Fredagsmiddag

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Igår hade vi en trevlig middag med några av makens släktingar. Det blev ett lite spontant påhitt men jag tycker att vi lyckades få till det väldigt bra ändå. Vi bjöd på god men inte allt för komplicerad mat. 
 
Chèvretoast med honung, valnötter och rosmarin till förrätt. Fläskfilégryta med ris och fikonsallad till huvudrätt och en äppelkaka med grädde till dessert. Äntligen fick jag anledning att baka! Och med äpplen, vi har så mycket äpplen i trädgården just nu så det är kul att göra nåt med dem.
 
En väldigt fin kväll blev det men inte allt för sen, vilket passade mig utmärkt. Nu är det dags att göra sig i ordning inför kvällens 40års fest! Ha en härlig lördag där ute :)
 

Graviditeten just nu

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Här är två lite ordentligare bilder på magen. Vi tänkte fota och mäta magen varje onsdag då det blir ny vecka för oss. Då och då kommer ni få en liten uppdatering. Inte varje vecka dock, det blir för mycket.
 
Statistik
 Jag är nu i vecka 23. För att vara exakt så har 22 veckor och 1 dag gått (22+1). Jag är fortfarande i trimester 2. Det är 124 dagar kvar till beräknad förlossning och 55,7 % av graviditeten har passerat. Beräknat födelsedatum är fortfarande 31/12 men det datumet tänker jag bara ligga på soffan och äta praliner om busungen inte har kommit ut redan. Magen mäter nu 88 cm över naveln jämfört med 76 cm den 2 juni (!). Viktuppgång ca 7 kilo (hua...)
 
Hur jag mår
 Jag mår väldigt bra just nu och har gjort ett tag. Tröttheten kan såklart slå till ibland men annars njuter jag mest av att magen växer och att jag känner mer och mer rörelser i magen. Jag är också glad över att det är på väg lite svalare väder.
 
Bebisen
I tisdags fick vi reda på vilken sort som ligger där inne men jag ska försöka hålla det hemligt ett tag till. Min pappa vill nog helst inte veta, så för hans skull berättar jag inte här eller på något annat socialt media. Andra släktingar och vänner som vill veta får såklart det. I måndags kände Johan första sparken. Det var väldigt mysigt. Jag har ju känt i några veckor men de är inte tillräckligt kraftiga för att jag ska kunna avgöra om jag bara känner på insidan eller inte. För Johan blir det mer självklart. Antingen så känner han nåt eller inte. Den här veckan är bebisen ca 20 cm lång från huvud till rumpa och väger mellan 465-550 gram.
 
Kost
 Mina rutiner är ganska inrutade just nu när det gäller maten. Speciellt mellanmålen och frukosten är det inte så mycket skillnad på från dag till dag. Jag äter mycket keso. Men så har jag alltid älskat keso och nu har jag nog en period då jag tycker om det extra mycket. En vanlig dag brukar jag ha keso på paltbrödet till frukost, keso på två Finn crisp till morgonmellanmål och keso i fruktsalladen till eftermiddagsmellanmålet. Mums! Som sagt äter jag en skiva paltbröd om dagen. Bra för att förebygga en låg järnnivå längre fram i graviditeten. Det här med tjocka, feta såser smakar fortfarande inte så gott och coleslaw kan jag knappt se utan att bli illamående.
 
Dryck
 Inget att anmärka på. Dricker mest vatten och mjölk nu när det inte är semestertider längre.
 
Övrigt
Nu har jag köpt och börjat använda en hel del mamma-kläder. Byxor är bara av mamma-variant. Det är så fruktansvärt bekvämt och mina vanliga byxor sitter alldeles för tight om magen. Måste bara införskaffa några till nu när hösten nalkas. Magen har äntligen börjat växa lite upptill också men hoppas att "vecket" vid naveln försvinner snart :)

Ultraljudsbarnmorskorna

 
Utrustning: iPhone 4
 
Igår morse var vi på ett återbesök hos Ultraljudsbarnmorskorna i Liljeholmen. Tänkte bara visa lite bilder från deras väntrum. De har verkligen gjort det trevligt där. Ljust och härligt, lugnande färger och dämpat ljus, många levande ljus och skön musik. Också undersökningsrummen och toaletten är mysiga med dämpat ljus och hemtrevliga. Den som har startat det här visste vad hon/han gjorde (antagligen en hon). Det är ju precis den här stämningen man vill ha då man ska kika på sitt barn. Alla barnmorskorna är så snälla och gulliga. Antagligen är det lätt att vara det när man har en fin och inbjudande arbetsplats. 
 
