Cityshopping

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Hör och häpna! Jag och Oscar tog oss in till city igår för lite shopping. Jag har länge tänkt att nya tvålpumpar till kök och gästtoalett skulle vara fint. Så det blev dessa tre från Muji. Den runda i porslin ska få stå i köket och de andra på toaletten. Den lilla tänkte jag ha handkräm i och den stora tvål. Nöjd!
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Det blev ett nagellack också. Jag kommer nog testa det ovanpå ett annat. Vi får se vilken färg det blir. Ett liknande lack som detta har jag jagat länge. Deborah Lippmann ska ha ett men det är nästan omöjligt att hitta i Sverige. Essie kommer duga fint också.
 
Nu är det snart dags för nattning av lilleman. Sen sätter jag och maken oss i soffan med pizza och rödvin. Fredagsmys ♥

Tjuvstart på våffeldagen

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Imorgon är det våffeldagen. Den infaller den 25 mars varje år. Så egentligen var det då vi skulle äta våfflor till middag. Men jag kom på att jag ska fylla på mina fransar imorgon vilket gör att jag kommer hem ganska sent och då är nog ingen så sugen på att ställa sig vid våffeljärnet. Dessutom sover Oscar då och jag ville att han skulle få smaka.
 
Så vi har tjuvstartat och åt våfflorna idag istället. Vi gick all in. Vispad grädde och sylt till. Onyttigt men gott. Oscar fick hemmagjord osötad hallonpuré och grädde till sina. Jag bredde dessutom smör på två av mina våfflor. Det tycker Johan är jättekonstigt men så har vi alltid gjort i vår familj vad jag kan minnas. Jag vet inte exakt var det kommer ifrån. Är det någon annan som också har smör på sina våfflor? Det är väldigt gott kan jag lova :)
 
Jag använde Arlas recept till smeten:
 
3 1⁄2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smör, smält
 
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde. Tips! Våffelsmeten kan göras ett par timmar i förväg. Späd med lite mer mjölk om den blir för tjock.
 

Helgens kalas

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Bilder från helgens trevliga kalas. Kl 13 kom gästerna hem till svärmor och då bjöd vi på lunch. Fröknäcke, bröd, sallad, hummus med soltorkade tomater, oliver, ostpaj och ostar. Det kallskurna (salami, korv, skinka och fyllda minipaprikor) köpte vi på Långbro deli. Rekommenderas!
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Härliga italienska viner till maten. Dock inget till mig eftersom jag åkte på lotten att köra hem. Men det är klart att födelsedagsbarnet skulle få dricka vin på sin födelsedag. Helt rätt såklart :)
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Efter lunchen bjöd vi såklart på fika. Svärmor hade gjort en jättegod nötpaj med nutella. Väldigt god! Och så min passionskaka som ni läst om i föregående inlägg.
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
De här cookiesen med nötter, tre sorters choklad och marshmallows (om jag inte missminner mig) hade Johans mamma också gjort. Hur hinner och orkar hon?! De var i alla fall väldigt goda, jag hann äta en halv innan jag fick springa efter Oscar så hoppas på att få en till vid något tillfälle ;)

Passionsfruktskaka

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår fyllde min fina man år. Vi firade tillsammans med hans mamma som också fyller år i närtid. Det blev lunch och fika som vi hjälptes åt att fixa. Mitt bidrag blev den här passionsfruktskakan som jag hittade recept på hos Bakverk & fikastunder. Eftersom den blev lyckad så tänker jag också göra den till påsk och bjuda min familj på. 
 

Botten

200 g digestive kex

100 g smält smör

 

Bryt och mixa digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda med digesivemixet. Tryck ut i en form med löstagbar kant på 24 cm. Ställ kallt.

 

Fyllning 

5 passionsfrukter

4 dl grädde

0,5 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 dl socker

2,5 gelatinblad

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Skrapa ur passionsfrukterna och koka upp innehållet tillsammans med grädde, mjölk, vaniljpulver och socker i en kastrull. Tag av kastrullen ifrån plattan. Rör ner gelatinbladen i vätskan tills de lösts upp helt. Sila vätskan och häll över bottnen. Kyl ner i minst 4 h.

