Juldetaljer och sånt som inte blev gjort

 
 
Hej på er! Jag tänkte visa lite bilder från vårt juliga hem som inte har kommit upp här på bloggen än. Vi börjar med granen såklart. Jag tycker det är väldigt skönt att köpa Kungsgran nu för tiden. Den barrar inte lika snabbt och barren är inte sylvassa.
 
 
 
 
 
Två av Oscars fina juldekorationer som är gjorda på Smarta barn. En julgran från förra året och en snöflinga från i år. I bakgrunden skymtar en tomte som jag och mamma gjorde när jag var liten.
 
 
Pepparkakshuset som Oscar och Johan gjorde i förra veckan när jag jobbade lite senare. Oscar och Ludvig ska nog få panga det i morgon när vi har det sista 4års kalaset.
 
 
Fler av Oscars dekorationer från i år. En tomte och ett julkort där han själv har skrivit God Jul.
 
 
Jag tror inte jag har visat årets lite annorlunda adventsljusstake. I vanliga fall har jag vitmossa, svampar, äpplen och snöbollar som dekoration men i år glömde jag av att köpa mossa innan första advent så då tog jag lite grejer jag hade hemma. Det blev ju också fint!
 
 
Jag ääälskar att sätta upp de julkort som dimper ner i brevlådan på väggen i hallen. Det blir en effektfull juldekoration och mitt hjärta blir varmt när jag tittar på dem. Jag har faktiskt snott idén från Johans mamma.
 
 
Jag älskar ju verkligen julen och brukar vilja hinna göra många olika grejer som för mig hör julen till. Men i år gick det bara inte att få tid till allt. Eftersom jag är gravid så funkar det inte att stressa just nu. Precis innan jul blev magen så där hård vid minsta lilla stress och det kändes bara olustigt. Jag var tvungen att dra ner på tempot. Men efter att vi tog julledigt från våra jobb har jag inte känt det en endaste gång. Jätteskönt! Det här hann jag inte med innan jul:
 
- Ordna ihop den årliga väggkalendern med bilder på Oscar 
- Göra chokladkola och knäck (det blev bara mozartkulor och wienernougat)
- Sätta upp ljusslingan på altanräcket
- Slå in alla paket (vi väntade med de som skulle delas ut efter alla juldagar)
- Baka saffransbullar eller lussekatter
 
Jag tycker verkligen det är trist att behöva kompromissa bort. De flesta av ovan punkter har jag saknat och jag hade gärna testat något nytt julgodis också. Nästa år är jag ju mammaledig innan jul så jag hoppas kunna hinna med lite mer saker då. Jag har redan lagt in påminnelser i kalendern. Vi får se vad det är för bebis som kommer ut. Men nästa gång jag jobbar innan jul så ska jag faktiskt ta en semesterdag för att kunna baka och stöka i fred. Och ni som brukar få en väggkalender behöver inte oroa er. Jag gjorde färdigt och beställde dem ikväll, så de kommer i januari :)
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D

Oscar 4 år

(null)

Bästa bästa Oscar. Nu har du äntligen fyllt fyra år. Som du har väntat och längtat.

Eftersom barnkalaset blev tidigare i december så har det varit prat om Oscars födelsedag en lång period. Nu fick vi äntligen fira den riktiga dagen hemma hos mina föräldrar eftersom vi firade jul i Partille i år. Det blev en bra dag och Oscar verkade nöjd med både presenter och fika. Fler bilder från dagen får komma en annan dag och på lördag firar vi honom igen med släktingarna i Stockholm :)


Bild: iPhone 6s

Jultradition

(null)


Ikväll kom marsipangrisen fram. Såå gott. Marsipangris har i många år varit tradition till jul i min familj. Flera år när vi var yngre har pappa till och med köpt marsipangrisar i julklapp till mig, min syster och mamma. Jag och syrran fick varsin mindre och mamma en större. Nu är den nog inte med riktigt varje jul längre men i år ska jag ta en tugga! 


Bild: iPhone 6s

Dan före dopparedan

 
Idag. Dan före dopparedan! Äntligen. Det har varit en mysig dag och här kommer några bilder. Efter frukost kokade jag risgrynsgröt. Mest för att kunna göra ris à la Malta imorgon men jag gjorde såklart lite extra för att kunna äta till lunch. Blä tyckte Oscar. Han gillar tydligen bara köpegröten på korv som vi har ätit ibland. Himla typiskt tycker jag. Den är nog sötare.
 