Hit går jag gärna många gånger till men nu lär det nog dröja ett tag innan det är dags igen :)
 

Blomsterkärlek

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
I lördags tog jag en promenad till Fruängen för att handla blommor på torget. Det var härligt väder, perfekt anledning att ut och gå så jag fick min dagliga motion.
 
I många veckor nu hade blommorna i krukorna vid ytterdörren varit vissna bortom räddning. Egentligen hade jag tänkt vänta tills det är dags att köpa ljung med att pryda om krukorna men nu lessnade jag totalt och ville inte heller att de skulle stå tomma. Att få komma hem till vackra blommor gör mig väldigt glad. Sagt och gjort. När jag väl såg de fina blommorna till bra pris på torget så kunde jag inte motstå. Välkommen cyklamen och höstaster!
 
Det jag egentligen skulle ha på torget var liljor till en vas i hallen. Men de var slut när jag kom dit så därför fick det bli ljust persikofärgade gladiolus. Det är också fint och praktfullt. Tre vackra rosor till min nya vas från Vas Vitreum i Vadstena fick också följa med hem. Tänk vad en vas och ett hem livas upp med fräscha, glada blommor!
Happy girl :)
 

Järnrikt tips

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Här kommer ett litet tips till alla er som fått järnbrist av en eller annan anledning. Till exempel så är det lätt att få det när man är gravid. Speciellt i slutet av graviditeten. Min systers kompis som precis som jag är gravid fick tips från sin barnmorska att börja äta paltbröd i förebyggande syfte.
 
Det är ett mörkt, hårt tunnbröd som går att köpa i välsorterade butiker. Jag köpte mitt på Ica Kvantum. Än har jag inga problem med min järnnivå men för att förhoppningsvis slippa börja äta järntabletter så har också jag köpt paltbröd. Ät det med favoritpålägget på. Jag brukar ta Keso eller några skivor ost. Tror det kan vara jättegott med keso och skivat ägg. En favoritkombination hos mig. Ett bröd varje morgon äter jag. Hoppas att det räcker, har hört att magen inte blir så glad av att äta järntabletter så det slipper jag gärna :)

Bedroom

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Under ett tag nu har vi ändrat om lite i sovrummet. Jag var väldigt trött på vår gamla byrå som man såg varje dag när man vaknade. Jag ville ha något ljusare i lite lägre höjd. Efter många försök köpte vi den här på Blocket. Den är väldigt populär och går så fort de kommer upp. Efter ytterligare någon månad så köpte vi en TV. Och nu förra helgen gjorde jag sista piffet som jag känner mig väldigt nöjd med. 
 
För någon dag sedan när maken var på kräftskiva så passade jag på att ha lite egentid i sovrummet med tända ljus, nagellacksmålning och några avsnitt Hem till gården. Precis vad jag behövde den kvällen. Lugn och harmoni. Precis de känslorna jag vill att sovrummet ska uppbringa. Nu är det bara lite nya gardiner som ska till, sen är jag nog nöjd ett tag :)
 

Funny Friday

 
Utrustning: iPhone 4 + iPhone 4s
 
Igår var en härlig fredag. De flesta fredagar är ju det men den här var lite extra. Jag tog mig i kragen och fotade magen eftersom jag visste att min familj gärna ville ha bilder (är i vecka 22 nu). Så badrummet på jobbet fick bli den här gångens fotostudio. Får försöka få till lite bättre bilder med hjälp av min man någon dag.
 
Jag hade mitt fina nya nagellack på naglarna. Lite höstinspirerat men inte för mycket. Det kommer från Essie och heter Island Hopping. Appropå nagellack så skulle jag kunna köpa hur många som helst. Problemet är bara att det inte riktigt får plats i badrumsskåpet...
 
Efter jobbet hade min avdelning (ateljén) planerat en after work tillsammans. Vi började på Torkels terrass som ligger precis runt hörnet från där vi jobbar med utsikt mot vattnet. Torkels terrass är ett säsongsställe som packas ihop och försvinner när sommaren är slut. Men de har verkligen lagt ner själ och hjärta i att få det mysigt de få månader de finns där märker man.
 
