Sjuk med bebis i magen

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Här får ni de första svartvita bilderna på mig i mage. Kände att jag var sugen på det nu. Bilderna togs i söndags strax innan vi skulle på kalas så där är magen i vecka 35. Men nu är vi i vecka 36.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Det blev också några bilder på naken mage den här gången. Funderade på om jag skulle lägga ut det eller inte. Vet att jag själv tyckte att stora, nakna gravidmagar såg så läskigt ut i början av min graviditet. Och kanske tycker jag fortfarande det. Men nu när den är så rund och fin så ville jag ändå få med de här bilderna också.
 
Hela den här veckan har jag varit hemma sjuk. Det började med dålig sömn och illamående som sen övergick i någon form av magsjuka. Jag kan inte minnas att jag har mått så här dåligt någonsin innan. Det har verkligen inte varit en dans på rosor. Men det är nog så helt enkelt. Alla får känna på krämpor på olika vis. Jag har ju annars varit väldigt skonad hela graviditeten.
 
Nu har jag precis kommit in från en härlig promenad och känner för första gången på hela veckan att det nog är på rätt väg trots allt. Sjukeriet alltså. Det var ljust, härligt och kallt ute. Jag kände mig glad och tillfreds. Det har jag inte känt mig på hela veckan. Johan har varit så snäll och tålmodig. Han har hjälpt mig med allt möjligt. Men det är inte så lätt att hjälpa någon som inte är sugen på något och som inte kan hitta en bekväm sitt- eller liggställning för att hela kroppen gör ont och magen är i vägen.
 
Hur som helst så ska jag se om jag inte kan ta ytterligare en liten promenad senare ikväll. Det borde nog göra under för min nattsömn. Det värsta just nu är halsbrännan från helvetet som gör att jag inte kan sova ordentligt om nätterna.
 

Afternoon tea på Görvälns slott

 
Såklart blev det också massa bilder från Görvälns slott när jag och Johan var där på afternoon tea för 1,5 v sedan. Det var så fint så jag kunde inte låta bli. Vackert inrett med massa slottskaraktär kvar.
 
 
Tre sorters smörgåssnittar, underbara scones och sött som omöjligtvis fick plats på en och samma assiette.
 
 
Mina fina man som fixat och donat. Lyckliga jag som är gift med honom :)
 
 
Så här såg buffén ut. M-m-mmmmm!

Fläskfilé i glöggsås

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Här om dagen hittade jag det här spännande receptet hos Jennie Benjaminsson. Fläskfilé i glöggsås. Det blev lördagsmiddag för mig och maken. Receptet hittar ni här. Men jag lägger in det hos mig också så att jag själv inte tappar bort det om det skulle försvinna från Jennies blogg. För det blev fantastiskt gott!
 
Ingredienser
800 g fläskfilé
3 dl rödvinsglögg
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
2 clementiner
2 vitlöksklyftor, krossade
ett par kvistar färsk timjan
salt & svartpeppar
1 msk smör
 
glöggsås
marinaden från köttet
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
salt & svartpeppar
 

Tillredning

Putsa och skär köttet i 4 cm tjocka medaljonger och lägg dem i en skål. Blanda köttet med glögg, balsamvinäger, olivolja och soja. Dela clementinerna och pressa ner saften i marinaden. Lägg även clementinskalen i marinaden samt vitlöksklyftor och timjanskvistar. Täck köttet och ställ in det i kylen i minst 4 timmar, men gärna över natten.
 
Tag upp köttet ur marinaden och krydda det med salt och peppar. Sila marinaden och ställ den åt sidan. Smält smör i en stor stekpanna och bryn köttet hastigt runt om på hög värme. Sänk värmen och tillsätt marinad, grädde och kalvfond. Låt köttet sjuda klart i såsen, ca 10 minuter, och smaka sedan av med salt och peppar.

Min babyshower

 
Håll i er för här kommer en bildkvalkad från min babyshower som vännerna hade ordnat för mig förra helgen!
 
 
Min man drog i väg med med mig till Barkaby förra lördagen för lite shopping och sedan en mysig afternoon tea-buffé på Görvälns slott. Helt enkelt trodde jag bara att jag hade världens bästa man som ville ge mig en fin dag (så var det ju också förstås!). Men medan vi var borta så smög mina vänner, syster, mamma och svärmor in i huset och förberedde så här fint med dekorationer. När vi sedan kom hem igen sa Johan att jag skulle gå och öppna dörren medan han backade ner bilen så att han snabbt kunde komma in för han var kissenödig.
 