 
Efter lunch var vi bjudna på fika hemma hos min syster. Såå mysigt. Jag tycker om att hälsa på hemma hos dem. Så mysigt juligt hade de fixat. Vi lekte och pusslade med det Oscar hade med i sin ryggsäck innan det blev fika. Skönt med golvhäng tycker jag, fast det börjar bli lite jobbigare att ta sig både ner och upp med magen.
 
 
 
Thomas tåg fick följa med upp på bordet och Oscar fick smaka skumtomtar för första gången. Han tyckte det var gott. Sen åkte vi hem och Oscar fick bada badkar och tvätta håret. Det går så bra att tvätta hans hår nu. Inga skrik som om världen skulle gå under. Jätteskönt.
 
 
Uppesittarmiddag med skinkmacka och lite diverse från julbordet. Mamma gjorde en god Jansson utan ansjovis i en liten form. Den var god! Jag gillar ju inte Janssons frestelse annars. Imorgon äter jag kokt potatis istället. Det längtar jag efter.
 
 
Morfar, mormor och Oscar ♥
 
 
Till sist så här dan före dan blev det Bingolotto och julgodis. Vi vann inget.
 
Hemmagjord Wienernougat och Mozartkulor
 
 
Mina föräldrars fina gran. Jag älskar julgran. Vi passade på att fylla med julklappar under den och i julstrumporna.
 
 
Om vi inte hörs imorgon så önskar jag er alla en riktigt GOD JUL!
 
 
Bilder: Canon G16

Idag börjar julen!

(null)

(null)


Igår avslutade jag det här arbetsåret. Vi fick supergod frukost på jobbet. Idag är alla tre i familjen lediga och därmed har julen börjat på riktigt. Nu när det mesta är gjort hoppas jag på att kunna få njuta och ta det lite lugnt. Det behövs. I morse kände jag för första gången någonsin att det vore skönt att rymma till Thailand. Jag vet inte om det någonsin kommer bli så över jul. Jag älskar ju att fira traditionellt hemma i Sverige. Men det hade egentligen varit perfekt att sticka iväg precis efter jul och få fira nyår på stranden istället. Någon gång kanske. God jul på er!


Bilder: iPhone 6s

Det årliga pepparkaksbaket

 
 
Igår hade vi en jättemysig kväll hos Johans mamma. Vi firade jul i förväg. De bilderna får komma en annan dag för nu kommer äntligen bilderna från det årliga pepperkaksbaket hos henne för två veckor sedan.
 
Det var första advent och Oscar älskade att baka. Vi var alla imponerade över hur länge han höll på. Jag trodde att han skulle tröttna mycket fortare. Superduktig! En del pepparkakor blev väldigt tjocka och andra fick specialdesign. Hur härligt som helst. Julmusiken var såklart också på :)
 
 
 
 
En bajskorv! Haha... :)
 
 
Oscars egna kreation, ett ansikte med ögon och näsa. Den här blev tyvärr aldrig gräddad utan förstördes ganska snabbt av ivriga små händer.
 
Fika måste man såklart göra på första advent. Oscar fick ett Alfons-yatzy av sin kusin.
 
 
 
Baka lite mera
 
Leka häst
 
Bilder: Canon G16

Magen v 27

 
 
 
Nu var det så så längesedan jag skrev om magen, bebis och något alls om hur den här graviditeten går. Såå... here we go.
 
Jag mår generellt sätt ganska bra. Inga konstigheter kring maten längre förutom att jag försöker undvika vissa saker som förstärker halsbrännan. Inte för mycket syra helt enkelt. Annars när det gäller mat så tycker jag mest om sånt som är kokt eller tillagat i ugn. Stekt mat är ingen jättefavorit, speciellt inte stekt kött. Kokt potatis tycker jag är jättegott. Jag som hela mitt liv har tyckt att det är ganska tråkigt känner nu raka motsatsen.
 
Magen har blivit ganska stor och nu börjar vissa saker bli lite svårt. Att knyta kängorna är ingen lek. I slutet av en känga så kan jag knappt andas och måste räta på mig för att andas lite innan jag tar nästa fot. Det hjälper inte att sitta på en stol heller för då är magen nästan ännu mer i vägen. Att vända sig i sängen är inte heller så bekvämt just nu. Och tänk, större ska magen bli!
 
I huvudtaget känner jag av lite mer krämpor den här graviditeten om jag jämför med när Oscar låg i magen. Inget jag behöver göra så mycket åt mer än att ta det lugnt. Jag försöker verkligen lyssna på kroppen och jag sorterar bort alla stress jag kan. Här om kvällen när jag skulle plocka undan inför städerskan så fick jag ta en paus efter ett tag och också sätta mig på golvet för att plocka leksaker istället för att sitta på huk.
 