 

Topping

2 gelatinblad

4 passionsfrukter

1 dl vatten

1 msk socker

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Skrapa ut fruktköttet och hetta upp tillsammans med vatten och socker i en kastrull. Tag av kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen i den heta blandningen så att de löses upp. Häll vätskan på pannacottan och låt stelna i kyl i några timmar.

 
Annas kommentar:
Jag gjorde en halv extra sats av fyllningen för jag tyckte att det lagret såg så tunt ut på originalbilden hos Bakverk & fikastunder. Det funkade fint att göra så. Jag gjorde den också helt gulten- och laktosfri. Då är det bara att köpa gultenfria digestivekex och ersätta alla mejeriprodukter till laktosfria. En utmärkt kaka att göra för känsliga magar alltså :)
 
Det som blev över när man silat av fyllningen blandade jag med lite filmjölk, chiafrön och hällde upp i två glas som fick stå i kylen över natten och det blev perfekt till frukost dagen efter. Bra att inte behöva slänga tycker jag!

Utomhuslek

Canon G16

Från en av förra veckans dagar. Ser ni alla fyra barnen? Som en av papporna sa, de är som yra höns som springer omkring. Det var ett riktigt klockrent uttryck för att sätta ord på den här bilden. Barnen verkade så glada att få utforska utomhus. 
 
Canon G16
 
Efter att ha sprungit runt en liten stund själv, fullt upptagen med att gå, snubbla, ta sig upp, byta riktning så kom Oscar mot mig med världens leende. Man blir varm i hjärtat och så glad att han har roligt.
 
Canon G16
 
Såklart också lite utomhusfika så gott det gick :)

Flowers from my husband

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Min underbara man kom hem med blommor till mig igår!
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Det var ingen bemärkelsedag, han tyckte bara att jag förtjänade det efter att ha styrt hushållet i några dagar när han var magsjuk. Jag får nog hålla med ;)
 
Jag blev i vilket fall som helst superglad och jätteförvånad. När man minst anar det så händer det. Perfekt att få blommor när man är mammaledig också, nu kan jag beundra dem hela dagarna. I dagsljus ♥

Förberedelser inför påsk

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
God morgon!
 
Japp, jag har börjat förbereda inför påsk. Godiset på bilden hittade jag på Lidl som just nu säljer grejer med påsktema. Jag kände mig lite trött på att köpa det gamla vanliga, även om det är gott, så jag tänkte testa lite nytt i år. Får se om det är något att ha.
 
Påsken firar vi som vanligt på landet med min familj. Längtar! I år ska jag försöka hinna baka en kaka att ta med också. Tror inte jag gjorde det förra året när Oscar var mini. Något gult blir det nog ;)

Seg bloggning och playdate

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Hej! Det har gått lite segt med bloggandet senaste veckan. Fast jag har massor att skriva om och bilder att visa. Men det har varit så fint väder och då har vi varit ute en del och lekt om dagarna vilket i sin tur resulterar i att jag är tröttare om kvällarna. Men i alla fall, så här startade förra veckan. Färgsprakande tulpaner och en playdate med två mammakompisar.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Oscar är äldst utav de tre. De andra två är runt 7 och 2 månader. Inte så stor ålderskillnad i det långa loppet men just nu är de verkligen i tre helt olika utvecklingsfaser. Från nyfödd till precis lärt sig sitta till precis lärt sig gå. Livet är häftigt.
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Det nyaste tillskottet i barnaskaran bland vännerna är den här skönheten. Knasigt att man knappt kom ihåg att Oscar också har varit så liten. Så små små händer och fötter.
 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Fika blev det såklart också. Jag hade rensat fram lite grejer från frys och kyl men också varit en sväng på Delicato och köpt ett litet paket med lattebitar.
 
Vi får se vad veckan som kommer har att erbjuda! Inget inplanerat än så länge så det kommer åtminstone bli en del öppna förskolan och lekplatser om vädret är fint. Blandat med ärenden hit och dit som vanligt. Jag trivs fint med att vara hemma :)

Årets första vårdag

iPhone 5s

Vilken fantastisk dag det var igår! Min familj har varit på besök hela helgen så jag har varit lite extra glad, men gårdagen med dess härliga väder tog harmonin till nya nivåer. 

iPhone 5s

Vi tog en promenad till Herrängens gård för att äta lunch i deras mysiga trädgård. Många andra hade samma idé men vi hade tur att personalen hade mer möbler att plocka fram när vi kom.

