en tunnare variant med knappar, men i år är det inne med tröjor utan knappar. Det får kanske bli röda naglar istället.
 
Hoppas ni har det bra i julstöket, kom ihåg att inte sätta sprätt på alla pengar nu för er som får lönen imorgon. Den ska räcka länge. Och stressa inte för mycket. Julen är till för att njuta och ta hand om varandra ♥

En magisk vintervärld

Bild lånad från Efva Attling
 
Jag måste bara tipsa er som bor i Stockholm och runtomkring att besöka Efva Attling-butiken på Biblioteksgatan. Efva har skapat en magisk vintervärld där hon ställer ut specialsmycken. Så passa på nu innan jul att se den, det är många fantastiska smycken att skåda. Butiken i sig är väldigt fin att besöka och det finns ju såklart de ordinarie kollektionerna att kika på också.
 
Jag har ett roligt jobb!

Kontroll på Oscars kalas

iPhone 5s
 
Det är inte bara julen att ha koll på just nu. Det är också Oscars 1års kalas två dagar efter. I måndags tog jag tag i mig själv och gjorde en ordentlig planering. Så nu vet jag exakt vad jag ska baka. Mycket är redan förberett vilket känns jätteskönt och tårta tänkte jag faktiskt köpa.
 
Inbjudningskorten knåpade jag ihop lite snabbt och skickade ut. I år blir det bara den närmsta släkten som får komma. Det är rätt skönt att hålla det litet. När Oscar blir äldre kommer vi säkert bjuda in mer folk och då blir det också barnkalas såklart.

Kontroll på julen

iPhone 5s
Även köket på jobbet är lite julpiffat. Det blir jag glad av varje morgon när jag anländer. Tyst, bara jag där och en stämningsfull känsla.
 
Så hur långt har jag kommit med alla julplaner då?
 
Det här är färdigt:
Inköp av julklappar
Inslagning av julklappar
Chokladkola
Mozartkulor
Köttbullar
 
Det här återstår:
Ris à la Malta
Risgott
Handla julmat
Städa
Köpa julgran (torsdag)
Klä julgran (torsdag)
 
Känns helt okej faktiskt :)
 

Dear Santa...

Bilder lånade från annikagustavsson.se
 
Kära tomten, dessa örhängen från Annika Gustavsson är väldigt vackra. Kanske kan de hamna i ett av mina paket? Jag har varit riktigt snäll i år kan jag lova.
 
PS. Du kan leta här och här :)
 

Dagens ros

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Dagens ros går till kvinnan som jobbar på Pressbyrån i Fruängen. Jag köpte frimärken till mitt paket i morse men eftersom det var skrymmande så gick det inte ner i brevlådan. Hon erbjöd sig att gå in på Hemköp som är Posten-ombud i Fruängen (de hade inte öppnat i tidiga ottan då jag var där) och lämna in det för hon hade ändå ärende dit. Tack! Det gjorde min dag så här i jul-födelsedags-stressen :)

Paketinlämning

iPhone 5s

Så här såg det ut i förra veckan när vi på jobbet lämnade in våra paket till Skokartongsappellen. Vi besökte Saga motion på lunchen och det var kul att se att så många redan hade lämnat in paket. Jag hoppas att alla behövande kan få sig en julklapp på julafton.

Jag vill definitivt vara med nästa år också! Om jag hittar bra grejer till bra priser under året så ska jag köpa på mig och på så sätt vara förberedd :)

Tjejkväll med tapas

iPhone 5s
 
Igår fick jag nöjet att träffa tjejkompisarna över ett glas vin och ett gäng tapas. Vi gick till Sthlm Tapas på Kungsholmen där vi har varit en gång innan. Jättegod mat och trevlig personal. Det blev mycket babbel om barn och saker kring det ämnet. Två av oss har småbarn under ett år och den tredje är höggravid. Mammor ute på stan. Vardagslyx!
 
Johan var ute på annat håll och Oscar fick för första gången sova över hos sin farfar med familj. Det hade gått jättebra. Det känns som att jag inte har träffat min lille krabat ordentligt på länge nu så jag längtar verkligen hem nu.