Jag gick upp för trappen och tog fram nycklarna. Kastade ett snabbt öga in genom vardagsrumsfönstret. Tittade ner men tittade snabbt upp igen. På bordet där inne stod ett leksakståg med tända ljus. Några knasiga tankar for genom huvudet i några tiondels sekunder innan jag fattade vad som var på gång. Jag låste upp dörren och där stod alla. Syster, tjejkompisar, mamma och svärmor.
 
 
Behöver jag säga att jag blev så glad och förvånad att jag började storgråta? Jag har ju tänkt på det här med babyshower innan men i princip slagit undan tanken på att det skulle bli något eftersom mina tjejer är så utspridda. Jag hade absolut inte förväntat mig att jag skulle reagera så här. Jag fick kramar av alla, en servett att torka tårarna med och sen hade vi en väldigt trevlig eftermiddag och kväll.
 
 
Tjejerna hade fixat gott att äta, de fick gissa omfånget på min mage genom att klippa till snöre, vi skrev alla in i en fin kalender vilken dag vi tror att lillen tittar ut, målade bodys och mumsade på en härlig buffé av goda bakverk. På slutet öppnade jag alla presenter de hade med sig. Det var det ena fina efter det andra. Vilken lycka. 
 
 
Jag tror bestämt att de känner mig för det var så perfekt ordnat. Precis som jag hade önskat mig och tio gånger till. När alla hade gått hem så var de tre kvar som skulle sova över eftersom de hade åkt hela vägen från Göteborg på morgonen för min skull. Mysig kväll och sedan en mysig frukost dagen efter innan de var tvugna att ge sig ut på vägen igen.
 
Tack så jättemycket alla fina! Både till er som organiserat så bra och till er som ville dela dagen med mig. Jag är evigt tacksam ♥

Segling till Karibien

 
Nu är de på väg. Johans pappa med dotter och kusin. De har idag påbörjat sin segling från Kanarieöarna till S:t Lucia i Karibien. Resan kommer ta runt 23 dagar beroende på vind och väder såklart. Måånga dagar utan land i sikte. Egentligen skulle mannen min varit med på resan men eftersom det kommer en liten bebis snart så fick planerna ändras. Han får segla tillbaka båten istället om något år.
 
Om ni vill följa resan över så kan man göra det här:
http://www.worldcruising.com/arc/eventfleetviewer.aspx
Välj Las Palmas till S:t Lucia, båten heter Aliena II.

Glöggafton

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Idag är det glögg för hela slanten hemma hos oss. En fläskfilé ligger nu och göttar sig i rödvinsglögg, soja, balsamvinäger, vitlök och clementiner. Den har legat där i några timmar och ska alldeles strax tillagas. Vi har också njutit av glögg i vanlig bemärkelse framför TV:n som visade ett gammalt avsnitt av Vetenskapens värld som Johan hittat. Det visade bland annat hur ett liv utvecklas inuti kroppen med hjälp av Lennart Nilssons fina bilder. Coolt men vi var båda ganska trötta och slumrade samtidigt till lite.
 
Nu har vi precis gått igenom budgeten för nästa år. Det kommer bli tight men det är skönt att ha en bild av hur det kommer se ut och vad vi behöver dra in på. Nej, nu ska jag inställa mig i köket och hjälpa min man med middagen. Hoppas ni har en härlig helg!

Aveqia

 
För 1,5 vecka sedan så hade vi en väldigt trevlig kväll på Aveqia i stan. En av våra vänner hade fått i present av oss att gå dit och laga mat så vi var ett gäng som följde med för en trevlig stund och upplevelse. Aveqia finns i Stockholm och Göteborg. Man kommer dit och får med hjälp av en kock laga en fyrarättersmiddag som ska motsvara en stjärna i Guide Michelin.
 
Vi arbetade ihop två och två på varsin station. Jag var i dessertgruppen och min man var i förrättsgruppen. Det var också en mellanrätt och en huvudrätt. Så här såg menyn ut:
 
Förrätt
Tartar på pilgrimsmussla och hummer med kål, äpple och knivmussla
 
Mellanrätt
Getost med Karl-Johansvamp och jordärtsskocka, samt betor och tryffelvinaigrette
 
Huvudrätt
Ankbröst med potatisgallett, inkokta körsbär och kantareller
 
Dessert
Violglass med lakritsmaräng, lavendel och bär
 

Det fanns dessutom en kamera på plats som vi kunde fota med under kvällen. Så alla bilder ovan är resultatet av det. Väldigt kul eftersom vi ändå inte hade tagit med vår egen kamera. Det blev en riktigt trevlig kväll som avslutades i Aveqias bar. 
 
