Oscar polis

 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
 
Igår var det maskerad på Smarta barn. Oscars första maskerad. Jag tyckte det var rätt svårt att komma på vad han skulle gå utklädd som. Han är ju fortfarande så liten att något allt för avancerat inte skulle funka. Till exempel så skulle han inte gå med på att bli målad i ansiktet. Annars tyckte jag att något djur skulle vara gulligt. Kanske måla morrhår och en trekantig nos. Men i sista stund så hittade jag KappAhls fina polis-pyjamas. Tröjan och ett par jeans blev perfekt. Enkelt men ändå utklätt. Pappa Johan var duktig som lydde order och fotade på morgonen innan lämning :)
 

Roses at work

Canon G16
 
Idag kom ena kollegan med ett fång rosor i handen. Han hade köpt med sig dem på vägen till jobbet. Tänk vad en liten gest kan betyda mycket. Och vilken härlig färg! Perfekt nu i hösttider. Jag har länge tänkt att jag ska köpa med mig blommor till jobbet just för att det ser så trevligt ut. Men jag har glömt av hela tiden. När dessa har vissnat ska jag nog ta tillfället i akt. Det är ju väldigt mycket nyttigare än att köpa godis och bullar till kollegorna ;)

Kalasfunderingar

Bilder lånade från party-land.se
 
 
Jag funderar redan på hur Oscars 2års kalas ska bli och jag tror minsann att han ska få en sifferballong med helium i. Det vore fint att knyta den på hans stol så att den svävar ovanför honom. Sedan tidigare har jag tänkt att färgtemat ska vara turkost. Förra året var det grönt. Vi får se, det är ju 3 månader kvar. Men tiden går!
 

Eftermiddagsmys

iPhone 5s

Så här ser det ut just nu hemma hos oss. Oscar med några äppelbitar och Teletubbies. Han springer alltid till köksbänken när vi kommit hem från familjedaghemmet. Där vet han att det finns skorpor och kex. Jag vet inte om han faktiskt är hungrig eller bara lite småsugen. Och om jag börjar ge då finns det inget slut. I vanliga fall brukar det räcka att locka med telefonen så glömmer han bort det som finns i köket. Men inte idag. Då kom jag på att grannens ungar har kastat in äpplen på vår gräsmatta. Morr! Så jag gick ut och hämtade två. Det ena skar jag upp till Oscar. Det känns åtminstone bättre att ge honom frukt. Närodlad dessutom.

Igår hade de fotografering på Smarta barn. Oscar var tydligen inte jätteimpad av att sitta still och bli fotograferad. Men jag längtar jättemycket efter att få se bilderna ändå. En gruppbild tog de också :)

Träningspepp

Skärmdump från funbeat.se
 
Ser ni vad jag ser? Det går inte jättebra på träningsfronten just nu. Det här är antal träningspass per månad jag har utfört det senaste året. Nu när jag känner att förkylningen är på bättringsvägen så finns inte längre några ursäkter. Det är bara att packa väskan och bege sig mot gymmet i tidiga ottan. Jag tycker ju faktiskt om att gå till mitt rosa gym.
 
Ikväll blir det U2 på Globen för mig och maken. I söndags fick vi stå ute i kylan och vänta tre timmar innan de förkunnade att konserten flyttades till idag. Det var inte alls något problem med scanningsystemet. I själva verket var det en man som hade tagit sig in med pistol och under tiden som vi väntade letades det febrilt inne på arenan för att hitta honom. Han var polis dessutom. Det är nog många som är väldigt arga på honom just nu. Jag är i alla fall glad för att jag kan gå. Snälla snälla svärmor ställer upp ikväll igen och är barnvakt. Det hade jag verkligen inte förväntat mig. Vilken tur vi har :)

Här står vi och väntar...

iPhone 5s

Ja, vi väntar på att få komma in i Globen för att se U2. Det var min födelsedagspresent till Johan. Han fyllde i mars och jag köpte biljetterna redan innan jul. Snacka om att jag var nöjd. Men nu har tydligen arrangören problem med biljettscanningen så ingen kommer in. För en timma sedan skulle allt ha börjat. Nej, nu får de fixa detta!

