Mer från trädgården

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L 
 
En vissen bukett från trädgården har hamnat i soporna och ersatts av en annan. Pioner. Så väldigt vackra och jag önskar verkligen att de blommade längre. Vi har tre pionbuskar som blommar olika tider under sommaren. Den som blommar nu och syns på bilderna är buske nummer två. Det är också min favorit färgmässigt. Jag gillar ju pasteller. Buske nummer tre börjar slå ut när som helst. Jag vet inte om det finns någon sorts pion som blommar ännu senare? Om det finns det så är det den enda jag saknar. Tänk om man kunde plocka pioner HELA sommaren :)
 
Just nu trivs jag väldigt bra i vår trädgård. Det är mycket som frodas och prunkar. Den värsta ogräsen är rensad och gräsmattan nyklippt. Det ser lite mer ordning ut i vår djungel. Och både altan och veranda är verkligen mysiga nu med alla blommor och växter jag köpt. Fantastisk tid. Och om en vecka är det semester. Bara en sån sak.

Fotosession med 1,5-åringen

 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L 
 
Det blev lite bilder idag precis innan läggdags med 1,5-åringen ändå. Jag trodde inte att jag skulle hinna det. Tack heaven för att det är ljust länge så bilderna blir enkla att ta i vårt ljusa vardagsrum.
 
Gunga på älgen är roligt. Jag kan förresten berätta (apropå förra inlägget) att nattningen gick fint idag också. Oscar somnade i egen säng och det tog inte mer än 20 minuter idag. Yippie!
 
Den stora pojken i huset är ikväll på födelsedagsfest så nu ska jag sätta mig i soffan och äta choklad och/eller glass och se på ett avsnitt. Fast först hänga upp lite tvätt. Familjelivet i ett nötskal. Hoppas ni har en härlig fredag vad ni än tar er för!

Oscar 1,5 år

iPhone 5s
 
Idag är Oscar 1,5 år! Han börjar bli stor den lille killen. Det kanske verkar fånigt att räkna halvår men det händer så otroligt mycket i utvecklingen hela tiden så det känns stort att han har blivit 1,5 år.
 
Igår somnade Oscar i sin egna säng för första gången. Jag satt bredvid på golvet och sjöng tills han somnade. Det tog nog ca 30 minuter. Innan har vi alltid nattat honom i vår säng och sen burit över honom till spjälsängen. Men igår visade Oscar tydligt att han ville ner i sin egen säng direkt. Får se om jag kan få till det ikväll också :)
 
Bilderna ovan är från de senaste dagarna som jag har fått skickat till mig av Johan. Det är alltid lika mysigt att se vad de har för sig om dagarna. Oscar i sin nya keps, Oscar på ryggen och Oscar som håller själv i bananen.
 
Grattis mitt lilla hjärta på dagen!

Namnlappar

 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L 
 
Vi firade ju midsommar i Göteborg i år och i bilen på vägen hem så passade jag på att beställa namnlappar till Oscar. Och igår kom de i brevlådan. Snabbt jobbat! Jag köpte dem hos namnlappar.se som jag tror att många andra också gör. Till Oscar fick det bli stjärnor och en panda. Sött men inte för barnsligt. Fick ju 120 st så jag tänker att vi kanske kommer använda dem när han är lite större också. Får se hur många som går åt.
 
Tänk att vår lille son har blivit så stor att han ska börja på förskola snart. Eller nu ljuger jag, vi fick faktiskt plats på ett familjedaghem (dagmamma). Det är två pedagoger som har en verksamhet tillsammans i en villa nära oss där ca 12 barn går. Det var vårt 1:a handsval som vi aldrig trodde att vi skulle få. Men det gick vägen. Hoppas att det blir bra, jag har bara hört gott om stället än så länge :)

Nu är det sommar!

Bilder lånade från SVT
 
När Allsång på Skansen och Morden i Midsomer har börjat för säsongen då känns det som sommar! Jag och maken tittade på premiäravsnitten igår och de var helt okej. Jag vet inte i hur många år man har suttit bänkad på tisdagar. Men nu hör det verkligen till den där sköna sommarfeelingen. Bara ett glas rosé som fattas :)
 
Till Skansen är det är tillåtet att sitta med iPhones och paddor om man vill. Man kan hänga med ändå i vad som händer. Men när Midsomer börjar är det strängt förbjudet och uppmärksamheten måste riktas mot det nya fallet. Så funkar det hemma hos oss. Har ni några TV-regler hemma?
 