Allt som allt en väldigt trevlig upplevelse. Perfekt att ge bort i födelsedagspresent till någon. Men det kan vara bra att i så fall ha bestämt med några kompisar att man går dit tillsammans med födelsedagsbarnet för man måste vara minst åtta personer. Det blir ju som trevligast på det viset också. Umgås och göra det tillsammans.
 
 
 

Det blev en baby shower!

Men den berättar jag mer om när jag har hunnit gå igenom bilderna som jag vill visa. Kan i alla fall avslöja att den var perfekt anordnad och att jag blev väääldigt överraskad, överväldigad och glad :)

Äntligen fredag

Utrustning: iPhone 4
 
Ja, jag har verkligen längtat till fredag den här veckan trots att det har gått ganska fort. Ser fram emot att få en lugn mysig kväll med min man. Igår började vi helgen på jobbet med lite after work. Vi har det en gång i månaden och det är väldigt trevligt. Det bjuds alltid på massa gott och den här gången var det snacks i alla dess former som stod på borden. Tror det var minst fyra sorter till som inte syns på bilden. Jag drack en alkoholfri cider och kände mig väldigt nöjd. Stannade en timma och åkte sedan hem till soffan och köket. Andra sorten julgodis blev färdigt!
 

Lunch med syster

Utrustning: Nokia Lumia 920

I söndags fick jag och min man äran att luncha med min syster. Det är då inte varje dag det händer med tanke på att hon bor i Göteborg och vi i Stockholm. Men jag hade tur att hon skulle på Taekwon-Do tävling i Södertälje. Och eftersom det bara är 20 minuters bilresa hemifrån oss så var det givet att vi skulle ses. Varje liten stund är viktig.
 
Min käre man ville inte ha något annat en kebab just den här dagen så det blev det också. Vi hittade ett ställe och tog varsin kebabtallrik. Den var precis som jag ville ha den! Riktigt gott kött och en jättegod sås. 
 
Och hur det gick för min syster på tävlingen? Hon tävlade i tul och kom på en tredje plats, så hon fick medalj! Duktiga hon, storasyster är alltid så stolt :)

Fars dag

Utrustning: iPhone 4
 
Igår var det ju som bekant fars dag. Tyvärr föll det sig så olyckligt att varken jag eller min syster kunde vara på plats. Jag bor ju i Stockholm och min syster var på Taekwon-Do tävling. Därför skickade vi ett kort till honom som fick roa under tiden. Helst hade jag velat vara på plats såklart och bjudit på storfika, men ibland går det bara inte att lösa. Men om någon dag så anländer en leverans... Den som väntar på något gott :)

Magen v 33

Utrustning: Caono EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
De här bilderna tog Johan i förmiddags innan vi åkte iväg för att luncha med min syster som befann sig i Södertälje idag. Det börjar bli en ordentlig kula alltså!
 
Statistik
  Jag är nu i vecka 33. För att vara exakt så har 32 veckor och 4 dagar gått (32+4). Jag är i trimester 3. Det är 51 (!) dagar kvar till beräknad förlossning och 81,8 % av graviditeten har passerat. Magen mäter nu 99 cm över naveln jämfört med 88 cm den 29 augusti. Viktuppgång ca 10 kilo.
 
Hur jag mår
Fram till för två veckor sedan ungefär kände jag mig i princip odödlig. Nu det senaste har graviditeten kommit ikapp mig lite. Jag känner mig tyngre och kan inte stressa runt lika mycket som innan. Hela tempot har saktats ner lite. Jag har fått en svag rand från naveln och neråt. Kommer inte ihåg vad den kallas men vet att det är vanligt att få som gravid. Om jag har förstått det rätt så försvinner den efter förlossningen. Jag känner mig tröttare och har mer ont i ryggen. Anklarna är svullna, stödstrumpor är skönt! Jag går fortfarande på gravidyoga en gång i veckan som jag också försöker öva på hemma då och då. Motionscykeln får sig en tur en gång i veckan och promenader på lunchen blir det när det inte är för tråkigt väder ute.
 