Årets julbord med jobbet

Skärmdump från Ullawinbladh.se
 
Ikväll blir det julfest med jobbet! Jag ser alltid fram emot det lika mycket och visa år har jag blivit riktigt besviken och andra år har jag blivit jättenöjd. Det är ju förstås maten jag tänker på. Vad annat? Bäst hittills har Villa Källhagen varit. Det kan jag fortfarande drömma om :)
 
Men ikväll blir det Ulla Winbladh på Djurgården. Hoppas hoppas... ;)

Skokartongsappellen

iPhone 5s
 
Har ni hört talas om Skokartongsappellen? Jag och mina kollegor är med. Vi fyller varsin skolåda med diverse små presenter och slår in i julklappspapper. Sen lämnar man in sitt paket på utvalt ställe och så får förhoppningsvis en människa som inte är lika lyckligt lottad som du och jag en julklapp i år.
 
Jag valde att göra mitt paket till en vuxen kvinna. Det innehåller vantar 2-pack, strumpor 2-pack, duschcreme, deo, mascara, läppglans, ögonskugga, doftprov och två marsipanbröd. Jag har inte ens lagt 100 kr på allt det här.
 
Hoppas att någon blir glad. Om ni också vill vara med så kan ni gå in på Skokartongsappellen.se och läsa hur man gör.

Playdates och pappig

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Den här bilden visar det jag saknar mest med att inte vara mammaledig längre. Alla mysiga playdates. Den här bilden är från i höstas då vi alla i föräldragruppen blev hembjudna till Therese. Många barn, massa leksaker och en faslig energi. Det är så underbart att se de små leka :)
 
Just nu verkar Oscar vara väldigt pappig. När jag kom hem från jobbet igår satt vi alla en stund på vardagsrumsgolvet och lekte. Men så fort som Johan gick ut i köket för att börja med middagen så kröp Oscar efter. Jag minns inte hur många gånger jag fick hämta honom och försöka övertyga honom om att mamma också är rolig. Senare vid nattningen blev han arg för att jag försökte natta honom i hans säng som jag hade lyckats med några dagar innan. Sen vägrade han bli tröstad trots att vi gick in till vår säng, tills pappa kom. Då blev han lugn nästan på en gång och somnade snabbt i vår säng.
 
Alltså jag tar inte så illa upp, det är naturligt att det blir så här. Det som är mest frustrerande är att jag ska försöka avlösa Johan när jag kommer hem men det är lättare sagt än gjort just nu...

Första adventsfika

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår var det första advent och då fick man äntligen tända det första ljuset. Jag hade bakat dagen innan och Oscar tyckte det såg intressant ut och ville nog helst roffa åt sig hela fatet. Det fick han såklart inte, vi är lite stränga på den punkten. Med att äta sötsaker alltså. Men våra gäster sa att det smakade bra :)
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Nötdrömmar med vaniljkräm, recept ur en tidning på jobbet. De skulle jag tagit med till jobbet och bjudit på då en fin kollega slutade. Men jag blev sjuk mitt i allt och missade avtackningen. Sen när jag väl blev frisk så orkade jag verkligen inte färdigställa dem. Det skulle egentligen vara en chokladkräm emellan också och ringlad choklad som dekoration ovanpå. De dög alldeles utmärkt så här också! Om jag hittar receptet på nätet så ska jag dela med mig av det.
 
Jag bakade också saffransbullar, i år blev det efter Roy Fares recept. De blev jättegoda! Receptet var inte alls särskilt krångligt heller. Jag gillar lussekatter men jag tycker att de här bullarna är mycket roligare att baka. Jag är verkligen inte bra på att göra snygga lussekatter så då är det inte lika roligt. Bullarna är väldigt tacksamma, det gör inget om de blir lite slarviga. Det är bara snyggt.
 
Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 

Fördeg

500 g Mjölk (5dl)

50 g Jäst

1 g Saffran (2påsar)

520 g Vetemjöl (8,5dl)

Deg

150 g Smör – rumstemperatur

170 g Strösocker (2 1/2dl)

2 g Salt (2krm)

320 g Vetemjöl (5,5dl)

Mandelfyllning

250 g Mandelmassa

25 g Strösocker (2msk)

3 g Vaniljsocker (1msk)

100 g Smör – rumstemperatur

Pensling & garnering

1 st ägg

Hyvlad mandel

Pärlsocker


Saffransdeg: Värm upp mjölken med saffran till finger varmt och lös upp jästen i mjölken och blanda i det med vetemjölet, knåda till lös deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15 min.

 

Blanda i dem resterande ingredienserna i fördegen och kör på mellan hastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar och låter vila lite mellan varven. Kavla ut degen 45*70 cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut mandel fyllningen jämt över degen. Greppa över delen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga strängar och gör små knutar genom att snurra remsan runt 2 fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.

 

Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.

 

Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.