Efter mat och några drinkar tog vi en promenad till minigolfen i Tantolunden. Vi har en liten tävling som pågår på avdelningen. Hittills har vi tävlat i ishockeyspel, bowling, fotbollsspel och nu även minigolf. Det är alltid lika roligt fast jag allt som oftast kommer på någon av de sista platserna. Men det gör inget, jag är verkligen ingen tävlingsmänniska på det sättet, jag tycker mest det är roligt att umgås och samtidigt göra något ihop. Det svetsar ihop gänget lite. Minigolfen har varit roligast hittills och jag fick faktiskt en så kallad spik. Bollen i hålet på första slaget :)
 

Chokladfestivalen

 
Bilder lånade från chokladfestivalen.se
 
I många år nu har jag tänkt att jag ska gå på Chokladfestivalen här i Stockholm men det har aldrig riktigt passat in med andra planer. I år är det bättre än någonsin. Festivalen har flyttat från Nordiska museet till Stockholmsmässan. Det betyder dels att det är mycket närmare och enklare för mig att ta mig dit. Det betyder också att det är samtidigt som Hem- och villamässan som också är en intressant mässa för mig och maken. Man köper en biljett för 140 kr och får gå in på båda. Datumet är 3-6 oktober.
 
Som det ser ut nu är den helgen ledig i min kalender, men har insett att den här hösten kan bli rätt fullspäckad så jag får se om det blir av i år eller inte... En sak är i alla fall säker. Jag älskar choklad :)
 

Bygga bo

 
Alltså vissa dagar känner jag mig sådär nestig. Jag vill bygga bo. Idag är en sådan dag. Nu tänker jag bara på de små små kläderna i föregående inlägg och att jag vill hem och tvätta dem i skonsamt tvätt- och sköljmedel och sedan lägga dem i en byrå som lite tillfälligt får agera förvaring av bebisgrejer.
 
Men först ska jag på mitt första gravidyogapass efter jobbet. Det ska bli jättekul och jag tror det kommer vara bra för både sinne och kropp :)

Bebisens första kläder

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
När jag kom hem och tog in posten idag så låg där ett tjockt grönt kuvert i lådan. Jag och Johan öppnade det tillsammans eftersom det var adresserat till familjen. Blev jag glad eller blev jag glad när jag upptäckte att mina söta föräldrar och syster med sambo hade skickat de första kläderna till vår bebis?? Så rörd och varm i hjärtat att jag fällde några små tårar. Vilka bedårande små små kläder. Det lilla setet med hunden som bebisen kan ha på en gång och det lite större med fåret som han eller hon får växa i.
 
Tack från oss båda till härliga Göteborgsfamiljen! ♥
 

Söndagsfeeling

 
 
Idag har varit en riktigt trevlig söndag!
 
Morgonen började med att min söta man bakade bröd av en deg som han hade satt igår kväll. Jättemumsiga rågfrallor blev det. Sen grejade vi runt lite här hemma. Badrum städades, blommor vattnades och det plockades rent allmänt.
 
 Dagen fortsatte hem till Ludvig och hans föräldrar för att fira hans första födelsedag. Det bjöds på lunch (en riktigt god chili), tårta och cakepops. Gott gott gott! Synd att jag inte tog några bilder... Nu har vi varit hemma ett tag och mest varit trötta (jag har tagit igen mitt bloggläsande från sängen) men ska avsluta dagen med ett bastubad och lite kvällsmat framför en av de nyare Wallander-filmerna.
 
Kan förresten inte fatta att mer än hälften av min graviditet har gått. Magen har börjat växa mer och jag känner små rörelser inuti men inte utanpå. Har börjat få användning för mina fina mama-kläder jag har köpt. På bilden ovan kan ni se liten skymt av en top från Mamalicious och ett par supersköna byxor från H&M som också sitter jättefint. Det är kul att känna sig snygg och vacker även om kroppen förändras :)
 
Hoppas ni alla har haft en härlig söndag, det har jag!
 

Bebisen vecka 20

 
 
Igår fick vi se vår bebis för andra gången. Det är så himla mysigt varje gång. Den här gången var hon/han inte lika medgörlig som sist. Låg konstigt, ja ni ser ju här ovan på bilden. Ryggen upp, ansiktet ner och korsade ben. Barnmorskan fick inte se allt hon ville så vi har fått en ny tid om två veckor. Då hoppas jag på att det lilla livet sprattlar omkring mer och visar sig. Jag är så himla nyfiken på om det är en flicka eller pojke. Inte för att det spelar någon roll men är man nyfiken i en strut så är man :)
 
Ikväll är vi på fika hos svärmor som med hjälp av en ring i en kedja ovanför min mage ska försöka lista ut vilken sort det blir. Det brukar tydligen stämma men tyvärr har vi inte facit just nu. Kanske om två veckor...
 