Så blev midsommartårtan


Ser ni linslusen? ;)
 
Nu är midsommar över och nedräkning till semestern har officiellt börjat för min del. 8 arbetsdagar kvar räknat med idag. Jag tänkte visa er hur midsommartårtan blev. Som jag skrev i förra inlägget så gjorde jag ett hopkok på två olika tårtor.
 
Som ni ser på bilden så blev marängen ganska stor. Jag tänkte inte på att den skulle svälla så den blev liiiite större än kardemummabottnen. Annars blev det en jättegod tårta! Perfekt recept på marängen förresten, den fick en härlig mjuk kärna.
 
Kardemumma tårtbotten
0,5 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
2 dl socker
1,5 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver 
 

Koka upp kanel, kardemumma, hälften av sockret och mjölken. Låt svalna. Vispa upp smöret med resterande socker. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölkblandningen ner i äggvispet. Häll upp smeten i en smord form på ca 15 cm. Grädda i 175 gr i ca 50 min. Stickan skall vara torr. Låt svalna.

 
Rabarbercurd
500 g skivad rabarber (gärna en rosaröd sort)
1 ½ dl vatten
2 ägg
2 ½ dl socker
50 g rumsvarmt smör
 

Koka rabarbern i vattnet i en kastrull till ett mos. Pressa moset genom en finmaskig sil över en rostfri bunke.

Blanda moset med ägg och socker.

Ställ bunken i vattenbad (kastrull med sjudande vatten). Rör hela tiden tills det börjar tjockna och blivit en kräm, ca 15 minuter. Passa noga, det får inte blir för varmt, då är det risk att äggen koagulerar.

Ta bunken från värmen. Sila krämen om den inte är slät. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills det har smält. Låt svalna. Förvara i kylen.

 

 

Marängbotten

4 äggvitor

2 ½ dl strösocker

1 msk majsstärkelse

1 tsk äppelcidervinäger

 

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa på högsta hastighet i ca 5 min till en tjock glansig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vinäger, vispa ytterligare 1 min.

 

Rita en cirkel 25 cm i diameter på bakpappersklädd plåt. Bred ut smeten i cirkeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt svalna.

 

 

Montering

Lägg kardemummabottnen underst och bred på ett tunt lager vispad grädde. Bred sedan på rabarbercurd efter behag. Lägg på marängen och toppa med vispad grädde och jordgubbar eller andra bär.

 

Annas kommentar

Tänk på att marängen sväller som sagt, så gör den inte för stor.

Jag hade problem att sila rabarbercurden. Det blev liksom inte mycket vätska kvar efter silningen så jag gjorde faktiskt curden på nästan hela smeten. Osilad. Det blev jättebra. Tycker inte det gjorde något att den inte blev helt slät.

 
 Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L 

Midsommartårta

Bilder lånade från ica.se och Bakverk och fikastuner
 
Oj, vad jag stod i efter jobbet igår! Jag bakade två olika tårtbottnar, plockade i hemmets eviga röra, tvättade, packade inför midsommar och tog en långpromenad för att hitta lillemans ena snuttefilt som han kastat ur vagnen tidigare under dagen. Jag hittade den till slut inne på Ica, vilken lycka! Han har visserligen två andra som fungerar lika bra men det gjorde ont i mammahjärtat ändå och jag känner mig själv. Jag hade inte kunnat släppa det och hade ångrat mig om jag inte gått ut i regnet och letat.
 
Så här blir det alltså när man inte har planerat bättre. Men nu är det frid och fröjd. Jag fick klart det jag ville ha gjort och årets midsommartårta blir alltså en blandning av de här två på bilderna. Ni kanske får se resultatet efter helgen. Man vet aldrig med mig :)
 
Ha en riktigt härlig midsommar nu allihop!