Bebisen
Sonen är nu totalt 43 cm lång och väger mellan 1,98-2,15 kilo. Just nu är det mesta utvecklat och han ska mest lägga på sig vikt. Man kan se mer tydligt nu att magen rör sig när han är vaken. Det märks också att det är trångt där inne och att han sträcker på sig. Jag kan känna trycket från en fot som blir hårdare och hårdare och till slut nästan gör ont. Han ligger i rätt läge med huvud ner och fötter upp.
 
Kost
Sist vi var hos barnmorskan så låg jag på gränsen när det gäller järnvärdet. Jag slapp järntabletter den gången men om det har livit sämre nästa gång (imorgon) så kommer jag nog inte undan. Därför har jag försökt boosta upp så gott det går med mer paltbröd och massa leverpastej och spenat varje dag. Det är också väldans gott med satsumas och kiwi vilket är bra eftersom deras C-vitamin behövs för järnupptaget. Fick också lära mig idag att mjölkprodukter hämmar intaget av järn så jag hoppas att det inte har ställt till det för mycket. Håll tummarna för mig imorgon, vill inte ha järntabletter!
 
Dryck
Inget direkt att berätta om. Dricker mest vatten och mjölk.
 
Övrigt
Vi har bockat av mycket på vår lista. Skötbordet står på plats. Vi köpte ett paket babykläder till pojke på Blocket. Massa fint! Vi fick nog mer än 20 plagg i olika storlekar för en femhundring. Jag hittade också en vinterjacka på Blocket för 220 kr. I december går jag ner i tid till 75% (skönt!) och 13/12 slutar jag helt att jobba. Just nu är det mest smådetaljer som är kvar att bocka av på vår lista.

Vunnit tävling!

 
Jag tror att jag har glömt av att berätta att jag vann en tävling på Instagram för en vecka sedan. Efter jobbets konferens på Hesselby slott så började jag följa dem på Instagram och deltog i en tävling för ett tag sedan som jag faktiskt helt hade glömt av att jag var med i. Men den vann jag i alla fall och vinsten var en julmiddag för två. Yeeeay :)
 
Bokade precis in den till Lucia. Perfekt med tanke på att det också kommer bli min sista jobbdag innan föräldraledigheten. Så det blir mycket att fira och säkert väldigt stämningsfullt med tanke på dagen. Så här låter beskrivningen för kvällen på slottets hemsida: 
 
"I år bjuder vi in till ett annorlunda och spännande julmingel i en traditionell miljö. Kvällen börjar med förrätt nere i vår slottskällare, där bjuds det på glögg och julinspirerad plockmat. Därefter bjuds gästerna till vår slottsmatsal där ni vid bordet serveras spädgris och egengjord snaps. Kvällen avslutas med ett härligt gottebord i vårt bibliotek."
 
Visst låter det inte helt dumt? Jag ser mycket fram emot den kvällen kan jag lova :)

Kladdkakans dag

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Idag är det tydligen kladdkakans dag. Det har verkligen gått mig helt förbi. Annars brukar jag ha ganska bra koll på sånt. Förra året bjöd jag till och med hem några vänner på kladdkakemiddag. Men men, ingen kladdkaka för mig idag. Kanske imorgon på fredagsfikat. Här kommer i alla fall ett tips på en jättegod vit kladdkaka.
 

Ingredienser

250 g vit choklad

200 g smör

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

Valfritt: 1 1/2 tsk vaniljsocker eller 2 msk konjak eller lite rivet citronskal

 

Glasyr

150 g vit choklad/mörk choklad

1/2 dl vispgrädde

 

Tillredning

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, mjöl och eventuell smaksättning. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.

 

Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.

 

Om man tycker att det blir för sött med vit choklad så kan man byta den mot mörk choklad, eller helt strunta i glasyren och bara pudra över florsocker.

 

Servera som den är, med lite grädde eller vispad vaniljsås. Gott till är syrliga bär, hallon eller passionsfrukt.

 

Annas noteringar

Jag vispade inte ägg och socker poröst för det behöver man inte göra när det gäller kladdkaka eftersom man vill ha den tung, inte luftig. Jag rörde bara ihop allt istället. Jag använde 1 msk cognac och några skvättar citronjuice till smaksättning.

 
Yummy!

