Bara stå

(null)

(null)


Alltså. Min lilla minimänniska. Nu vill hon verkligen bara stå hela tiden. Det är supervingligt men hon hittar allt möjligt att resa sig mot. I natt vaknade jag tre gånger av att Sofie stod upp i sängen. Hållandes i översta kanten på spjälsängen. Då hade vi inte sänkt sängen. Jag väntade på att hon skulle kunna sätta sig upp själv men det blev stå först. Nu har min bästa man som tur är sänkt sängens liggyta. Såå skönt för det såg riktigt farligt ut så som hon stod. Hade hon tappat balansen åt fel håll så hade hon kunnat ramla ur sängen. Nu kan jag åtminstone slappna av när är i sin säng så får jag jaga henne mer i resten av huset. Haha.


Bilder: iPhone 6s

Sofie 8 månader

(null)

(null)


Sofie har blivit 8 månader! Hon är en social bebis som har roligast när andra bebisar och vuxna är på plats. På vardagar när hon och jag är hemma kan hon lätt bli uttråkad och grinig. Om vi då går till öppna förskolan så blir hon på mycket bättre humör.

I måndags var vi på BVC för en vanlig kontroll. Hon vägde 8960 g och var 71,5 cm lång. Sofie har också haft sin första feberperiod. Den varade i 2,5 dygn så det berodde nog inte på tänder. Men hon fick heller inga utslag så det var nog inte tredagarsfebern.

Det är mycket som händer med grovmotoriken nu. Hon försöker klappa händerna och vinka. Hon drar sig fram riktigt bra men det syns tydligt att hon vill krypa. Hon drar sig upp på knä mot olika lägre höjder. Om jag sitter på golvet så tar hon tag i mina ben, drar sig upp på knä och när jag tar ett stadigt grepp om henne så ställer hon sig upp. I morse hittade jag henne stående mot sin gåstol. Det såg så vingligt ut så jag hann inte fota. Jag tror att hon kommer krypa snart och gå tidigare än Oscar gjorde.

Finmotoriken blir det också en hel del övning på. Vid måltider brukar jag ge henne ärtor, majs eller brödbitar att pilla med. Annars är det ibland omöjligt att få i henne mat för hon börjar till slut hoppa otåligt och vifta med händerna men om hon själv har något att greja med så kan jag smyga in skedar med mat under tiden.

Oscar brukar säga att han och Sofie är lika busiga. Och ja, hon vet vilka ställen hon inte får krypa till. Skorna vid ytterdörren och badrummet. När jag säger till med en viss stämma så får hon en busig och beslutsam blick och drar sig därefter fram ännu snabbare mot sitt mål. 

Strax efter att hon blev sju månader så fick hon två tänder i den nedre tandraden. Jag misstänker att det är fler på gång för det dregglas massor, allt ska in i munnen, kinkiga kvällar och hon hade feber i några timmar här om kvällen.

Apropå kvällar så kan hon vakna upp mycket mellan kl 20-23 för att sedan lugna ner sig lite. Vet inte om det beror på tänderna eller något annat.

Sofie "pratar" och jollrar mycket när hon är på gott humör. Helt underbart att lyssna på och det glädjer så mycket. Även tidigt på morgonen.

Hon tycker redan att iPhone och iPad är roligt. Det är inte så att hon får titta men så fort hon ser min telefon eller om Oscar sitter med sin padda i närheten av henne så är det lååånga armar som vill ta tag.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Bilder: iPhone 6s



Fars dag

(null)

(null)


Idag har vi firat fars dag här hemma. Pappan i huset välkomnades upp till ett dukat frukostbord och en presentpåse. Jag hade frågat Oscar innan om han ville göra någon present till sin pappa och han sa direkt pärlplatta. Så det blev en i regnbågens färger men Oscar är lite bekymrad över att indigo inte finns med. Pappan fick också lite nytt på strump- och kalsongfronten och mörk choklad. En till present är på väg men verkar ha blivit försenad. Den får jag visa när den kommer.

Vi fortsatte dagen med att ringa till våra pappor och lite senare kom Johans pappa över på fika. Till sist lagade jag tvårätters som vi åt lite extra tjusigt vid matsalsbordet med tygservetter och tända ljus. Det är kul att festa till det tycker jag.


