Lek och bus

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Oscar med sin farfar och ena faster. Lek och bus efter rivning av vårt såkallade "pundarskjul" förra helgen :)

Äppeltider

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Nu är det äppeltider igen och ett av våra träd har jättemycket frukt. Det är lustigt, förra året hade det knappt något alls. Då hade istället två andra träd hur mycket som helst som inte har något nu i år. Är det så att de kanske måste ta igen sig efter ett riktigt fruktsamt år?
 
Äppelbitarna på bilden vägde jag in till 1,9 kg och de hamnade i frysen att använda i vinter. Idag plockade jag lite till som blev en äppelpaj till dagens fikagäster. Det är lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka saker att äta :)

Bakprojektet

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Jag vet inte riktigt hur jag ska få till det och hinna men jag har bestämt mig för att ha ett litet projekt nu på hösten. Jag ska förbättra mina kunskaper inom spritsning och baka tårtor.
 
Jag gjorde ett första försök i söndags. Egentligen hade jag tänkt baka kladdkakemuffins och spritsa dem fint men när jag inte hann det så plockade jag fram mammas goda äppelkaka ur frysen och spritsade en liten ros vid sidan om istället. Bra kompromiss va? Behöver dock öva på att göra ett fint avslut men här hos Heavenly cuppcake hittade jag instruktionsfilmen om hur man spritsar en ros. Känner mig ändå ganska nöjd för att vara första gången.
 
Det goda receptet på den vita chokladfrostingen hittade jag på min nya favoritblogg Bakverk och fikastunder
 
Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
150 g färskost
0,5 dl florsocker
 
Smält chokladen och låt den svalna. Vispa florsocker och färskost. Vispa i den avsvalnade chokladen. Frostingen räcker till ca 8 st vanliga muffins. Det beror såklart på hur mycket man tar. Det går åt mer om man spritsar än om man brer på den.
 

Oscar 8 månader

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Idag fyller Oscar 8 månader!
 
Jag skriver en lite längre uppdatering om några dagar då vi har varit på BVC för att mäta och väga. Men jag kan säga att det är ganska utmanande att vara förälder just nu. Oscar är inne i en lång utvecklingsfas igen och är väldigt mycket grinigare och vill gärna vara nära. Det kanske låter mysigt (det är det såklart också) men det är inte så att han är lugn bara för att han får vara i någons famn. Nej, han kastar sig hit och dit och vill se allt och kan ändå vara lika missnöjd som att sitta själv på golvet. Och det är just det den här fasen handlar om. Att ta in mindre detaljer och kategorisera grejer. Till exempel så lär han sig saker som att en stor hund inte är en häst och en fläckig katt inte är en ko.
 
Kvällarna är nog det jobbigaste just nu. Vi försöker få honom att somna utan att ta hjälp av bröstet. Det tar energi och vi lyckas inte alltid. Sen har han börjat vakna mer om nätterna igen och är ofta otrösterlig. Vi tror att det är åttamånadersångesten, den har med separation att göra. Han har börjat förstå att han är en egen individ och känner sig då mer ensam än innan.
 
Men nog om allt som låter negativt och jobbigt. Han är såklart en solstråle om vartannat också och tycker om att leka "prästens lilla kråka" och bli pruttad på magen. I morse vid frukost så sjöng vi för Oscar eftersom det är hans bemärkelsedag. Han verkade tycka om det och nu ligger han fint i vagnen och sover efter pappapromenad i regnet :)
 
Både jag och Johan är väldigt trötta just nu och det är bland annat därför som jag inte orkar sitt vid datorn och uppdatera bloggen så mycket som jag egentligen vill. Därför blir det en hel del mer iPhone-bilder ett tag framöver.

Dejt på Havsvidden

Utrustning: iPhone 5s

Sista kvällen på Åland gick jag och Johan på dejt. Vi lämnade Oscar i tryggt förvar hos sin farmor, Gammo och Goffa.

Utrustning: iPhone 5s

Vi åkte ut till hotell Havsvidden där vi åt en riktigt fin middag som började med att vi fick in lite smått från köket.

Utrustning: iPhone 5s

Därefter kom förrätterna. Åländsk gazpacho och lammrulle.

Utrustning: iPhone 5s

Vaktel och oxfilé till varmrätt. Kul att testa något nytt tyckte jag som tog vaktel. Det var gott men lite knepigt att äta. Som en liten hel kyckling.

Utrustning: iPhone 5s

Och till sist desserten. Det som jag alltid (och alltid kommer) ser mest fram emot. Jag tog citronpaj och Johan chokladganache. Alla rätterna serverades väldigt vackert och det var hög klass rakt igenom. 

Utrustning: iPhone 5s

Efter middagen promenerade vi ner till den lilla hamnen och tittade på de vackra omgivningarna i solnedgången. Det ligger verkligen fantastiskt vackert i en cool miljö, hotell Havsvidden. Åk dit om ni besöker Åland.