Besöket på Sven-Harrys konstmuseum

I onsdags var som sagt Angelica och jag på Sven-Harrys konstmuseum inne i stan. Det var jättetrevligt! Tyvärr glömde jag ta med kameran så telefonen fick åka fram istället. Det fanns så mycket som jag gärna vill visa för er.
 
 
 Snygg och cool byggnad i mässing och stora glaspartier.
 
 
Svårt att få bra bilder med telefonen på smycken i montrar men den här lilla söta ringen i form av en bok har min klasskompis Hilda gjort.
 
 
Smyckesutställningen hade teamt frihet som ett gäng guldsmeder tolkat på alla möjliga sätt. Intressant att se, väldigt mycket fint men i helhet ingen wow-känsla faktiskt.
 
 
Det som däremot fick wow-känsla var Inger Johanne Rasmussens vackra textiltavlor. Hon färgar allt själv och varje liten del är handsydd. Fantastiskt vackert alltihop och vi båda blev sugna på lite mer textil på väggarna hemma. Speciellt det vackra halsbandet ovan.
 
 
En till maffig kreation och vi båda undrade hur lång tid det egentligen tar för henne att få färdigt ett konstverk.
 
 
Besöket avslutades med en en middag på restaurangen som hade en italiensk meny. 
 
 
Pasta med kyckling och ricotta landade fint i magen med ett glas rött till.
 
Samtliga bilder iPhone 5s
 
Världsgod Göteborgs-glass från Lejonet & björnen. Kommer inte exakt ihåg smakerna men det var saffran med nåt och pecannöt med nåt :)
 
Vad som inte finns med på bilderna är att högst upp i byggnaden finns en kopia av Sven-Harrys hem där hans stora konstsamling hänger. Det var där vi började vårt besök med en guidad tur. Sven-Harry själv (som är i livet) är byggmästare och konstsamlare. Han började fundera på vad han skulle göra med sin samling och bestämde sig att bästa alternativet var att bygga sitt egna museum. Sagt och gjort. Vad man inte riktigt ser är att museibyggnaden också har ganska många lägenheter och på det sättet är konstmuseumet självförsörjande. Mycket smart!
 
Summa: Gör gärna ett besök på Sven-Harrys. Jag var mer än nöjd på de flesta punkter!

Sven-Harrys

Bilder lånade från sven-harrys.se och svenharrys.com
 
 
Ikväll efter jobbet ska jag möta upp en vän för att gå till konstmuseumet Sven-Harrys. Jag slängde ut frågan lite spontant bland några vänner igår och vilken tur jag hade att en av dem nappade! Annars är det att vara ute i god tid som gäller.
 
I alla fall, helt plötsligt hör jag om Sven-Harrys överallt från att inte ens vetat om dess existens innan. Just nu har de två utställningar. Textil intarsia och Sköna juveler. Det ska bli väldigt kul att kolla in massa smycken med tanke på min branschtillhörighet men också textiltavlorna lockar. Efteråt äter vi middag i museumets restaurang som jag har hört en del gott om. Men först arbetar jag långdag på jobbet, 07.00-17.00!
 
Hoppas ni får en härlig kväll!

Oscar med iPad

 
 
Oscar leker tittut-spelet i iPaden. Han blir mer och mer duktig på våra telefoner och plattor och vet nu vilken ikon som är Tittut. Annars är favoriten Teletubbies just nu. Sen kommer Babblarna och Stadens hjältar på delad andra plats.
 
 
Båda bilder Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
 
Det är svårt det här med skärmtid. Jag tycker det är okej att han tittar lite när vi kommer hem från familjedaghemmet för att varva ner och när han sitter på pottan för att få honom att sitta still en stund. Men helst inte för nära läggdags. Men på helger däremot är det mycket svårare när man kanske är hemma en hel dag. Då kan han skrika efter telefonen lite när som. Nej, jag tror att det är bäst att försöka hålla det till ett minimum. Han har ju inte ens fyllt 2 år. 
 
Det är roligt, vi märker att Oscar förstår så mycket nu. Man kan säga till honom att hämta en snortrasa och då springer han till sin garderob, öppnar dörren, drar ut en låda, tar en snortrasa, stänger lådan, stänger dörren och springer tillbaka. Han håller den också till näsan och ibland fnyser han utåt. Vips vad man vet så kommer han klara av det där. Jag tycker också att han har blivit en liten smula bättre på att ta ett nej. Det är defintivt Smarta barns förtjänst!
 