Gråa dagen

 
Idag är en sån där dag som bara känns grå på alla sätt. Kan inte sätta fingret på varför egentligen. Kanske har det med sömnbrist att göra. För det blir ju knepigare och knepigare att sova bra. Att ligga på rygg (som jag egentligen aldrig har gillat) funkar inte så bra längre. Tror att bebisen trycker mot lungorna eller något för andningen blir mycket mer ansträngd. Men men, det gör ju inte så mycket. Bebis får gärna göra det mot mig. Måste ändå säga att den lille rackarn har varit väldigt snäll mot mig genom hela graviditeten. Än så länge.
 
Ikväll möter vi i alla fall ett par vänner för middag på La Vecchia Signora här på söder. Det ska bli väldans trevligt! Sen längtar jag till allt vad julbestyr heter också. Fokusera på det roliga är alltid bäst. Väldigt sötsugen är jag också, skulle vilja ha en chokladkola som det ligger ett gäng av i kylen hemma. Tror det får bli en dessert ikväll :)
 

Köttfärspanna

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Jag måste ge er ytterligare ett middagstips. Det blev till tack vara Arla-appen. Riktigt bra app, skaffa den! Hur som helst. Vi hade ett kilo köttfärs i kylen med kort datum som behövde göras något åt. Jag slog upp appen och fick inspirationen från ett recept som kallas för köttfärspanna. Nu slutade det med att jag gjorde om receptet nästan helt eftersom det blev lite spontant och jag hade inte det mesta hemma. Men så här blev min version:
 
Ingredienser
1 kg köttfärs
1 gul lök
1 schalottenlök
2,5 dl matlagningsgrädde
1 burk Milda fraiche vitlök och örter
½ burk Cantadou basilika och gräslök
Babyspenat
Potatis
 
Tillredning
1. Koka potatisen
2. Fräs löken i traktörpanna tills den blir mjuk och har fått lite färg.
3. Tillsätt köttfärsen tillsammans med löken och stek tills den har blivit smulig.
4. Häll i matlagningsgrädde, fraiche och mjukosten. Blanda om och låt puttra i ca 3 min.
5. Smaksätt ytterligare med salt och peppar om du tycker att det behövs.
6. Blanda i så mycket babyspenat du vill ha och låt puttra någon minut till tills den är mjuk.
7. Lägg upp potatis, köttfärspanna och grönsaker på tallrik och njut!
 
Det kanske inte ser ut som den festligaste rätten i världshistorien men det blev faktiskt riktigt gott. Vill man inte ha potatis till så tror jag att det mesta passar. I originalreceptet skulle man servera med ris men jag var mer sugen på potatis och det funkade fint. Pasta går nog också utmärkt.
 

Kakor med vit choklad och kardemumma

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Jag hittade ett väldigt trevligt recept som jag passade på att testa i fredags då vi ändå jobbade halvdag. De blev inte alls så dumma men inte alls lika fina som originalet. Hur får man kakorna så där spruckna och fina? Receptet hittade jag hos By blondie men jag skriver ut det här också så att jag lätt kan hitta tillbaka om jag vill göra det igen.
 
Recept
ca 20 stora kakor eller 30 mindre

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

½ dl råsocker/rörsocker

3 ¼ dl strösocker

½ tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad vit choklad

 

Gör så här:

1. Smält smöret.

2. Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3. Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat, kardemumma och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5. Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

6. Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, och lägg på en plåt med bakpapper. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7. Grädda kakorna på 175 grader i 15 minuter, tills kanterna fått lite färg.  Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.


Lördag non stop

Utrustning: iPhone 4
 
Idag har varit en sådan där trevlig och social lördag. Först bar det av på födelsedagsfika för Johans kusin. Det bjöds på en ordentlig kakbuffé. Det gillar jag! Väldigt musmiga hembakta kakor. Min favorit var nog faktiskt äppelkakan som står på glasfatet med fot. Måste be om receptet :)
 
Sen fortsatte vi hem till Johans syster för lån av filmkamera och en bebissjal. Därifrån tog vi oss till deras farbror och faster där det bjöds på god köttgryta och fotovisning från segling som både maken min, farbrorn och kusinen gjort i olika etapper med min svärfar. Det var väldigt kul att se och höra hur alla hade haft det. Näst på tur är Johans syster som åker ner till Kanarieöarana om två veckor för att segla över hela stora Atlanten till Karibien. Kolla in hennes blogg sailingmindful för att följa äventyret.
 
Nu stundar sängen för att sedan ta emot lite vänner på söndagsfika!