Är glad att vi passade på att ta en liten dejt jag och mannen. Det är alltid lika välbehövligt och energigivande :)

Utflykt på Åland

Utrustning: iPhone 5s

Igår hade vi en trevlig utflyktsdag här på Åland. Vi började med att stanna till på nyöppnade Smakbyn. Jättefint och fräscht!

Utrustning: iPhone 5s

Förutom restaurang så hade de en trevlig hörna där de sålde lite allt möjligt som har med mat, Åland och hantverk att göra. Oscar fick en ny fin dregglis av Gammo och Goffa. Hit vill jag nog åka nästa år också och kanske köpa något till mig själv eller hemmet.

Utrustning: iPhone 5s

Vi promenerade vidare till Jan Karlsgården och fikade. Jag tog en mumsig toscakaka med äpple i och var visst lite barnslig för att jag ville ha grädde till :)

Utrustning: iPhone 5s

Efter en tur i Mariehamn och stor besvikelse att Jussi keramik inte hade öppet (har de stängt på måndagar tro?) så fortsatte vi till Stallhagen bryggeri. Vi skulle bara äta middag men ett annat gäng var där på ölprovning.

Utrustning: iPhone 5s

Jag och Johan åt en jättegod pulled pork. Faktiskt den bästa jag har ätit. Och de andra åt aborre. Det fanns bara de två rätterna att välja på men de hade desto högre klass. Kul!

Utrustning: iPhone 5s

Till efterrätt åt vi deras version av änglamat. Sen for vi hem till torpet, nattade Oscar och såg på Leifs restaurang.

Ikväll får jag och Johan lyxen att åka iväg på middag bara vi två :)

Imorgon åker vi hem till Stockholm igen.







Inspiration sovrummet

Bilder lånade från Augustifamiljen
 
Jag hittade till de här bilderna från blogg.se startsida. Vilket härligt sovrum som Augustifamiljen har fått till! Jag blev kär i hyllan som ni ser i den nedre bilden. Smart och snyggt! Och färgen på väggarna, vilken harmoni med ljust turkost. Nu ska ju inte vi direkt göra om sovrummet hos oss. Det finns mååånga andra projekt som går före. Men drömma, ja det kan man väl ändå få?

Bakverk och fikastunder

Bilder lånade från Bakverk och fikastunder
 
Jag har hittat en ny favoritblogg i kategorin bakning. Det är Ulrika som har bloggen Bakver och fikastunder. Den är bra på flera sätt. Först och främst så delar hon med sig av så mumsiga recept, men sen att man får följa med lite i hennes vardag med familj och inredning är också väldigt roligt. Det är det jag gillar med att läsa bloggar, att få "lära känna" personen bakom bloggen utöver huvudinnehållet. En bra mix helt enkelt.
 
Här om dagen testade jag att göra hennes saftiga chokladsockerkaka. Den ska jag bjuda på nu när vi är på Åland. Receptet hittar ni här. Jag hade också tänkt göra Sega kolarutor, men det hann jag inte. Det receptet hittar ni här.

Sofia och Oscar

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
För några veckor sedan när Sofia var på besök så tog jag några bilder av henne och Mr O. De här två blev så himla fina tycker jag. Värmer mitt hjärta. Det är väldigt kul att se mina vänner med Oscar, de kommer bli så grymma mammor hela bunten!

Att trolla bort leksakerna

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
När vi var i Partille förra helgen så lämnade jag och Johan Oscar hos mina föräldrar i någon timme för att åka ner till Allum (som köpcentrumet heter där) och fixa lite grejer. När vi gick in på Clas Ohlson såg jag direkt den här korgen i plast och kom på att den skulle vara perfekt att ha leksaker i. Japp, den fick hänga med hem och står nu i vardagsrummet där jag varje kväll njutningsfullt plockar undan alla leksaker från golvet för att bara för ett litet tag få ordning och reda och vuxenrum igen. För mitt sinne gör det en hel del :)
 
Så det här får bli veckans tips till er som behöver mer förvaring. Den finns i svart och två mindre storlekar också.

Trädgårdsinspiration

Utrustning: iPhone 5s

I lördags träffade vi lite vänner i Göteborgs botaniska trädgård för promenad och lunch. Det finns så mycket vackert som blommar där just nu.

Vår trädgård blommar mest i början och mitten av sommaren. Men nu finns nästan inga blommor där. I framtiden när vi har gjort om lite då vill jag bland annat ha sådana som på bilden. Höstflox :)


En fin kväll

Utrustning: iPhone 5s

Nu sitter vi i bilen på väg hem från en helg i Göteborg.

Hela dagen igår var Oscar jättekinkig och så här i efterhand har jag förstått att han bara var extra trött. Det har varit många nya intryck hela sommaren och han utvecklas så fort nu. Så det är nog inte så konstigt om det kommer ledsna dagar här och där.

I alla fall så var det skönt för mig och Johan med en liten paus på kvällen. Oscar fick stanna hemma med sin mormor och morfar medan vi stack hem till min syster med sambo, la upp fötterna på soffan och hade pizza-film-kväll. Det gjorde susen :)


Lunch på Albacken

Utrustning: iPhone 5s

Min familj har flera gånger ätit lunch på Albackens trädgårdsskafferi då de varit på väg upp till oss. Vi hittade dit första gången idag.

