Dagar med vab

Alltså tänk att barn kan sitta sådär. På knä med fötterna korsade under rumpan. Det funkar absolut inte på mig. Jag tycker det är såå obekvämt och gör ont.
 
 
Oscar har varit sjuk sedan i söndags eftermiddag. Då var vi på Leos lekland och på slutet tyckte jag att han såg lite blek ut och var lite virrig. Sen protesterade han inte när vi skulle hem heller utan höll faktiskt med om att det var en bra idé. Dagarna innan på Smarta barn reagerade pedagogerna på att Oscar inte riktigt var sig själv. Han var lite låg men inte ledsen. Jag tror att det var början på hans sjuka.
 
Han har haft feber men inget annat. Den har pendlat från att vara ganska låg till strax över 39 grader. Jag var hemma med honom i måndags och tisdags. Och igår tyckte jag faktiskt att han var helt okej och febern var borta men jag kände ändå att det var en bra idé att vara hemma idag också och tur var väl det för idag när han var hemma med Johan fick han plötsligt 39,6. Idag är nog den dag då han varit som mest ynklig. Inte så konstigt med den temperaturen.
 
Igår när vi var hemma lös solen in så fint i några timmar och jag passade på att fota lite.
 
 
Jag gjorde grön smoothie till mellis. Aldrig efter recept utan jag höftar på det som finns hemma. Nu hade jag bunkrat upp med lite bra grejer eftersom jag precis fått en så sååå fiiin blender. Det blev en blandning av banan, kiwi, apelsin, två dadlar, en handfull spenat och en skvätt havremjölk. Massa nyttigheter och Oscar tycker det är jättegott och festligt att få sugrör.
 
Legobygge som är storfavoriten just nu. Helst med alla Blixten McQueen-grejerna.
 
 
Tågbanan är fortfarande populär även om den numer får hamna på andra plats sedan legot flyttade in.
 
 
 För att få en sån här fin bild på Oscar måste man säga något kul nu för tiden. Typ bajskorv eller hönshjärna. Haha, tur det finns några knep ändå :)
 
Den fina buketten jag fick med bud på min födelsedag för en vecka sedan står sig fortfarande fin.
 
Oscar frågade efter chokladmüsli så det slängde vi ihop. Perfekt att bjuda på till frukost nu när vi har besök också. Min pappa kom igår och ska jobba här i några dagar och imorgon kommer resten av gänget. Min mamma, syster och svåger.
 
 
Det var verkligen fint väder i några timmar igår. Fantastiskt med solen som reflekterades i droppar och snö. Idag har det varit en grå slaskdag.
 
 
Oscar får vara hemma resten av veckan så hoppas jag att han är frisk snart igen. Han har sagt "stackars mig" flera gånger dessa dagar. Lilla gubben.
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 

Vegetariska dagen

 
 
Imorgon är det 1 februari och det betyder att min mamma fyller år! Det betyder också att det är vegetariska dagen. Därför tänkte jag passa på att tipsa om gårdagens middag som blev just vegetarisk. Vegobollar med jasminris och ajvarröra. Receptet på bollarna hittade jag hos Portionen under tian.
 
6 dl kokta kidneybönor
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 gul lök
1 msk soja
peppar
olja att steka i
 
Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat bunke.
Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i bunken med frömixet.
Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja och peppar.
Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.
 
Jag serverade vegobollarna med jasminris och en röra på ajvar, crème fraiche, salt och peppar. Valfria grönsaker. Det blev gott! Oscar smakade men tyckte inte om vegobollarna. Men det är roligt att han har blivit så duktig på att smaka åtminstone. Gillar man inte så gillar man inte. Det viktiga är att man smakar tycker jag, sen går det ju såklart inte att tvinga de dagar då det bara är stopp. Men prova dessa veganska köttbullar vetja. De var enkla att göra. Och billiga. Och nyttiga :)
 
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 

Mer från min födelsedag

 
 
 
Åå! Jag har verkligen haft en superduper födelsedag. Det är nästan lite synd att den snart är över. När jag och Oscar kom hem så var Johan redan hemma och hade förberett med musik och presenter. Oscar hjälpte såklart till att öppna. Jag fick en ny blender. En vit från Kitchen Aid som matchar min bakmaskin från samma märke. I det lite mindre paketet fanns ansiktskräm, shampo och balsam från Dermalogica. Allt det här stod på min önskelista. Tänk vad jag är lycklig som har en sån underbar familj.
 