När Oscar låg i magen fick jag något som kallas för "pojkstreck". En mörk linje som gick upp till naveln. Det har jag ännu inte fått den här graviditeten. Förra helgen gjorde svärmor, gammo och goffa ringprovet ovanför magen. Till en början så var det svårt att utläsa hur ringen ville gunga men till slut fick alla tre resultatet flicka. Vi får väl se. Kanske stämmer det eller så blir det här första gången de får fel. Själv har jag ingen känsla alls om vad det är för kön. Kanske i så fall lite mer åt pojkhållet eftersom det är det enda jag känner till. Men jag är väldigt nyfiken och jag undrar så vem du är lilla bebis.
 
En annan sak. Jag är mer sugen på vin den här gången. Förra gången saknade jag inte det det minsta men nu gör jag det och luktar på vinet varje gång som någon annan dricker. Det luktar sååhå gott.
 
Järnet fortsätter jag att ta varannan dag ungefär. Värdet har blivit mycket bättre men barnmorskan rekommenderade ändå att jag skulle fortsätta. Tydligen är depåerna lägre andra gången man är gravid. Vi har också gjort alla ultraljud på bebisens hjärta. Det senaste gjorde en barnkardiolog och han kunde inte se något ovanligt så det har vi bockat av och det känns jätteskönt. Nu är det de vanliga besöken på MVC var tredje vecka.
 
Och just det! Johan var iväg och köpte ett begagnat babyskydd här om dagen. En sak att bocka av. Annars har vi ju det mesta från Oscar men några fler saker ska fixas.
 
 
Bilder: Canon EOS 7D

Oscar 4 år - barnkalaset

 
 
I söndags hade Oscar sitt första barnkalas. Egentligen fyller han år i mellandagarna men det kändes bara supersvårt att få till ett kalas då. Skönt att ha det nu innan istället. Kalaset blev såå lyckat måste jag säga. Visst, det var en hel del förberedelser under dagen men vi hann med allt till slut. Som jag har berättat tidigare valde Oscar själv tema på kalaset. Blixten McQueen. Eftersom jag själv gillar att ordna kalas efter något tema så gick vi såklart all in. Vi köpte tårta, papptallrikar, plastmuggar, servetter, godispåsar och småleksaker att lägga i påsarna med Blixten på. Ballongerna var röda och gula.
 
Jag orkade inte baka tårtan själv så den köpte vi men resten av fikat hade jag och Oscar bakat tillsammans. Han tycker mycket om att baka. Vi bjöd på miniblåbärsmuffins, pepparkakor, daimsnittar och fruktsallad med grädde. Tårtan var en prinsess. När jag efteråt frågade Oscar vad som hade varit bäst med kalaset så svarade han fiskedammen och godiset men jag vet att han också var nöjd med sina presenter och han såg såå lycklig ut när vi sjöng för honom. 
 
 
Tårtan köpte vi från vårt lokala konditori
 
Jag tyckte att det blev så passande med pepparkakor i form av fyror
 
Minimuffinsen blev jag väldigt nöjd med och speciellt det faktum att jag hann med att dekorera dem
 
Jag tycker alltid det är bra att ha fruktalternativ på bordet när barn kommer på kalas. Det finns förvånansvärt många som inte gillar kakor och tårta. Dessutom tycker Oscar nästan lika mycket om frukt som kakor så då är det ju bra att blanda tänker jag :)
 
 
 
Det blev ett litet kalas där fyra av Oscars kompisar kunde komma. Stundtals var det extrem ljudnivå ändå. Tänk om alla 11 hade kunnat komma...
 
Blåsa ut ljuset
 
 
Oscar får hjälp att bygga ihop favoritpresenten. En Blixten McQueen-bil i lego. Han har lekt med den sedan dess och vill gärna att den ska vara med överallt.
 
Eftersom både jag och Johan var upptagna vid fiskdammen så har jag inga bilder från det men tog en efter att kalaset var slut. Jag är mer än nöjd med skynket. Tyget köpte jag på metervara på Stoff & stil i Kungens kurva. Jag hade tänkt att bara sätta upp det på väggen med häftstift eller liknande men Johan gjorde en mer seriös anordning. Han sydde en kanal högst upp och trädde igenom en gammal list med snören på. Jag är väldigt glad, tacksam och imponerad för det :)
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D

Vinterland igen

(null)


Under natten och morgonen har det kommit massa snö hos oss. Det började redan igår och förrgår men nu ligger det nog ca 10 cm och nederbörden ska fortsätta hela dagen. Härligt tycker jag! Vi får väl se om det kan hålla sig till snö eller om det kommer övergå i regn. Det finns en viss risk för det eftersom det inte är jättekallt. Men jag njuter och blir glad än så länge i alla fall. Kanske blir den här dagen bättre än igår då jag mest kände mig deppig. Ha en bra dag kära vänner!


