Sista jobbveckan

iPhone 5s
 
Idag går jag på mammaledighet igen. Jag ska vara hemma tre månader till med Oscar och det känner jag mig mer än redo för. När jag började jobba i november efter att ha varit hemma i tio månader kände jag att det var jättekul att få jobba ett tag. Men nu är jag verkligen peppad att få vara med lillen igen.
 
Här är lite bilder från sista veckan. Mycket mat! (som vanligt). I måndags lunchade jag med en före detta kollega och vän på bästa pastastället. Spontanfika en morgon som en av kollegorna hade med sig. Veckans andra utelunch blev den grymma kebab-buffén. Och till sist, nu i morse hade vi fredagsfrukost på jobbet i samband med den månatliga uppdateringen.
 
Nu säger jag tack och hej till jobbet. Vi ses igen i vår! :)

Uppdatering: Kom på att jag också skulle berätta vad jag har haft för tankar inför min mammaledighet. Jag har tänkt sjukt mycket på att jag ska blogga mer och rensa garderoberna. Jag förstår egentligen inte var de tankarna kommer ifrån, för jag vet ju att det inte kommer bli så. Jag kommer ha fullt upp med lilleman såklart! Precis som det ska vara.

En till från Oscars kalas

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Busungarna på Oscars 1-års kalas. Vi var inte så jättemånga på kalaset för vi hade bara bjudit de allra närmsta, men det blev ändå världens ljudnivå när dessa fyra lekte loss på golvet och vi vuxna pratade på vid fikabordet. Härligt, men trötta var vi efteråt.
 
Oscar fick massor av fina presenter. Allt från leksaker till kläder. Lycklig pojke :)
Nu får man nog säga att det är fullt i de flesta vrår här hemma. Jag och Johan måste till och med rensa ur i våra garderober för att få det att fungera optimalt. Men det ska faktiskt bli skönt! När vi väl tar tag i det...

Next barnkläder

 
Jag måste tipsa er om den engelska butikskedjan Next. Vad jag vet så finns det en butik i Sverige och den ligger i Kistagallerian i Stockholm. Ganska liten butik. Men vad ännu bättre är att man kan handla deras grejer på nätet också. Snabb leverans (ca 3 dagar) och det är fraktfritt! Dessutom är priserna på kläderna i sig väldigt bra utan att egentligen kompromissa om kvalitén. Om man vill handla från Sverige så gör man det här.
 
Ovan är kläder till Oscar som jag funderar på. Den söta dinosaurbaddräkten ska jag köpa när det närmar sig sommar eller en eventuell resa. Den har 50+ UV skydd.
 
3-pack dregglisar köpte jag här om dagen fast i annat mönster. De är tjocka och stora, mycket nöjd med dem.
 
Alla pyjamaser från Next som jag har testat är verkligen jättemysiga i härligt mjukt tyg och fina mönster.
 
Nu återstår egentligen att testa deras bodys, byxor och tröjor men Next har ju faktiskt kläder för hela familjen och diverse inredning också. Fast just nu är jag ganska insnöad på barnkläderna, det är roligast :)
 
Uppdatering: Tydligen har Next också en kundservice som är öppen dygnet runt både på telefon och mail alla dagar i veckan. Knasigt men fantastisk service.

Hjälpas åt

Fotograf: Josefin Landhagen
 
Ikväll efter jobbet har jag Anna-tid. Jag och Sylvia ska hem till Ulrika för att planera vår kommande shoppingresa till London vid Valborg. Flygbiljetter är redan köpta men nu ska vi tillsammans boka hotell. Det ska bli så kul!
 
Jag och Johan har börjat ha varsin dag i veckan då man får göra vad man vill efter jobbet. Anna-tid och Johan-tid. Jag har tisdagar och Johan har torsdagar. Det känns faktiskt jätteskönt att vi har bestämt så. Det kan annars vara lätt att glömma av sig själv eller att den ena periodvis hittar på mycket mer än den andre. Inget är skrivet i sten och man kan såklart alltid byta dag om det skulle behövas. Men just för att inte glömma av så är det skönt med en bestämd dag. Jag har innan också fått dåligt samvete många av de dagar då jag inte kommit hem direkt efter jobbet men det får jag inte längre eftersom jag vet att vi båda nu har samma chans till egentid varje vecka.
 