 
Jag hade önskat toast Skagen till förrätt och det fixade min fina man. Mums!
 
Oscar fick sin toast med leverpastej och gjorde direkt sina trekanter till en dubbelmacka :)
 
Eftersom vi har Linas matkasse den här veckan så hade jag sett ut vilken rätt jag ville ha idag. Det blev kyckling i currysås med banan och bulgur. Väldigt gott det också!
 
Till dessert hade jag beställt semla och Johan köpte med sig nutellasemla hem. Gott! Och roligt att testa en annan variant på semla.
 
 
Det kom också ett fint blomsterbud från min familj i Göteborg. Älskar buketter! Tack fina ni! Jag känner mig sååå uppvaktad den här födelsedagen. Tänk vilken tur jag har. Det här ska jag leva på länge och tänka tillbaka till de dagar som inte är lika roliga. Nu är det natti natti som gäller. Upp tidigt imorgon igen!
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 

Hurra för mig!

 
 
Den här lilla söta lappen mötte mig i morse när jag var först på jobbet. Såå söt!
 
För idag är nämligen min födelsedag. Jag gillar att ha födelsedag. Och tänka sig, mina kollegor fixade värsta mysiga frukosten när de droppade in en efter en. Blommor och godis fick jag också. Vilka bra kollegor jag har va?
 
 
 
 
Ikväll lagar min söte man middag och jag har beställt semlor till efterrätt. Jag har varit sugen på någon form av semla såå så länge nu och om det är någon gång man ska få äta en semla (förutom på fettisdagen) så är det väl ändå på sin födelsedag? Det blir en bra födelsedag det här :)
 
 
Bilder: iPhone 6s

Soliga dagar

(null)


Vilket härligt vinterväder vi har haft i Stockholm den här helgen! Strålande sol både lördag och söndag. I lördags var det till och med riktigt skönt i solen medan igår var det kallt nästan hela dagen.

I lördags var vi ute hela familjen på förmiddagen. Jag och Oscar lekte i snön i trädgården. Tur att Johan har kläder anpassade för snölek som jag kunde låna för mina egna går inte på längre! Johan tog en promenad men kom hem och mådde inte så bra. Han fick stanna hemma och vila medan jag och Oscar gick på barnkalas på eftermiddagen. Det är alltid så kul att gå på kalas hos Oscars klasskompisar. Väldigt trevliga föräldrar.


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Igår, söndag, började vi dagen med att köpa saker till bebisen. Det blev en vagn och en snuttis-kompis som Oscar fick välja. Han valde en dalmatinerhund. Vi var också ute efter trådbacksinredning till bebisens garderob och hade sett några dagar innan att Bygghemma hade bra pris på Elfa. Tyvärr hade de inget på lager  i butiken så vi fick snällt åka hem och beställa på webben istället. Typiskt, jag som hade sett fram så mycket emot att få göra i ordning garderoben.

Efter lunch ville jag verkligen gå ut i det fina vädret men det ville inte de andra två. Johan hade ont i halsen och kände sig krasslig och Oscar ville vara inne och bygga lego så jag gick ut själv på en promenad. Det händer inte ofta! Men skönt var det. Långsjön kryllade av folk som åkte skridskor och skidor. Väldigt kul att se. Nu är det måndag igen och jag känner mig trött och gravid idag. Peppen är långt lååångt borta. Kanske vaknar jag till om en stund. Kram!


Bilder: iPhone 6s

Shopping pga stor mage

 
 
Alltså. Magen är ju större den här gången. Det finns inte mycket kläder kvar i garderoben som passar. Bra mammabyxor har jag men de flesta toppar börjar bli för korta. Inte alls roligt. Jag vill gärna kunna känna mig lite fin trots att kroppen förändras. Så igår kväll satte jag mig med datorn i knät och shoppade loss på Ellos rea. Just nu får man dessutom 30% rabatt på rean med kod  375704!
 
