Flippin' Burgers

Utrustning: iPhone 4
 
Här får ni två Instagram-bilder från middagen i måndags med tjejerna på Flippin' Burgers. Jag hade tagit med mig den stora kameran för att få lite bättre bilder men vi satt så trångt så jag orkade faktiskt inte ta fram den och krångla. Jag hade fullt upp med att få plats med magen om man säger så.
 
I vilket fall så hade vi jättetrevligt. Eftersom man inte kan boka bord där och det är en väldigt populär restaurang så fick vi vänta i ca 40 minuter på vårt bord. Men folk har väntat betydligt längre än så kan jag lova. Och så länge man är ett trevligt gäng, den mest gravida får sitta på en barstol och en Coca-cola att dricka så går det utmärkt att vänta ett tag.
 
Det är väl värt det för hamburgarna är otroligt goda. Inga färdigköpta-bara-att-steka-burgare här inte. Och pommes fritesen smakade också perfekt. Men det mest fulländade på hela kvällen var nog ändå milkshaken gjord på Ben & Jerrys glass. Jag tog cookie dough. Perfekt som dessert. M-m-mmmm!

Juliga detaljer

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
När jag var på Ikea i måndags passade jag på att köpa lite juligt. Det blev bland annat vita hyacinter och ett fat som resulterade i den här lilla söta gruppen. Mossan hade jag köpt sedan innan på Zetas handelsträdgård. Ett väldigt enkelt arrangemang som gjorde mig riktigt nöjd.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Ljusslingan som jag har lagt i fönstret kommer från Ica och ger mysig stämning. Nu när jag är hemma så är den tänd hela dagarna :)
 
Det är synd att det ska vara så förbaskat varmt ute varenda dag att snön vägrar infinna sig. De senaste åren har vi varit så bortskämda med ljusa, vita jular. Nu känns det mest som höst ute. Himla tur att jag är så julig i mig själv att jag automatiskt får julkänslor så fort sommaren är över ändå.

Magen v 38

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Så här ser jag ut nu. Ganska stooor är magen och det känner jag av ibland. Igår var en sådan dag till exempel. Jag hade mycket sammandragningar så magen var väldigt spänd och det tryckte neråt. Då blir det automatiskt att man vaggar fram när man går och tempot får helt enkelt dras ner ordentligt.
 
Idag är det exakt två veckor till beräknad förlossning. Jag har alltså bara 5 % kvar av graviditeten. Galet! Nu är jag hemma från jobbet på heltid och det känns väldigt skönt. Just idag ska jag bara ta det lugnt. Det blir yoga och andningsövningar. Senare ska jag möta upp Johan i Liljeholmens galleria. Det blir ingen långkörare där men det är skönt att komma ut från huset i några timmar i alla fall.
 
I natt sov jag väldigt dåligt och när klockan var 5.30 så kände jag att det fick vara nog. Då gick jag upp och började läsa Vi föräldrar i soffan istället och åt några skorpor. Ytterligare en positiv grej med att inte behöva gå till jobbet. Jag kan lätt göra så och samtidigt veta att jag istället kan ta en lur mitt på dagen. Bara några timmar senare kände jag mig trött igen och har nu sovit ytterligare 1,5 h. Skönt!
 
Nu är det dags för lunch :)
 

Första dagen hemma

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Idag kan man säga är min första dag som föräldraledig. Jag tar i och för sig inte ut några dagar från Försäkringskassan men jag är hemma för att vila upp mig och förbereda mig mentalt inför förlossningen som faktiskt kan ske när som helst nu. Även om det är två veckor kvar till beräknat datum.
 
Tänkte också passa på att vara med i en tävling som Victoria på Frukostera-bloggen har. Har saknat hennes frukostinspiration, men nu är hon äntligen tillbaka! 
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Tävlingen går ut på att göra ett inlägg om min favoritfrukost. Så på bilderna ovan kan ni se vad jag tycker bäst om just nu. Två smörgåsar (ääälskar smörgåsar), ett glas yoghurt med müsli (blir lagom mycket i ett glas tycker jag) och valfri dryck.
 
Så här blev det idag:
- Ett glas apelsinjuice
- Ett glas naturell yoghurt blandat med drottningsylt och müsli frukt & nötter
- Vörtbröd med prästost, de sista bitarna julskina och senap
- En smörgås med keso och rökt påläggsskinka
 
Vill ni också vara med och tävla?
 
Och ja... vi har redan ätit upp en julskinka hemma hos oss :)
 
Annars kommer den här första lediga dagen bestå av yoga, en tur till Ikea och äta middag med några tjejkompisar. Förutom att vila såklart.
 