Man får hjälpas åt helt enkelt. Precis som på bilderna ovan där Johan hjälper mig med läppstift på tänderna och att bära upp släpet på klänningen :)

Dancing Queen

 
Skärmdump från efvaattling.com
 
I helgen hade jag som sagt 30års fest ett år senare. Det var en fantastisk kväll med många gäster, fina presenter och massa gott att äta. Två av mina kollegor kom och hade med sig det här fina halsbandet i present från hela avdelningen. Det blev jag jätteglad över för det har länge stått på min inköpslista. Nu kan jag bocka av det :)
 
Jag ska försöka uppdatera med fler bilder från festen under veckan. Jag ska också visa vilken underbart god middag vi åt igår! Som på en 1:a klassig restaurang!

Idag fyller jag år!

Josefin Landhagens bilder från vårt bröllop.
Ursäkta bildkvalitén, tog dem från Facebook.
 
 Idag är det min födelsedag! Jag fyller hela 31 år och det känns som vilken dag som helst. Förutom att det kommer hända massa kul såklart. Min syster och Henke är på väg upp genom landet as we speak för att fira mig. Ikväll blir det god middag och mys. Och imorgon, då blir det FEST! Förra året när jag fyllde 30 var Oscar knappt en månad gammal. Ett dunderparty passade inte alls så bra just då, men nu ett år senare känner jag att det är perfekt timing och Lilleman kommer ha det lugnt och fint hos sin farmor. Och vad betyder det att ett 30-års party känns klockrent just nu? Antagligen att jag inte är mer än 30 år ;)
 

Mina två

 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Dessa två alltså... ♥
 
På öppna förskolan sjunger man en sång som jag tänker på när jag ser de här bilderna:
 
"Vad vore livet utan Oscar? Vad vore livet utan pappa? Vad vore livet utan mamma? Vad vore livet utan oss? Det vore iiiiiingenting, iiiiingenting...."
 
Om man inte kan melodin så kanske den är svår att förstå, men det är en väldigt glad upptempo sång och jag blir lite varm i hjärtat när jag tänker och sjunger om lilla familjen min.
 
Förresten så kommer jag inte uppdatera om Oscar varje månad nu som jag gjorde hans första år, istället kommer jag skriva lite då och då när nya framsteg nås. Kortare texter lite oftare alltså. Jag kan börja redan nu med att berätta att Oscar är en hejare på att gå med gåvagnen äntligen. I lördags gick han dessutom en lång bit med mig bara genom att hålla i min ena hand. Mysigt!

Sötsaker från Oscars 1-års kalas

 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
 Här kommer resten av bilderna på kakbordet från Oscars kalas. En vit prinsesstårta som jag beställde på Ica utan dekorationer. Grodan modellerade jag ihop själv. Blommorna stansade jag ut med uttryckare. Chokladbokstäverna köpte jag färdiga från Ica.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Kokostoppar som jag färgade med grön hushållsfärg för temats skull.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Cashewkakor med en chokladkräm mellan och dekorerade med gröna Non stop. Limmade fast dem med vit kristyr. 
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Plommonmuffins från fysen med en vit chokladfrosting som också den är färgad grön. Som ni kanske skymtar så behöver jag öva på min spritsteknik ;)
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

Kalasservetter med festliga djur :)
 
Jag känner mig himla nöjd med sötsakerna. Jag höll mig till ett tydligt färgtema och tog enkla genvägar. Det enda jag egentligen gjorde inför kalaset var tårtans dekorationer, kokostopparna, chokladkräm till kakorna och dekorering av dem och muffinsen. Resten (= det som tar lång tid) kom från frysen. Eftersom Oscars kalas alltid kommer vara i närheten av jul så ska jag försöka göra en tydlig planering tidigt varje år och förbereda långt i förväg. Det är ju verkligen inte kul när det blir för mycket stress.

Saker som lättar upp vardagen

iPhone 5s
 
Vissa dagar behöver man lite extra pepp. Igår och i förrgår var sådana dagar för mig. Så här ser det ut där jag sitter och arbetar på jobbet. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser bilderna på min familj. Det lyfter min dag de dagarna som jag verkligen behöver det.
 