Däremot tycker jag inte att det känns så kul med bara 9 veckor kvar att köpa enbart mamma-plagg så det mesta blev vanliga toppar som jag tog i större storlekar. Hoppas hoppas att det kommer bli bra. Tänker att jag nog kan sy in dem sen när jag har gått ner alla gravidkilon. Allt på bilderna kommer med posten om några dagar och det kostade bara några kronor över 1000-lappen! Tack älskling Johan :)
 
 
 
 
Bilder lånade från ellos.se

Elements spa

(null)

(null)


Idag har jag utnyttjat mitt klippkort på spa för första gången. Väldigt harmoniskt och härligt. Det enda jag behövde ta med var badkläder och hänglås till skåpet i omklädningsrummet. Inne i spa-avdelningen fanns färsk frukt, te och vatten. Vardagslyx när den är som bäst.

Jag varvade mellan bastu, sitta ute i badrock, och bada i poolen både ute och inne. Såå skönt! Måste boka in fler spakvällar i kalendern. Det är precis vad jag och kulan behöver just nu.


Bilder: iPhone 6s

Magen vecka 30

 
 
I lördags gick vi in i vecka 30 av den här graviditeten. Det går snabbt! Bara 10 veckor kvar. 
 
 
Jag mår fortsatt bra. De senaste dagarna har det varit lite mer aktivitet i magen. Tydligare rörelser. Känner också en del tryck neråt vissa dagar så att skynda på som vanligt går inte. Tempot får helt enkelt bli lugnare.
 
Jag fick tips från barnmorskan att köpa kapslar mot halsbränna som man tar en gång om dagen. Omeprazol heter de och funkar väldigt bra faktiskt. Skönt att slippa den där svidande brännande känslan i halsen.
 
Jag har blivit mer svullen känner jag. Mina vigselringar går inte längre på så de får vila ett tag. Eller jag kan få på dem om jag kämpar men då känns det inte så skönt på fingret tyvärr. Under julen märkte jag det också väldigt väl på mina fötter. Så fort jag inte la upp dem så blev de väldigt stora och det stramade i huden. Det är ganska skönt att använda stödstrumpor även om de inte hjälper helt och hållet mot svullnaden. Jag har också gått upp en hel del i vikt. Redan lika mycket som jag gick upp totalt med Oscar. Var ska detta sluta? Tur att mycket rinner av en så fort bebisen är ute.
 
Vi har börjat prata lite namn men har egentligen inte kommit någon stans alls. Det är jättesvårt tycker jag. Den här gången behöver vi ha alternativ för både pojke och flicka. Förra gången visste vi att det var en pojke i magen och namnet Oscar blev så självklart nästan direkt så vi hade egentligen inga andra alternativ. Den här gången är det svårare att komma på.
 
Besöken på MVC går bra. Hjärtat på bebis låter fint och magen växer som den ska. Det enda att påpeka är mitt järnvärde och nu ska jag ta tabletter varje dag. Men det är egentligen en liten grej om det betyder att jag kan få vara lite piggare. 
 
Ibland tänker jag att vi borde fixa mer inför bebisens ankomst. Vi pratade om det här hemma för någon dag sedan. Egentligen är det kanske inte så konstigt eftesom vi har kvar nästan allt från när Oscar var bebis. Men ändå. Fundera över förlossningen och skriva ett brev borde jag göra. Vi behöver också rensa mer här hemma. Minst en garderob måste fixas till så att jag snart kan börja tvätta bebiskläder. Det är i och för sig lite tidigt än men förarbetet måste ju göras någon gång och mina tankar går hela tiden åt att "man vet aldrig vad som händer". Jag ser i alla fall väldigt mycket fram emot att få fixa här hemma för bebis ♥
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 

Raggmunk till middag

 
 
Idag var första arbetsdagen efter julledigheten för mig och resten av familjen. Det var en seg dag och jag hade ärligt talat svårt att hålla ögonen öppna på förmiddagen. Jag var tvungen att hämta en kopp kaffe. Då är det illa. Det blev bättre efter det som tur var. I alla fall så kom jag på under dagens gång att vi inte hade planerat någon middag för ikväll. Det mesta ligger i frysen och skulle inte hinna tinas. Jag frågade två kollegor om de hade något bra tips på snabb och enkel mat. Raggmunk sa den ena. Jag tänkte efter lite och kom på att det nog kunde bli perfekt. Allt som behövdes fanns hemma i kylen.
 