Träna potta

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L 
 
Hur söt får man bli? Han är verkligen söt som socker vår lille son. Speciellt när han sitter så snällt på pottan som han gör på dessa bilder. Det hör nämligen inte till vanligheterna.
 
Ja, vi har börjat introducera pottan när vi är hemma. Än har det inte gett något resultat och de flesta gånger så reser han sig upp och går därifrån. Men jag tänker att om man är ihärdig och fortsätter så kommer han fatta vinken till slut. I vilket fall så känns det som en bra idé att köra vidare nu i sommar när han kan springa omkring mer lättklädd och eventuella olyckor inte behöver gå igenom flera lager med kläder.
 
Nyvaken pojke på bilderna som sovit i bara t-shirt och blöja. Så ovant det känns för mamman som är van vid sin pojke i pyjamas. I en vecka nu har Oscar sovit mycket bättre. Han sover hela natten i sin säng och har som senast vaknat kl 8 (dock vanligast att han vaknar vid 6.30-7). Ganska stor skillnad från kl 5 tycker jag! Väldigt väldigt skönt, men det är bara att ställa in sig på att det inte kommer vara för evigt och vara glad för den perioden som är nu. Den söta t-shirten med zebra köpte jag på Primark i London :)

Sköna helg

 
Jag bjuder på några bilder från helgen. Det har varit en riktigt fin helg. Lugn och skön. Igår var vi på fika hos vänner i sommarvädret. De har verkligen en perfekt trädgård. Stor fin gräsmatta, i princip inga höjdskillnader och massa kul att leka med. Oscar hade jätteroligt, och vi också såklart.
 
Senare på eftermiddagen plockade jag in en bukett blommor från trädgården. Jag såg framför mig hundkex och någon ljus pastell och det var precis vad det blev! Älskar att kunna plocka eget.
 
Idag satte min überduktiga man upp korgar i garaget. Som jag har längtat! Äntligen har vi fått ordning på handskar, sekatörer, spadar och liknande. Att leta efter det man behöver är så irriterande. Den här dagen har också varit mycket ogräsrensande och plantering av blommor för min del mellan skurarna. Kroppen har fått arbeta minsann. Men det behövdes och nu ser det väldigt fint ut, fast det finns mycket kvar att göra...
 
Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L 
 
Lilleman fick upp en kundvagn från garaget som han innan har varit för liten för på grund av att den är för lätt och därför välter. Nu när Oscar är större har han mer kontroll och kan han nog hanter den. Som ni ser på bilden så blev den en hit på en gång :)
 
Imorgon är det måndag igen och en härlig ny vecka! En kort arbetsvecka med midsommarfirande på fredag. Verkligen härligt!

Majkens tårta

Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Den här tårtan är verkligen barndom för mig. Jag vet inte hur många gånger jag har ätit den hos mormor och min mamma har också gjort den sedan länge. Själv har jag faktiskt aldrig försökt mig på att baka den men jag har roffat åt mig receptet så att jag ska kunna när andan faller på.
 
Månadens sötsak hos Söta saker handlar just om bakminnen och då fanns det ingen tvekan om att Majkens tårta skulle vara det jag bidrog med. Den är jättegod! Här kommer receptet.
 
3 äggulor
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
5 msk mjölk
0,5 dl smält avsvalnat smör
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker
Ca 2,5 dl hackade nötter
 
Grädde
Hallon
 
1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Tillsätt mjölken, det smälta smöret och sist mjölet blandat med bakpulvret.
3. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
4. Vispa vitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner sockret.
5. Bred marängen över kakan och strö över hackade nötter.
6. Grädda i 175 grader 20-25 minuter.
7. Dela kakan på mitten när den kallnat och lägg ihop bottnarna med vispad grädde och hallon mellan.
 

Sandaler till små fötter

Bilder lånade från se.nextdirect.com
 
Jag klickade precis hem ett par sandaler till Oscar. Just de här sandalerna hittade jag i en Next-butik när jag var i London men där fanns de inte i rätt storlek. Kanske lika bra med tanke på att jag knappt fick igen väskan då vi skulle flyga hem, haha. Så igår när vi gick igenom en stor kasse med diverse skor som vi fått från vänner för att se om det fanns något somrigt där i rätt storlek så blev jag mest glad när jag inte hittade något. Jag fick en finfin ursäkt att köpa de här små söta sandalerna som har så mjuk och skön sula. De kan Oscar springa omkring i hela sommaren lång om det blir väder för det.
 