I morse hittade jag citatet ovan och det stämde så bra in på hur jag kände i tisdags. Tänk om jag hade hittat det då! Men nu ska jag verkligen försöka komma ihåg det till nästa gång jag känner att livet inte går som jag vill. För så är det, livet går upp och ner. Och det är så man utvecklas och faktiskt blir starkare. Sen får man inte glömma av allt man har att vara tacksam för. När man tänker efter så finns det oändligt mycket. Stort som litet.
 
Ha en bra dag!

Dagens lunch

iPhone 5s
 
Idag hade jag för en gång skull ingen matlåda som jag annars föredrar att ha, så jag följde med ett gäng kollegor till en restaurang på Hornsgatan som heter Pasta Celine. Jag har länge velat gå dit men alltid missat varje tillfälle. Jag beställde cannelloni mix, man får tre rullar med olika fyllning i varje och en jättegod sås till. Dessutom kan man få de flesta rätterna med glutenfri pasta.
 
Jag tänker absolut gå dit igen! Det får bli nya favvostället :)

Grodan

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Jag har inte hunnit lägga upp bilder från Oscars kalas än men här får ni i alla fall se grodan som jag modellerade till hans tårta. Äntligen en till grej till mitt bakprojekt. Innan har jag berättat att jag skulle vilja bli bra på att spritsa och göra fina tårtor. Det har varit lite si och så men jag tar med mig det här projektet in i 2015 också!
 
Beskrivningen på grodan har jag hittat hos Bakverk & fikastunder. Hon är himla duktig på det här med tårtor och allt möjligt bakande helt enkelt. Blommorna har jag gjort med hjälp av utstickare i olika storlekar.

Parmesankyckling

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Ikväll testade jag något nytt till middag. Panerad parmesankyckling. Receptet hittade jag i en gammal Buffé. Hela familjen fick samma mat till middag (love it!) och Oscar fick också lite morotslåda på sin tallrik. Här är receptet på kycklingen, för 4 portioner. Rekommenderas varmt!
 
500 g kycklinglårfilé
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
1 dl finriven parmesanost
salt
smör
olja
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
 
2. Skär varje kycklinglårfilé i 4 bitar
 
3. Häll mjölet i en skål. Knäck äggen och vispa upp i en annan skål. Blanda ströbröd, parmesan och ½ tsk salt i en tredje skål.
 
4. Vänd kycklingen först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödsblandningen.
 
5. Bryn kycklingen runt om i 1 msk smör och 2 msk olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Ställ i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 10 minuter.
 
Annas kommentar:
Jag tog det jag hade hemma så det blev vanlig kycklingfilé. När jag skulle steka så höftade jag i smör och olja i pannan. Ta hellre för mycket än för lite fett för att paneringen inte ska brännas och fastna. Med andra ord, jag öste på ordentligt och stekte bara någon minut på varje sida på hög temperatur. Om du inte har tillräckligt med ströbröd kan du smula ner något annat. Jag tog ett smörgåsrån men knäckebröd går också bra. Vi åt klyftpotatis, en kall sås och grönsaker till.
 Jättegott! 
 
 

Min plutt

iPhone 5s
 
När vi var på Netonnet i mellandagarna så hittade Oscar en julkula så fort jag släppte ner honom på golvet. Målinriktat kröp han dit och försökte fånga den. Det är verkligen kul att se honom utvecklas. Han verkar ha en förkärlek för grönt också (eller så är det en tillfällighet). Det är alltid de gröna Duplo-klossarna som han kryper runt med. Och innan det så hade han en rund träkloss i grönt som var storfavorit.
 
Idag får han vaccination igen. Jag tror det är tredje gången. Det ska nog gå bra, han har inte fått några märkbara biverkningar tidigare gånger. Hoppas hoppas, min lille plutt.

På operan i Göteborg

Canon G16
 
När vi firade jul hos mina föräldrar så hade vi också biljetter till operan. Här är jag och min vackra syster när vi väntar på att Kristina från Duvemåla skulle börja.
 