Det blev förresten ingen middagsbjudning igår för Johans farmor hade glömt bort. Vi bokade om till fredag och äppelpajen fick åka in i frysen. Jag som var sååå sugen på äppelpaj. Johan var väldigt sträng och sa att den skulle frysas in. Här var det inte frågan om att roffa åt sig en bit inte. Äh, jag får väl äta desto mer på fredag då ;)

Knäckig äppelpaj

Ikväll kommer Oscars gammelfarmor på middag. Vi har försökt få ihop det i några veckor nu men hon har varit bortrest och upptagen. Jag tycker det är roligt att hon fortfarande håller sig så aktiv på äldre dagar. Jag tror absolut att det är receptet för ett långt liv, det stämmer i alla fall in på gamlingarna i Johans släkt. Apropå recept så kommer här ett på en knäckig äppelpaj som jag bakade igår inför dagens middag. Receptet hittade jag hos Bakverk och fikastunder.
 
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 

600 g äpplen

150 g smör

2 dl råsocker

0,5 dl ljus sirap

0,5 dl grädde

3 dl havregryn

1,5 dl mjöl

0,5 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

 

Skala och kärna ur äpplen. Skär i bitar och placera i en pajform. Smält smör, råsocker, sirap och grädde och koka några minuter. Blanda samman, havregryn, mjöl, bakpulver och flingsalt och rör ner det i vätskan. Bred massan över äpplena. Grädda i mitten av ugnen i 200 gr i 30 min. Låt svalna och sikta florsocker innan servering.

 

Annas kommentar:

Min form var mindre så jag använde ca 400 g äpplen men resten av ingredienserna lät jag vara samma. Det är ju gott med mycket smet :)


Snittisar och helgen

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I torsdags köpte jag härliga snittblommor på torget i närheten av där vi bor. Som ni vet är det en del av september månads lista att köpa mer blommor till vaserna. Det blev rosa rosor och vita aster. Det ser ut som en dröm när jag ser vaserna här ifrån soffan. Rosa och vitt. Så fräscht och vackert. Lite bröllopsaktigt faktiskt. Jag tycker att torsdag är den perfekta dagen att handla blommor. Då står de där så vackert när man kommer hem på fredag och bara signalerar helgfeeling.
 
Den här helgen har varit ganska perfekt tycker jag. Vi har fått gjort trädgårdsarbete. Johan tog hand om grenar efter trädbeskäraren som arbetade på vår tomt i onsdags. Och jag sorterade fallfrukt. En hög att slänga, en till grannens hästar och en till oss själva.
 
Vi testade också på att vara barnvakt en liten stund för en kompis till Oscar. Det blev inte så lång tid för han var lite rädd för Oscar i början. Oscar kan vara ganska gå-på-ig och högljudd och är man inte van vid det så förstår jag att man kan bli reserverad. Men när föräldrarna hade gått så gick det kanon :)
 
Idag har varit lugn med lek på lekplats, slängt sopsäckar på tippen, åt lunch på kvarterspizzerian och bakat knäckig äppelpaj. Imorgon kommer nämligen Oscars gammelfarmor på middag och då tänkte jag att äppelpaj blir perfekt till efterrätt.
 
Hur har er helg varit vänner?

Teletubbies-mys

iPhone 5s

Oscar blev lite trött och vilade sitt huvud mot min axel när han tittade på Teletubbies. Han har faktiskt blivit mer mysig av sig de senaste veckorna och vill gärna vara nära. Så smälter man en mammas hjärta :)

Blåbärscheesecake

Här kommer receptet på den jättegoda cheesecaken jag bjöd på i förra helgen när vi hade playdate här hemma. Receptet hittade jag som vanligt hos Bakverk och Fikastunder! Den blev jättegod. Så ska ni baka i helgen tycker jag att ni ska testa den här.

 

 

 
 

180 g digestive (12 kakor)

50 g smör

200 g Philadelphia ost

2 dl crème fraiche

1 dl socker

3 msk majsstärkelse

Skalet av en citron

0,5 tsk kardemumma (kan uteslutas)

2 ägg

100 g vit choklad

3 dl blåbär

 

Smält smöret. Mixa digestive kex till smulor. Blanda ihop det smälta smöret och digestive till en jämn massa och tryck ut tunt i botten och kanterna på en form på 24 cm. Ställ kallt.