(null)
En chokladtryffelkaka med crunch hade jag bakat som vi åt till fika. Enkel och mumsig!

(null)

(null)

(null)
Sofie fick en päronklämmis. Gullungen har varit feberfri hela dagen. Såå skönt!

(null)
Toast Skagen till förrätt, Oscar fick en toast med leverpastej...

(null)
...och till varmrätt blev det kycklinggryta med klyftpotatis.

(null)


Sen var det dags att natta barn. Båda krånglade och ville inte sova. Då kom jag på att vi inte varit ute något idag, då brukar nattningarna kärva. Skönt med måndag och rutiner imorgon igen. Natti natt!


Bilder: iPhone 6s

Mammafika och första febern

(null)

(null)


Igår träffade jag min mammagrupp igen. Vi fikade på Espresso House som vanligt. Jag testade bland annat en pepparkakslatte och en saffransbulle. Väldigt gott. Nu börjar jag längta efter julen :)

Vi hade trevligt men redan här märkte jag att Sofie var lite mer missnöjd än vanligt. Några timmar senare när vi kommit hem tyckte jag att det kändes som att hon var lite varm och mycket riktigt. Lillans första feber, 38,5 som högst än så länge.

Febern fortsätter idag. Jag tror att det är tänderna som spökar. Det är nog fler som ska tränga igenom snart. Så vi blir hemma idag. Annars hade jag tänkt att vi skulle gå till öppna förskolan. Det brukar vara så roligt för båda barnen att vara där. För mig med. Oscar blev snorig igår så det är lika bra för honom att vara hemma också, då kanske det blir en kortare förkylning. Men jag måste säga att det är inte det roligaste att vara hemma en hel dag. Lillan vill helst vara nära men när hon väl är i famnen så kan hon inte vara still. Halvkämpigt läge. Det kanske får bli en del bärsele idag.


(null)
Nya kläder från Next, hon fick supermysiga pyjamaser också.

(null)

(null)
De här två tjejerna är födda dagarna efter varandra. De har också varsin storebror som är nästan lika gamla och deras mammor fyller år med två dagars skillnad (fast olika år).

(null)

(null)
Liten febrig tjej nu på morgonen.


Bilder: iPhone 6s

Fika och lek

(null)

(null)


För två veckor sedan var jag och Sofie på besök hemma hos våra kompisar Malin och Charlie. Så trevligt och mysigt en grå höstdag.

Sofie hade såklart superkul som fick utforska ett nytt ställe med kul leksaker. Vi mammor fick fika på en så sååå smarrig äppelpaj som Malin hade bakat och finkaffe. Vi avslutade med en promenad när det var dags för mig att hämta Oscar.

Imorgon träffas vi igen fast på öppna förskolan :)


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Bilder: iPhone 6s

Playdate

(null)


Idag har vi varit hemma hos Oscars kompis E och lekt. Vi tog en härlig promenad dit och sen hem igen. Det var jättetrevligt att få lära känna hennes föräldrar lite mer. De bjöd på gofika och barnen lekte både bra och dåligt ihop. Lite som det kan vara, men jag tror nog att de kommer vilja leka mer ihop.

Igår åkte vi alla fyra till Tom Tits i Södertälje. Jag tycker inte att jag fick så bra bilder därifrån så det blir inget separat inlägg om det. Kul med experiment. Varken jag eller Johan hade varit där men Oscar har varit där med Smarta barn innan. Vi såg en kul experimentshow med Marcus som jag verkligen kan rekommendera. Såpbubbelshowen var också helt okej. Tycker det är en bra grej när barnen kan ha kul och samtidigt lära sig saker. Och roligt för oss föräldrar att passa på att besöka såna här ställen när det är lov. Nästa gång skulle jag vilja åka till Polismuseet tror jag. Där har Oscar varit många gånger med Smarta barn men har sagt att han gärna vill åka dit med oss också.

Nu har vi precis haft fredagsmys med popcorn och film. Dags att börja förbereda middag!

(null)

(null)

(null)