Canon G16
 
Operahuset kanske inte gör sig bäst i grått snöväder men det är en fantastisk byggnad tycker jag. Jag har varit där många gånger. Kristina från Duvemåla var en bra musikal. Jag hade egentligen inga förväntningar. Mina föräldrar hade sett den för massa år sedan då den först sattes upp och de har tyckt om den sedan dess. Vi tyckte alla att den var bra och för mig så var andra akten klart bäst. Det var då de låtarna man känner till kom och historien var som mest spännande. Jätteduktiga sångerskor och sångare också!

Texmexkryddor

Canon G16
 
Nu när julmaten är ett minne blott så har jag ett tips på hemmagjorda kryddmixer à la Mexico. Recepten har jag fått från Livet som Emmy. På instagram tipsar hon om alla möjliga goda och enkla vardagsrecept i namnet Rossilovesfood. Följ henne tycker jag! I alla fall så älskar jag sådana här recept och vi blev inte besvikna när vi testade tacokryddan i köttfärsen här om kvällen. Visst, den smakar inte riktigt som påskryddorna men det kan man inte förvänta sig heller eftersom de innehåller massa andra skumma ämnen också. Men gott blev det!
 
Recepten ger lika mycket som två köpepåsar med krydda. Jag gjorde dubbelt upp för att ha ett tag. Det är bara att blanda ihop allt och förvara torrt i en burk.
 
Tacokrydda
2 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
2 tsk maizenamjöl
 
Fajitakrydda
1 msk paprikapulver
1,5 msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk maizenamjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk svartpeppar
0,75 tsk cayennepeppar
0,5-1 tsk chilipulver
 
Det kanske känns som måååånga kryddor, men när jag gick igenom vad jag faktiskt hade hemma så behövde jag bara komplettera med tre nya burkar. Man har mer än vad man tror...
 
 

Nu fortsätter svärfars resa

iPhone 5s
 
I lördags var vi hemma hos svärfar med familj för avskedsfika. Han har nu flugit över till Karibien igen för att fortsätta sitt seglingsäventyr. Om sju månader är han och båten hemma igen. Ni glömmer väl inte att fortsätta följa hans blogg Aliena II. Där kommer han börja skriva nu igen när resan fortsätter.
 
Lycka till med allt önskar hela lilla familjen!

Nyårsdukningen

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Så här blev nyårsaftons dukning. Känner mig riktigt nöjd. Egentligen hade jag velat ha andra än svarta servetter att göra rosettdekorationerna med men jag hittade inga bättre när jag letade i sista stund. Lika bra är nog det eftersom jag egentligen har köpstopp på servetter. Har alldeles för många som jag måste göra slut på först. Känner ni också igen problemet, att det är så lätt att norpa åt sig ett paket fina servetter fast man inte hade planerat? 
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Inspiration för dukningen hittade jag hos Ellas inspiration och Livet som Emmy. Väldigt duktiga tjejer båda två när det kommer till att duka fint och göra en fest som heter duga.
 
De stora servetterna med stjärnor köpte jag på Ica, stjärnkonfettin hittade jag i en billghetsbutik på Fruängens torg och de stora guldglittriga snöflingorna köpte jag för totalt en tia på Myrorna. Man kan göra mycket med en liten peng :)

Gott nytt år!

iPhone 5s

Bild från igår då vi firade nyårsafton hemma hos oss med en kompisfamilj. Det var precis lagom. Småkillarna lekte och stojade, var uppe länge och vi käkade trerätters. På tolvslaget sov Oscar och Ludvig och vi föräldrar gick ut i trädgården och tittade på fyrverkerier.

Nu är det 2015, ett helt nytt år. Inga löften lagda så inga kan brytas. Jag ska bara fortsätta att vara lycklig och försöka se allt så positivt som det bara går. Då blir livet lätt :)

Mumsig klapp

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I år fick vi inte bara det årliga presentkortet i julklapp från jobbet. Vi fick också den här specialgjorda chokladasken. Jag blev faktiskt nästan mer glad för de här mumsiga bitarna än presentkortet. Den kändes så lyxig och chokladbitarna (som såklart är uppätna sedan länge) var jättegoda. Ett perfekt exempel på hur en annars rätt så vanlig present kan göras lite roligare och få det lilla extra. Sånt uppskattar jag! Detaljerna :)