Sofia på besök

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Idag kommer den här snygga bruden på besök! Happy day :)

Bitring

Utrustning: iPhone 5s

Jag är väldigt glad över Oscars nya bitring som jag beställde från Sowy design. Det är kul med något mer specialbeställt och personligt. Jag som gillar hantverk tycker att den här har en fin sådan känsla i jämförelse med många andra leksaker. Snygg kombination med turkost, ljusblått och grått.

Men nu är det ju inte bara jag som ska tycka om den. Hoppas Oscar uppskattar den också bland alla andra roliga och färgglada leksaker :)


Baby converse

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Pappa Johan köpte ursöta skor till Oscar då han var på jobbresa i San Francisco. Hur gulligt som helst! Han fick också en hel massa kläder från Ralph Lauren som är mycket billigare i USA. Liten modepojk :)

Familjetid

Utrustning: iPhone 4
 
Min syster skickade den här bilden igår och meddelade att hon har bakat till landet där vi alla kommer ses idag och några dagar framöver. M-m-mmm, som jag är sugen på dessa. Jag brukar också baka något att bjuda på men har inte riktigt hunnit den här gången. Kanske gör jag det på plats istället. Bärrutor går ju lätt att slänga ihop. Vi sitter i bilen på väg just nu :)

Lyxig rabarberpaj

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
När syster var på besök gjorde jag en paj som jag verkligen kan rekommendera. Receptet kommer från grymma Roy Fares och är ju lite mer krävande än en vanlig smulpaj. Men låt inte det skrämma er för den här pajen är verkligen värd det. Den är O så god!
 

Mördeg

90 g florsocker (2 dl)

270 g vetemjöl (4 ½ dl)

180 g smör, rumsvarmt

1 st äggula

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig). Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 9 -10 cm i diameter. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.

 

Mandelkräm

60 g äggula (3 st)

60 g socker (¾ dl)

25 g maizena (½ dl)

½ vaniljstång

250 g mjölk (2 ½ dl)

400 g mandelmassa

30 g vetemjöl

 

Mandelkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en vaniljkräm, sänk värmen och koka ytterligare 1 minut. Häll över i en bunke plocka ur vaniljstången och låt svalna. Blanda vaniljkräm med lite i taget av mandelmassan tills du har en slät mandelkräm. Sist vänder du ner mjölet.

 

Rabarber

5 st Rabarber stjälkar

85 g Strösocker (1 dl)

15 g kardemumma (1 msk)

Rabarber: Dela Rabarber stjälkarna i lagom små bitar, och lägg i en bunke. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.

 

Crumble

60 g smör

40 g strösocker (1/2 dl)

90 g vetemjöl (1 1/2 dl)

30 g havregryn (1/2 dl)

Havre crumble: Blanda samman alla ingredienser i en bunke och nyp med fingrarna tills du har en smuldeg.

Fyll pajskalen med mandelkräm. Lägg i rabarber och smula över crumble. Grädda pajerna mitt i ugnen 25-27 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
Annas kommentar
Istället för att att göra flera mindre pajer så gjorde jag en stor och då krävdes det lite extra tid i ugnen. Min var inne ca 35 minuter.

En tur till Söderköping

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
För ett tag sedan tog vi en spontan tur till Söderköping. Det var glassrestaurangen Smultronstället som lockade och har ett tag stått på min lista över saker att göra under sommaren. Vi blev inte besvikna. Det knepiga är bara hur man ska kunna försvara ytterligare en resa på två timmar enkel väg endast för att få smaka på fler av deras glassar...
 
Oscar fick inte smaka på glass den här gången. Kanske nästa år. Han nöjde sig med att få sitta med i barnstol vid bordet, leka med en leksak och sin rockstarnapp :)

Flädersaft

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
När vi flyttade in i huset för 3,5 år sedan så hade vi några taniga pinnar till flädernbuske. Rådjuren hade varit på den och det var tveksamt om den skulle överleva. Men det gjorde den. Förra året fick den sin första blomma och i år var det fullt av dem. Det räckte precis till en sats flädersaft. Dock har jag förstått att löss är extra förtjusta i fläderbuskar. Jag gogglade och fick tips att man kunde lägga blommorna i blöt och på så sätt skulle lössen drunkna. Det fungerade fint och det hela slutade med tre fina flaskor saft. Känner mig så där husmoderlig och väldigt nöjd :)
 
Ca 30 blomklasar fläder
3-4 citroner
1 ½ liter vatten
2 kg strösocker
50 g citronsyra
 
Tillredning
1. Lägg fläderklasarna i en stor bunke. Tvätta citronerna och skär dem i skivor. Lägg dem över klasarna.
2. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll sockervattnet över blommorna. Täck över saften och låt den stå på sval plats i 3-4 dagar. Rör om några gånger om dagen.
3. Sila av saften och häll upp den på rena flaskor.
 
Anna kommentar
Jag hade ingen saftsil och en vanlig sil släppte igenom för mycket skräp. Min käre man kom på att man kan ta en tygbit från ett gammal lakan och lägga i silen. Det gjorde susen och gav en perfekt ren och fin saft :)

Semesterfirar

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I två veckor nu har både jag och Johan varit hemma. Jätteskönt och så kul att få vara tillsammans på heltid ett tag. Johan tar både pappadagar och semester så vi får vara alla tre i åtta veckor! Så här firade vi för två veckor sedan. Bubbel i bröllopsglasen och en god kycklingpasta på tallrikarna. Det är härligt med sommar!

Finbesök och gotterier

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Det blev inte så många bilder med den stora kameran från dagarna då min syster och Henke var på besök. Jag har ju nyligen fått en ny iPhone av min man så jag är lite kär i den kameran just nu, mest för att den är så väldigt mycket bättre än min gamla iPhone 4 och för att den är lättillgänglig.
 
Men bilder på god mat, en lyxig rabarberpaj och det fina paret blev det allt.
 
Jag är väldigt glad att de kom på besök. Egentligen var det meningen att vi skulle ta oss ner till Göteborg, men de planerna grusades tyvärr. Det blev fina dagar ändå, i en annan del av landet. Imorgon väntar mer besök från Göteborg. Min vän Lina med sambo hälsar på. Det bli mysigt :)
 
PS. Recept på den underbara rabarberpajen och mer om den fantastiska burgaren kommer...

Sommardagar med besök

Utrustning: iPhone 5S

Nu var det ett bra tag sedan jag tittade in här. Kollade igenom kameran igår och har massa att visa egentligen men så mycket annat går före hela tiden.

I alla fall så tog min syster och Henke en liten spontan tur hit och hälsade på. De åker hem idag men vi har haft det så mysigt i sommarvädret med grillning, ätit frukost ute, badat i sjö, spelat spel, ätit glass och lekt med Oscar.

Jag kan inte lova att vi ses oftare här inne just nu, men jag ska försöka :)