 

Vispa ihop Philadelphia ost, crème fraîche, socker, majsstärkelse, skalet av en citron och kardemumma. Vispa ner ett ägg i taget. Smält chokladen och rör ner den. Tillsätt färska blåbär eller frysta (ej tinade) och rör några varv. Häll smeten över digestivebottnen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150 gr i ca 50 min. Öppna inte luckan under gräddning för då är det risk att kakan spricker. Låt kakan svalna helt och låt den gärna stå i kyl någon timme för godast smakupplevelse.

 

 

 Båda bilder Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

Min morgonrutin

Angelica skrev om hennes morgonrutin och det tyckte jag var en kul idé så här kommer min! Min morgon kan variera från dag till dag. Vissa mornar vaknar Oscar innan jag har gått och då kommer han och Johan upp. Men oftast ser det ut så här.
 
 
Canon G16
 
Bilden är från första (och bästa) frukosten i London, tillhör inte morgonrutinen här hemma ;)
 
 
05.00 - Klockan ringer, jag går nästan alltid upp på en gång och stänger av klockan så fort som möjligt för att inte väcka resten av familjen. Går direkt in i badrummet där jag vaknar till med telefonen i handen. Kollar något av alla sociala medier eller spelar något spel.
 
05.15 - Tar på mig kläderna som jag lagt fram kvällen innan på tvättkorgen. Uppfräschning, smink och hår fixas.
 
05.40 - Går till köket så tyst jag kan och tar på vägen dit på mig dagens smycken som ligger på byrån i hallen. Jag gör i ordning frukosten som nästan alltid är en skål A-fil, müsli och frukt/bär.
 
05.50 - Borstar tänderna.
 
05.55 - Pussar Johan hejdå som ligger kvar i sängen och sover. Oscar vågar jag inte pussa för då skulle han vakna och han behöver sova så länge som möjligt för att orka med resten av dagen.
 
06.00 - Går till busshållplatsen.
 
 
Min morgon bygger på förberedelser från kvällen innan, annars skulle det inte funka alls lika bra. Om jag skulle börja rota i garderober skulle resten av familjen vakna och på vardagar vill jag att morgonen ska vara effektiv så därför förbereder jag genom att plocka fram det jag kan till frukosten.
 

Guldmakeriet

Bilder lånade från guldmakeriet.eu
 
Jag måste tipsa om en trevlig guldsmedja i Malmö som heter Guldmakeriet. En klasskompis har jobbat där och de gör väldigt mycket fint. Deras stil är åt det gulliga sagolika hållet. De har en serie som de kallar för Changes där man kan kombinera örhängen i en oändlighet. Det finns olika krokar, stenar och berlocker att välja mellan. Här ovan ser ni två av mina favoriter. Och har man inte vägarna förbi Malmö så har de en webbshop som ni hittar här!

Lista i september

Jag tänkte börja köra en lista i början av varje månad med hur jag vill att månaden ska bli. När den är slut kommer självklart en uppdatering om hur det gick. Så här lyder den första listan!
 
Huset - Vi ska få till tre besök från olika firmor för att få offert på dränering och murarbete.
 
Pyssel - Jag ska sätta upp Oscars gipshänder på någon vägg i huset. De har varit inramade i några veckor nu...
 
 
 
 
Baka - Minst två olika bak ska jag få till. Det ena är redan avbockat. Jag gjorde en blåbärscheesecake i helgen. Mums! Bilder och recept kommer.
 
Välgörenhet - Jag skänkte 500 kr till Radiohjälpen i förra veckan som ska gå till flyktingarna. Jag vill ge mer.
 
Ego - Jag ska göra något kul/trevligt/rofyllt bara för mig själv.
 
Träning - Måste komma igång med träningen nu när sommarledigheten är över.
 
Familj - Jag ska uppvakta min man lite mer <3
 
 
 
 
Piff - Jag ska unna mig mer snittblommor. Vaserna är till för att användas!
 
Jobb - Det projekt jag arbetar med ska börja flyta på bättre.
 
Bilder - Fler bilder ska redigeras. Jag ska också beställa bilder på Oscar att rama in och sätta i hans bok.
 