 

Ute på stora havet

 
Nu har Jan, Anna och Micke seglat en bra bit. Man kanske kan säga att två tredjedelar är gjorda. Om ni tittar på kartan ovan så är den gula lilla båten Aliena II som de seglar. Den röda linjen är sträckan som de ska segla från Las Palmas till St Lucia.
 
Jag tycker att det är en väldigt cool grej att man kan följa var de befinner sig. Var fjärde timma uppdateras positionen. Här kommer länken igen för er som vill följa med på resan.

Dagen efter

Utrustning: iPhone 4
 
Igår var jag på julfest med jobbet. Vi var på Loch & Quay där Ulla Winbladh serverade julbord. Väldigt trevligt ställe och maten var god men inte wow. Jag tror att klockan var 22.40 när jag gick därifrån. Tiden gick så fort! När jag vaknade i morse mådde jag verkligen uruselt. Det kändes som att jag hade en av de värre bakfyllorna. Trist när man inte ens har druckit.
 
Väl på jobbet såg jag till min lycka att resterna från minglet innan vi åkte till restaurangen inte var bortplockat. Så jag tog en assiett och plockade åt mig lite av varje. Det har hållit mig vid liv idag :)
 
Imorgon jobbar jag min sista dag innan lillen kommer till världen. Skönt och välbehövligt med ledighet nu!
 

Juldekorationer

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
De här vackra dekroationerna köpte jag på Zetas då jag var där i helgen på deras julmarknad. Jag köpte två av varje och de pryder nu två vardagsrumsfönster hemma i vackra julband. Jag har tänkt ett tag att jag vill hänga julkulor till prydnad där och när jag hittade de här fina, varma dekorationerna så kändes det ganska självklart att det fick bli dem istället för vanliga kulor. Mycket nöjd tjej :)
 

Lussekatter 2013

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
I lördags bakade jag lussekatter. Funderade länge på om jag skulle strunta i det i år eller inte med tanke på att vi hade kvar från förra året fram till för några veckor sedan. Men i år kommer vi fira julen hemma hos oss så då kommer det nog gå åt fler.
 
Jag valde att testa receptet som Buffé hade kommit fram till var det bästa. Ett bra recept som resulterade i luftiga och saftiga lussebullar, men degen var väldigt kladdig att arbeta med. Ville inte heller lägga till massa mer mjöl för då blir de oftast bara torra och tråkiga. Som ni kan se ovan så blev inte mina lussebullar de vackraste. Dels på grund av den kladdiga degen. Fick mjöla både händer och bakbord ordentligt. Men också för att jag inte verkar veta hur man gör. De brukar nämligen inte vara väldigt mycket mer bildsköna några andra år. Kanske får gå i skola hos mamma och svärmor....
 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Här kommer i alla fall receptet om ni också vill testa.
 
Ingredienser
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
 
 
1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
 
2. Skär smöret i tärningar.
 
3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
 
4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
 
5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
 
6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
 
7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
 
8. Sätt ugnen på 225 grader.
 
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Notering till nästa år:
Kanske ska jag testa Magnus Johanssons recept? Fick smaka på de som svärmor hade gjort enligt hans recept och de var verkligen jättegoda.
 

Magen v 37

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Statistik
  Jag är nu i vecka 37. För att vara exakt så har 36 veckor och 5 dagar gått (36+5). Jag är i trimester 3. Det är 22 dagar kvar till beräknad förlossning och 91,8 % av graviditeten har passerat. Magen mäter nu 104 cm över naveln. Viktuppgång ca 13 kilo.
 
Hur jag mår
Jag mår bra! Var sjuk i förra veckan. Någon form av magsjuka. Jag kan inte minnas att jag har mått så dåligt innan och några dagar kändes det som att "så här kommer jag må fram till förlossningen". Som tur var hade jag fel och mår mycket bättre nu när jag är frisk. Att inte vara sugen på mat och ha ont i kroppen när man är höggravid är ingen rolig historia. Tyvärr fick jag en ordentlig halsbränna när jag var sjuk. Den är mycket bättre men spökar lite då och då. Nu är det främst den som håller mig vaken vissa nätter.
 
Bebisen
Han är nu ca 47 cm lång och väger mellan 2,79-2,97 kilo. Sist vi var hos barnmorskan så var han fixerad. Huvudet ligger alltså neråt och går inte att rucka. Han är inte så vild vår lille. Men han rör sig varje dag, oftast ganska långsamma rörelser. Jag har sagt till honom att om han vill komma ut tidigt så får han komma nu. Annars får han gärna vänta till efter nyår. Jag känner på mig att han kommer vilja bakas lite extra länge så det blir nog i 2014.
 