Om ni vill jämföra med första bilden så klicka här. Man ser verkligen att bebis var mycket mindre då ♥

Back to work

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Nu är semestern slut och vardagen har åter trätt in i livet. Det var riktigt riktigt skönt med semester den här sommaren och jag har tagit vara på den till fullo känner jag. Inte massa fläng hit och dit utan några få utvalda ställen som fått sig en längre visit och en del hemma också. Jag känner mig verkligen utvilad och hade massor av energi när jag kom till jobbet i morse.
 
Det kan kanske också bero lite på att vi precis hade varit på ultraljud och fått se bebis för andra gången :)
 
Hoppas dock på fler sköna sommarkvällar då jag helst av allt bara ligger ute på verandan med en bok eller bloggläsning på iPaden. Har sååå mycket att ta igen i bloggvärlden. Bilden ovan har jag tagit från just solsängen på verandan. De vackra petuniorna har jag i två lådor på balkongräcket där, de hälsar ett glatt välkommen hem varje dag.

Fruktfest

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS

När vi kom hem från Åland passade jag på att köpa massa frukt. Vi kan vara väldigt dåliga på att äta frukt när vi är hemma och eftersom hela den här veckan spenderas hemma så ville jag fortsätta på samma fina rutin som i Nössemark och i Vargata. Då hade jag diverse frukt och bär tillsammans med min yoghurt och müsli. Det tillsammans med att äta frukosten ute i solen gjorde verkligen under för själ och kropp. 
 
Nästa vecka är det dags för jobb igen och då går jag in i mina vanliga rutiner med frukt kl 10 och kl 15. Rutiner är bra men ledighet är bäst. Apropå ledighet så kom jag precis att tänka på för ett år sedan då vi var i Lake District och vandrade i en vecka. Det längtar jag verkligen tillbaka till och hoppas att vi kan göra igen något år :)
 
Om ni vill se bilder och läsa mer om vår resa till Ambleside i Lake District så kan ni klicka här och här.

Mamalicious

 
Bilder lånade från mamalicious.se
 
Igår tog jag i ordentligt och köpte ett gäng kläder till magen. Det kändes verkligen skönt. Om de verkar sitta bra om några dagar då jag får hem kläderna så har jag ett litet lager att ta av när magen blir större. Just nu kan jag fortfarande ha det mesta av min vanliga garderob men just byxor börjar kännas lite tight och jag vill ju inte klämma bebis :)
 
Kläderna ovan och några plagg till köpte jag från mamalicious.se
Ett par jeans och en hallonfärgad top köpte jag på mom2mom.se
Jag köpte också en vinröd klänning från hm.com/se
 
Just mamalicious blev nog favoritsidan. Det fanns massa fint där. Också Mom2moM var riktigt bra. Däremot blev jag ganska besviken på H&Ms sortiment. Mest tråkiga grejer. Jag kommer nog ändå gå till en av butikerna någon dag och prova byxor. Alltid skönt att prova på plats och just deras byxsortiment verkar vara okej.
 
Längtar efter mina paket!
 

Skördetid

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Nu har skördetiden kommit till vår trädgård. De första äpplena och plommonen är mogna. Jag tycker att det är en så härlig känsla att få gå ut och plocka vad man vill ha för dagen. Som igår, då gjorde jag spontant en äppelpaj bara för att det fortfarande är semester och för att jag kan. En vanlig smulpaj men med det lilla experimentet att strö grovt hackad vit choklad över äpplena (ej med på bilden). Det blev gott och passade utmärkt ihop. Idag eller imorgon ska jag göra äppelkräm av det som blev över. För frukost kan jag äta alla måltider hela dagen om jag skulle tillåta mig :)
 

Solvik på Åland


Nu börjar vår vistelse på Åland gå mot sitt slut. Idag packade vi in oss i bilen och for till Solvik där Johans mormor och morfar har sitt andra sommarhus. Det ligger precis vid vattnet med brygga och allt. Strålande sol hela dagen och väldigt varmt.

På bilden kan ni se en skymt av våra nya solstolar. Vi hittade dem i en liten butik i Vadstena när vi var där i förra veckan. De har fotpall, nackkudde och dryckhållare. Allt inbyggt. När man fäller ihop stolen blir det en ryggsäck med plats för handduk och badkläder. Den perfekta strandstolen! Just nu är jag inne i en fas då jag vill lägga upp ben och fötter överallt så enbart fotpallen sålde stolen för min del :)


Torpet på Åland


Just nu är vi hos Johans mormor och morfar på Åland och semestrar. Vi kom fram igår och ska njuta av lugnet här i några dagar.

Jag har varit vaken i en timma och tänkte nog väcka min man nu så vi kan ta en morgonpromenad. Vädret är härligt och luften är så frisk och skön :)