Vi njöt av solen och god mat. Jag tog deras Club sandwich som var jättegod. Om ni vill besöka Herrängens gård för fika eller lunch så har de öppet ons-sön kl 10-16. Deras fikabröd går inte heller av för hackor kan jag lova... :)

Bästa kladdkakan ever!

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Den här kladdkakan gjorde jag i förra helgen och den fick vara med på två fikabjudningar. My God vilken perfekt kladdkaka, ska ni testa ett recept så testa det här! Den blir så bra med ett tjockt lager av den underbara glasyren. Receptet hittade jag hos Bakverk & fikastunder. Jag freestylade lite och strösslade på kokos och dekorerade med färska hallon. Det blir extra festligt då tycker jag. Vispad grädde serverades till såklart.
 

Botten

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. Låt svalna ca 10 min.

 

Glasyr

2 dl vispgrädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

100 g mörk blockchoklad

100 g smör

 

Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar en aning (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge (den är lös men stelnar i kylen). Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl. Det tar ca 3-4 h.

 


Inte lätt att vara Oscar

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Just nu är det inte lätt att vara liten känner nog Oscar. Han har en tand som är på väg igenom och det ser ganska läskigt ut i munnen faktiskt. Den här tanden påverkar honom mycket mer än alla andra han fått.
 
Igår sov han mycket mer än vanligt, ville inte äta lunch (!), hade en bajskatastrof, somnade spontant i min famn kl 18 medan vi tittade i en bok. Han sov fridfullt i några timmar men vaknade senare och var helt otröstlig med 38,3 i feber. Det brukar alltid gå bra att lägga honom mellan oss i sängen. Då lugnar han sig och somnar om på en gång. Men inte igår, till slut gick jag upp med honom i famnen och gick omkring i huset. Då fick han lite annat att tänka på och blev lugn. Vi hamnade halvsittandes i soffan och där somnade han. Resten av natten var ganska lugn men då hade vi varit uppe i ca 2,5 timmar. Jag hoppas att tanden bryter igenom snart och att natten som kommer blir lugnare. Min lille plutt.
 
På bilden ser ni Oscar med min yogamatta. Det är en favorit just nu. Både att bita på och att brottas med :)

Vår tredje bröllopsdag

Fotograf: Josefin Landhagen
 
Idag har jag och Johan varit gifta i 3 år! Men den här dagen höll på att glömmas bort. Igår när vi skulle somna kom jag på det (tur att det står i kalendern varje år). Det måste vara livet som småbarnsförälder som gjorde att det blev så här. 
 
Så det här året slår vi inte på stort. Jag tror nog faktiskt att vi köper hem lite mat från kvarterskrogen och äter när Oscar har somnat. Kanske ett glas vin till och resterna av helgens kladdkaka som dessert. Och några avsnitt Broadchurch. Jättespännande serie! Vi ser andra säsongen nu. Jag är glad att vi faktiskt inte glömde av dagen på riktigt.
 

For a good cause

Canon G16
 
Har ni sett att man kan köpa så här fina armband på FN-förbundets hemsida? Jag och min syster köpte ett sådant till vår mamma i födelsedagspresent. Det känns bra att köpa något där man vet att pengarna går till en bra sak. Att det är fint på hennes handled är egentligen bara ett plus :)
 
Köp du också ett till någon du tycker om!

Sötnosar

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I veckan då det var sportlov hade vi Johans lillasyster hos oss i två dagar. Det är verkligen mysigt att se henne och Oscar leka, hon är så duktig med honom. Förutom att mysa hemma så var vi på öppna föskolan och dagen efter hade Johan tagit semester och då blev det en utflykt till Tekniska museet. Där finns bland annat lek för barn i Oscars ålder. Lite stojigt var det men det får man stå ut med. Kul att ha testat i alla fall!