Då så! Då har jag något att gå på. Kul, vi får se hur det går :)

Basket of Joy

 
 
Ikväll har jag och lilleman rått om oss själva. Det har gått så bra så bra. Han har varit på gott humör idag den lille krabaten. Hela dagen. Pappan i huset är på födelsedagsmingel. Jag hade egentligen tänkt följa med men vi har haft barnvakt en del det sista så jag ville inte lämna bort Oscar den här helgen. Hellre att han bara får det lugnt och tryggt. Det har hänt tillräckligt i veckan ändå med allt nytt på familjedaghemmet.
 
 
Båda bilder Canon G16
 
 
Men jag fixade åtminstone presenten till födelsedagsbarnet. Det blev en korg med gottis som jag köpte på Paradiset som ligger nära mitt jobb. En butik med mycket ekologiskt och inga konstiga tillsatser i produkterna. Det blev ekologiska geléhjärtan, chokladklubbor, Nathalies lättorkade mango, olivcrème och champagnevinäger. Den sistnämnda är jag själv väldigt sugen på att prova! Korgen och silkespappret hade vi hemma :)
 
 
Nu är det verkligen natti natti för denna dam!
 
 

Jobbmässa

iPhone 5s
 
Idag är det dags för guldsmedsmässan här i Stockholm! Snyggt magazine i år tycker jag. Jag missade förra året eftersom jag var mammaledig men det är alltid väldigt kul att gå på mässa. Hålla sig up to date med branschen och inspireras. Jag och några kollegor går dit efter lunch :)

Tårar för liten pojke


Jag såg den där bilden som jag helst inte ville se. Den där på lilla pojken vid strandkanten. Det är så fruktansvärt hemskt. Så lätt att se sin egen lilla son ligga där. Många tårar faller.

Jag fick tips att man kan swisha till Radiohjälpen 9019506 en valfri summa och skriva FLYKT som meddelande. Det finns många andra ställen att skänka pengar men det här kändes rätt för mig. Jag började med 100 kr men kom snabbt fram till att det är klart jag har råd med mer så det blev 400 till.

Oscar på Tekniska museet

 
Igår var Oscar på Tekniska museet med familjedaghemmet. Han var glad, sprallig och lekte massa. Oscar fick också testa drickyoghurt för första gången. Den kom överallt på hans kläder men han tyckte det var jättegott och blev arg när den tog slut. Haha, tror jag det. Sött och gott. Idag åker de iväg till en lekpark som utflykt.
 
Lämningarna är fortfarande ganska jobbiga (Johan lämnar och jag hämtar) men annars går dagarna bra. Oscar har det väldigt bra på Smarta barn.
 
Hur har inskolningen gått för er andra?

Höst med dunder och brak

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Bild från landet tidigare i sommar.
 
Igår kom hösten med besked och den fortsätter visa sig idag. Ordentligt med regn och blåst på vägen till jobbet. Och vilken skillnad det är att gå upp såna här dagar. Det är så mycket mörkare än i måndags då det var fint väder. Verkligen som att hösten är här på riktigt i samband med månadsskiftet. Jag känner till och med av vintern i och med de mörka mornarna. Men. Jag tycker det ska bli mysigt. Visst, det är inte jättekul att gå till jobbet i snorblåst och regn men om vi önskar att inte allt för många dagar blir sådana så kommer det bli en bra höst.
 
Nu, jobba jobba jobba!

Oscar äter lunch

 
Vi fick den här bilden för en liten stund sedan av pedagogerna på Smarta barn. Idag har Oscar en bättre dag och äter glatt fiskpinnar och potatis till lunch. Från att ha haft bästa möjliga inskolningsvecka så har det nu kommit lite bakslag. Både igår och idag när Johan lämnade blev Oscar jätteledsen. Han har nog börjat inse att det är på riktigt nu. Han är dessutom snorig och har varit ganska trött. Ni vet som man själv blir när man börjar nytt jobb. Då vill man ju helst bara däcka i soffan när man kommer hem.
 
Igår när jag hämtade Oscar fick jag det bästa mottagandet. De var ute och lekte och han såg mig på långt håll och vinkade glatt med båda händer och kom direkt springandes till grinden. Jättehärligt :)
 
Nu har jag bara några timmar kvar här på jobbet tills jag får hämta min lille knodd!