Dessutom, Next har alltid snabb leverans och fri frakt. Perfekt!
 
 

Fancy Pancy

Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Sötnos-Oscar :)
 
Den somriga fina pikéen köpte jag på Next i London. Jag hade tittat på den några gånger på nätet men när jag såg den på riktigt så föll jag pladask faktiskt. Färgerna är så mycket finare i verkligheten. Chinosen är från H&M och finns i massa olika färger.
 
Idag fick Oscar sin spruta mot mässling, påssjuka och röda hund. Hoppas att han slipper biverkningar, men om han skulle få så kommer de 5-12 dagar efter vaccinationstillfället. Han var som vanligt jätteduktig. Skrik när sprutan gick in men lugnade sig väldigt snabbt. 
 
Samtidigt gjordes 1,5 års kontrollen:
 
Han fick bygga med klossar -  gick jättebra!
 
Klottra med en krita - gick mindre bra men några små prickar och streck blev det.
 
Vi pratade om vilka ord han kan - kom fram till att katt, lampa, titta och där är de säkraste orden. Mamma och pappa kan fortfarande vara lite vad som helst känns det som.
 
Peka ut kroppsdelar - gick inte alls bra, han kan inga än så länge.
 
Vikt och längd - 83 cm och 12,8 kg

KLR Jewellery

Bilder lånade från klrjewellery.com
 
Här kommer ett smyckestips. Karin Larsson Rydén och jag pluggade ihop i Köpenhamn på guldsmedsutbildningen. Hon är en rolig, duktig, trevlig och driftig tjej som nu har eget företag här i Stockholm. Ovan är några av mina favoriter från hennes sortiment. De där små örhängena till höger är bara så söta!
 
Kika in på hennes hemsida, klrjewellery.com. Hon gör också förlovnings- och vigselringar och andra specialbeställningar.

Ordning i skafferiet

iPhone 5s
 
Vad glad jag blev när jag såg att några av kollegorna på jobbet har strukturerat upp hyllorna i skafferiet. Det blir mycket enklare att hitta! Varje avdelning har en egen hylla där man kan ställa sina torrvaror. Jag har inget på ateljéns hylla just nu men ska nog införskaffa lite knäckebröd, nötter och russin. Ibland är det bra att ha tänkt lite i förväg, man vet aldrig när man behöver ett extra mellanmål eller om suget sätter in.
 
Förresten, till något helt annat. Jag är egentligen väldigt trött på att bara publicera iPhone-bilder men just nu har jag inte det minsta lust att sitta vid datorn och fixa med finbilderna. Trots att jag har massor som väntar...

OOTD

Bilder från arkivet
 
Ibland kommer jag över uttryck och förkortningar här på internet som jag inte har den blekaste vad de betyder. DÅ känner jag mig gammal och inte som den puraste ungdom längre. För ett tag sedan var det OOTD som jag inte visste vad det stod för. Som tur är med internet kan man faktiskt ta reda på i princip allt man vill veta, så jag googlade såklart.
 
OOTD kan ha två betydelser:
- Outfit Of The Day
eller
- Offer Of The Day
 
Det sammanhanget jag läste i var det den första betydelsen som menades. Så då tyckte jag att några somriga bilder på mig från arkivet passade bra. Det är ju ändå juni nu och inte varje dag ni får OOTD-bilder på mig!
 
Då vet ni (och jag) vad OOTD betyder! Om ni inte redan visste såklart :)

Fruktfest

iPhone 5s
 
Man blir glad när veckans första fruktleverans ser så här fin ut på jobbet. Jag tog ett glas och gjorde en liten fruktsallad av nektarin, blåbär, ½ äpple och ½ banan. Perfekt för att kurera min onda hals. Hoppas att mina killar mår lite bättre där hemma också. De är båda krassligare än jag och natten som var har inte varit rolig... Vi behöver en snabb förbättring så att vi inte riskerar att missa helgens bröllop. Jag ser så mycket fram emot det.