Kost
Fortfarande inga järntabletter. Känns bra! Annars skulle jag säga att jag inte har så mycket att anmärka på kosten. Har inga speciella cravings. Försöker äta mycket frukt, grönt och bra mellanmål. 
 
Dryck
Dricker mest vatten, mjölk, te och glögg lite nu och då. För er som funderar på det här med att avstå från alkohol under graviditeten och huruvida det kommer kännas jobbigt. Jag har inte haft några problem med det alls. Visst blir man sugen någon enstaka gång. Men det har varit väldigt sällan. Dock ser jag ändå fram emot den dagen jag och min man kan ta ett glas Champagne tillsammans :)
 
Övrigt
Nu har jag gått ner i tid på jobbet. Hela förra veckan jobbade jag 75 %. Det kommer jag göra nu till veckan också och sen slutar jag. Det rekommenderas att man ska vara helt ledig minst två veckor innan beräknad förlossning. Så att sluta på Lucia känns som en bra avslutning. Jag har knåpat ihop ett förlossningsbrev och lite andra tankar inför förlossningen. Även om vi inte kommer titta på det alls så är det ändå skönt att veta att det finns som stöd om vi vill. Det jag har kvar är att göra några Spotifylistor med musik. En lugn och en upptempo. Vem vet vad jag kommer vilja ha? Idag träffar vi barnmorskan igen.
 

Julkortsinspiration

Bilder lånade från taivassalo.ax
 
Jag hittade så söta och smakfulla julkort på min vän Helenas blogg som hon har knåpat ihop. Inte så komplicerat men väldigt gulligt och sött. Nu har jag redan skickat iväg årets julkort, men kanske att jag gör något sådant här nästa år istället. Titta in på taivassalo.ax, där finns små beskrivningar på dessa och många många fler julkort. En kul grej om man gärna vill göra egna men inte har tid att lägga ner för mycket energi. Själv hade jag nog också pimpat dem med någon liten detalj glitterlim här och där. Men det är bara jag :)
 

Christmas wishes

 
Till min käre make:
Om du ännu inte har kommit på vad du vill köpa till mig i julklapp så kommer här några små tips. Örhängena ovan står inte med på min officiella önskelista men jag tycker att de alla är väldigt vackra. En annan sak som jag också här nämnt innan men som inte heller står med på önskelistan är en prenumeration på tidningen Mama. Jag tror att det skulle vara en trevlig tidning att läsa när jag är hemma med vår lille bebis. Vem vet, du kanske redan har en bra plan från min ganska långa önskelista för vad du vill ge mig men om inte så fick du här några tips till. Det kan man aldrig få för många av :)
 
Örhängena i silver hittar du här: Annika Gustavsson
De gröna väldigt glammiga örhängena finnes här: Push La Kokett

Risgott och julstämning

Utrustning: Nokia Lumia 920
 
Nu har julen verkligen infunnit sig i mitt sinne! Advent är en så mysig tid och jag ägnade den första av dessa fyra söndagar till att hänga upp stjärnor i fönstrena, knåpa ihop en adventsljusstake, göra lite julgodis och skriva klart alla julkort.
 
Julgodiset jag gjorde kan ni se på bilden ovan. Risgott à la amerikana. Det är Johans mamma som receptet kommer från och nu har också jag testat. De blev jättegoda så sätt igång och testa ni också! Lite kletigt är det och ett hett tips är att blöta händerna och med hjälp av dem breda ut den tjocka sega smeten i en form. På blöta händer fastnar den inte. Vad som inte heller stod med i det här receptet men som jag hittade i ett liknande var att när man skurit festligheten i bitar så kan man doppa halva i choklad. Det gjorde jag idag efter jobbet. Både dekorativt och gott :)
 
 
 
 

Bodys med personlig touch

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
På min babyshower så målade nästan alla varsin body. Det tyckte jag verkligen var en jätterolig idé. De blev alla väldigt olika men söta. Den med det blå hjärtat gjorde jag. Vilka duktiga vänner jag har!
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Det är så kul att tvätta så här små kläder. De är så gulliga och hjärtat smälter lite varje gång. Jag längtar tills det är en liten männsika i dem. Och det roliga med att alla bodysarna har olika storlekar är att han kommer kunna ha unika kläder väldigt länge. Gjorda med värme och kärlek :)