Utrustning: iPhone 5s

Idag åkte vi tillräckligt tidigt hemifrån för att det skulle vara lagom med lunch just vid Albacken som ligger i Mjölbytrakterna. Annars blir det så lätt att man stannar till enklast möjligt och då är det nästan alltid Mc Donald's. Ganska tråkigt och inte särskilt charmigt.

Utrustning: iPhone 5s

Men idag blev det istället raggmunk med bacon bland blommor, blad och lantlig inredning. Väldigt mycket trevligare!

Utrustning: iPhone 5s

Nästa gång kanske jag handlar något fint att ta hem också :)

Middagsgäster

Utrustning: iPhone 5s

Den här kvällen bjöd vi ett par vänner på sommarmiddag. Vi satt ute på altanen och endast getingarna drog ner stämningen. Har ni också märkt att det verkar vara ett getingår i år? Värmen verkar göra dem slöa i alla fall så det är inga problem smälla dem.

Det hände en lite läskig grej innan. Oscar satt ute på sin filt och lekte medan jag var precis bredvid och dukade bordet. Helt plötsligt började han gallskrika och då ser jag att en geting sitter på hans hand. Om han bara blev rädd för den eller om han faktiskt blev stucken vet jag inte. Vi har inte hittat något ställe än som man ser. Men han skrek väldigt länge och bara amning lugnade honom så jag gissar att han fick ett stick. Vi får hålla lite koll...

Kvällen blev bra till slut ändå. Vi grillade kyckling lindad med Parma och till det hade vi en bulgursallad och tzatziki. Efterrätt blev det jag skrev om tidigare. Sabayonnegratinerade bär, mycket gott. Succé!



Oscar 7 månader

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
För en vecka sedan blev Oscar 7 månader. Nu så här i semestertider så har jag inte riktigt hunnit med att skriva en uppdatering om honom förrän nu eftersom vi har varit på resande fot.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Vi försöker ge Oscar lite allt möjligt att smaka på förutom den dagliga gröten och puréen. Här på bilden smaskas det på en gul paprika. Också tomat-, melon- och gurkbitar är gott i munnen. Inte heller bröd, jordgubbar och hallon är så dumt. Egentligen hade jag velat lägga till att han ska äta lunch varje dag men nu när det är så varmt så har jag hellre ammat lite mer för att han ska få i sig ordentligt med vätska. Vatten är Oscar nämligen inte jättebra på att dricka än. Lite går ner men det mesta spottas ut.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Vår son kan nu också sitta helt själv. Visst, han ramlar omkull lite nu och då men det är mest om han försöker sträcka sig efter någon leksak som ligger lite för långt bort. Eftersom han kan sitta så får han nu också sitta i badbaljan då det är dags för ett bad. Det tycker han är jätteroligt. Det plaskas och stänks ordentligt! Allra roligast är såklart om han har något med sig i vattnet att leka med. Till exempel en bitring eller badanka.
 
Apropå bitring så biter och gnager han på det mest nu. Det har nämligen kommit två söta små tänder i underkäken. Vassa som attan!
 
Ytterligare några nya ljud kommer från Oscars mun. Vaavaavaa och daadaadaa. Johan tycker också att han har hört paapaapaa ;)
 
Vi har installerat en ny bilbarnstol till Oscar. Den kommer han antagligen kunna ha till 4-5 års ålder. Funkar fint än så länge men vi ska köpa till en nackkudde så att han inte hänger för mycket med huvudet. Nu har Oscar 68-74 i klädstorlek. Vi kan fortfarande använda en del grejer som är 62, men inte mycket längre till.
 
Tyvärr har jag ingen uppdatering i vikt och längd den här gången. Vi bokade aldrig in någon 7-månaderskoll eftersom det är semestertider. Men vid 8 månader får vi nya siffror.
 
Det har kommit flera spontana skratt. Såå härligt att höra. Hjärtat smälter varje gång. Det har också varit premiär för bad i sjö, använda flytväst, åka motorbåt och borsta tänderna. Ett tält/vindskydd har vi köpt också för att kunna få skugga överallt. Bra investering måste jag säga. Vi har använt det flitigt.

Sofia dag ett

Utrustning: iPhone 5s
 
Det var mysigt att ha Sofia på besök. Första dagen hon var här så tog vi ett bad vid Långsjön och åt glass för att sedan sticka hem och grilla ryggbiff. Vi satt ute på verandan till ganska sent. Skönt med dessa sommarkvällar! :)

Dessertfunderingar


På söndag ska vi ha några vänner på middag så jag går i dessertfunderingar nu på kvällskvisten. Det är ju lite min uppgift och väldigt glad för det är jag. Jag snubblade över det här receptet från Leila Lindholm och tycker att det verkar både somrigt och enkelt. Perfekt kombination. Det får nog bli det helt enkelt. Eller är det någon som har ett annat förslag?