Bild: iPhone 6s

Marängtårta

 
Jag täntke dela med mig av receptet på marängtårtan som vi gjorde till min pappa när vi firade honom för två veckor sedan. Receptet hittade jag på Ica men har justerat det något.
 
Ingredienser
3 marängbottnar
150 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
250 g hallon (tinade eller färska)
 
Garnering
½ liter jordgubbar
2 dl färska hallon
 
Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1 dl av grädden och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
 
Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar.
 
Hallongrädde: Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
 
Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 1/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och 1/3 av hallongrädden i ett jämnt lager ovanpå. Ta till sist resten av grädden på den översta marängbotten.
 
 
Toppa tårtan med jordgubbar och hallon eller de bär du tycker bäst om. Vi tog hallon, blåbär och physalis.

 

 
 
 
 
Bilder: Canon G16 

En helg på andra sidan landet

 
Oscar gillar att slänga skräp och ville gärna hjälpa mormor och morfar att sortera
 
För snart två veckor sedan hälsade vi på min familj i Partille och Göteborg. Det blev en riktigt mysig helg och jag tänkte att jag slänger in massa bilder så att ni får se hur vi hade det helt enkelt.
 
 
 
Vi kom redan på fredag kväll men då var det mest äta middag och ta det lugnt som gällde. Lördagen tog vi oss ut efter frukost. Målet var affären för att handla dessert till kvällens födelsedagsmiddag men på vägen passade vi på att slänga skräp och leka på lekplats.
 
 
 
På eftermiddagen ville Oscar gärna bada. Han gick direkt till morfar och frågade. Jag tycker det är så häftigt och jag blir alldeles varm i hjärtat när han kommer på något själv och vågar fråga någon annan än mig eller Johan. Här var det ju såklart passande att fråga morfar (eller mormor) eftersom det faktiskt är deras badkar :)
 
 
Mys innan det var dags att svida om till finkläder. Vi skulle fira min pappa som hade fyllt år och även lite för fars dag som jag missade på grund av att vi bor 50 mil bort.
 
 
 
Födelsedagsbarnet fick massor av paket och Oscar ville såklart hjälpa till att öppna.
 
 
När alla gäster kommit åt vi tilltugg och drack bubbel.
 
 
 
Mitt i allt passade jag på att fota magen i vecka 25.
 
 
 
Potatisgratäng och vildsvinsstek till middag. Supergott! Jag skulle kunna äta enbart mammas och pappas potatisgratäng till middag. Den är såå god!
 
 
Tadaa! Så här blev desserten vi gjorde. Tårta såklart. En enkel marängtårta med hallongrädde, chokladtryffel och bär. Oslagbart gott.
 
 
 
På söndagen åt vi frukost och sen packade vi våra väskor och hoppade in i bilen. Vi skulle på brunch hos kompisar. Det var jättekul och trevligt och för en gång skull kunde hela tjejgänget med familjer vara med. Fullt hus!
 
 
Malin och Erik hade fixat en fin buffé med diverse mumsigheter.
 
 
 
Oscar blev överlycklig när han upptäckte att de hade tågbana. Det var det första han frågade när vi kom in "har ni tågbana?" Superkul med lite nya tåg och tågbanedelar. Det höll honom sysselsatt i princip hela besöket. Sen styrde vi bilen mot Stockholm igen och så var den helgen över. Mycket glädje och energi tankades in i min kropp efter de här dagarna :)
 
 
Bilder: Canon G16 och iPhone 6s

Nu börjar julen!

(null)

Vilken härlig arbetsdag jag har haft idag! Vår största månad började idag och därför hade vi Fancy Friday på kontoret för att känna peppen. 

Dagen började i köket, uppklädda till tänderna. Vi gjorde smällkarameller och girlanger som vi sedan klädde granen med. Under granen låg massa paket som blir vår egen adventskalender. Varje dag dras en lapp. Den avdelningen som står på lappen får ett paket. Och vet ni... min avdelning vann idag! Det första paketet. En låda med goda kolor.

(null)

(null)

(null)

Kl 15 var det dags för bubbel och snacks! Vi satt tills det var dags att gå hem för dagen. Vilken dag va?! Perfekt sätt att fira in december månad :) 

(null)

(null)

Ikväll dricker vi glögg och äter pepparkakor med mjukost här hemma. Äntligen är julemånaden HÄR!


Bilder: iPhone 6s