Jag hittade ett bra recept på Ica som jag kan rekommendera. Receptet är för 4 portioner.
 
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
1/2 tsk salt
900 g fast potatis
2 msk smör eller margarin
 
Sätt ugnen på 125°C och sätt in en plåt.
 Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken, äggen och saltet.
 Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan och vänd ner den i smeten genast så att den inte mörknar.
 Hetta upp lite av matfettet i en stekpanna och klicka ner smeten och stek raggmunkarna i omgångar. Håll dem varma på plåten i ugnen.
 
Servera med det du tycker om. Vi tog räkor, rödlök och crème fraîche istället för fläsk och lingonsylt. Väldigt fräscht och gott. Bland grönsakerna hade jag gärna haft lite avokado till också. Det hade blivit pricken över i. Och förresten, det gick alldeles utmärkt att riva potatisen med skalet på. Ingen märkte att skalet var kvar och även Oscar tyckte raggmunk var gott och tog två portioner. Då blir mamman glad!
 
 
 
 
 
Bilder: Canon G16

Nyårsafton!

 
 
Gott nytt år från oss! 
Vi hade en jättetrevlig nyårsafton hemma hos kompisar. Lite skillnad från förra året då vi bara stannade hemma i myskläder. Jag kände att jag inte ville göra en repris på det i år så blev jätteglad när vi blev bjudna till vännerna som bor nära. Vi tog ändå bilen dit eftersom vädret var dåligt och jag inte dricker på grund av bebis i magen. Tidigare på dagen tog vi alla tre en tupplur. Det var nog mest jag och Oscar som somnade och sov en rejäl stund och jag skulle vilja säga att det gjorde hela skillnaden för mig. Jag var inte det minsta trött under kvällen. Vi åkte hem vid ett på natten.
 
Kvällen började med bastu för de vuxna. Först mammorna och sen papporna. Jättetrevligt! Men det tog ett bra tag för mig att svettas av efteråt. Jag är ju tillräckligt varm i mig själv som det är just nu, haha. Vi var fyra familjer på plats. En tog hand om förrätt, värdfamiljen fixade huvudrätt och en tredje familj gjorde dessert. Min lilla familj stod för snacks under kvällen och dryck till tolvslaget. Precis lagom åtagande för oss det här året.
 
 
 
 
Oscar är inne i en fas just nu där han vill att jag eller Johan ska var med honom och leka. Det spelar ingen roll om det finns andra barn med som igår. Han vill helst bara leka med oss. Han säger det rakt ut också, att han vill att det bara ska vara vi tre.
 
Barnen fick kycklingklubba, pommes frites och cocktailtomater. Oscar skötte sig fint och åt upp allt.
 
Vid vuxenbordet väntade löjromstoast med tillbehör. Såå så gott. Tänk att jag gillar sånt nu. Jag som inte tyckte om varken skaldjur, rom eller skagenröra innan jag träffade Johan. 
 
Värdparet gjorde en fantastiskt god huvudrätt. Oxfilé tillagad i sous vide, potatisgratäng, gräddsås och haricot verts. Mums! Till dessert blev det punschglass med russin. Det blev aldrig av att jag fotade den för jag åt av barnglassen istället. Hoppas jag får smaka den ett annat år när jag inte är gravid. Den såg god ut!
 
 
Lite senare när Oscar hade somnat (han var uppe till strax innan 22) blev det discodans för den som ville. 
 
Ungefär en halvtimma innan tolvslaget plockade vi fram snacks. Jag är glad att Johan kom på att vi skulle köpa morötter och gurka också till dippen för det tyckte jag var godast faktiskt. Och några chokladbitar såklart ;)
 
Sen skålade vi och tittade på fyrverkerier en stund i regnet. Gick in och hängde i soffan en stund innan det kändes lagom att åka hem. Väldigt trevlig kväll!
 
 
 
Bilder: Canon G16