Dags för påsk!

(null)


Igår startade vår påsk kan man säga. Oscar hade påskfirande på Smarta barn med utklädning, traditionsenlig lunch och kika efter påskharen som hade varit i trädgården och lämnat små presenter.

När vi kom hem klädde vi vårt påskris. I år blev det i rosa, vita och guldiga toner. Så nu är det alltså påsklov för Oscar i 1,5 vecka innan han får komma tillbaka till sina kompisar.


(null)

(null)
Påskhareöronen gjorde jag av en papptallrik och en rosa tuschpenna

(null)


Nu sitter vi i bilen på väg till påskfirande. Pojkarna fram och flickorna bak. Tur det för lilltjejen spydde precis ganska ordentligt och då hade det känts väldigt jobbigt om både jag och Johan satt fram. Håll nu tummarna att resten av bilresan går bra. 


Bilder: iPhone 6s

Första fikabesöket

 
 
I söndags hade vi första fikabesöket här hemma sedan lillan kom till världen. Det var Johans farmor och Johans pappa med familj som gärna ville se vår nya familjemedlem. Och då fick jag chans att bjuda på godsaker från frysen. Kul! Vi bjöd på kardemummabullar, dammsugare i långpanna, minimuffins och clementiner.
 
 
 
 
Båda barnen fick fina presenter. Lilltjejen fick jättesöta kläder. En body med nallar som snart kommer funka fint och lite annat som funkar längre fram i vår.
 
Oscar fick en medalj och ett storebrorsdiplom. Jättefint! Det är klart man ska ha medalj och diplom när man blir storerebror. Två böcker med härliga sagor blev det också. Lika kul för oss föräldrar som för Oscar. 
 
Igår kväll hade vi besök nummer två. Johans syster med familj kom över med en jättegod lasagne till middag (t o m Oscar åt utan ett ord om att inte vilja smaka) och vi plockade fram glass till efterrätt. Tyvärr tog jag inte en enda bild under kvällen så ni får bara tro mig att det var trevligt. Oscar och storkusinerna sprang omkring som tokiga och hade superkul ihop. Massa fina kläder fick vi också :)
 


Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L


Johans födelsedag

 
 
Igår fyllde min käre man år. Jag firade ju honom lite i förväg i februari med spa eftersom vi inte visste om vi skulle ligga på förlossningen eller BB på just hans dag. Som tur var kom vår lilla flicka lite tidigt snarare än sent så igår när Johan faktiskt fyllde år så var vi lediga och kunde hitta på något ihop. 
 
Vi mötte upp Johans mamma och åkte till Kosterheds konditori i Solna. Väldigt trevligt litet ställe! Vi åt varsin croissant med Skagenröra till lunch och efter det såklart också fika. Jag valde en tosca-äppel-mazarin-paj med vaniljsås. Sååå god. Precis vad jag gillar. Mmmm... Se bilderna.
 
 
Lillasyster fick så klart följa med och sov sig igenom hela besöket medan storebror var på Smarta barn
 
 
Croissant och Skagenröra, supergod mix!
 
Och här, den fantastiska pajen som jag nästan orkade äta upp
 
På Kosterheds konditori får man ta med sina hundar
 
 
 
 
Till middag åt vi kallskuret, ostar, fikonmarmelad, gott bröd och rödvin. Tänk va, jag kan dricka rödvin nu om jag vill. Och alla dessa goda charkuterier utan att frysa eller tillaga. Härligt. Vi skulle också ätit några bakelser som vi köpte med från konditoriet. Jag ville gärna att Oscar skulle få fira sin pappa lite festligt också eftersom han inte var med under dagen. Men vi var så mätta så vi äter dem idag istället. Grattis igen min söta man ♥
 
 
 
Bilder: Canon G16 / Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L / iPhone 6s

Lillan är här

(null)

(null)


I tisdags kom vår lilla tjej. Några dagar tidigare än bf (39+3). Det började med vattenavgång precis som med Oscar. Men den här gången kom förlossningen igång av sig själv så jag slapp igångsättning.

Hon är i alla fall helt underbar. Så liten, söt och perfekt. Hon kom ut 4085 g och 51 cm lång. Här kommer lite bilder från våra första dagar med den här sötnosen som ännu inte fått något namn. Oscar tycker fortfarande att hon ska heta Baby ha-ha och ratar varje förslag vi kommer med.


(null)
Bilturen från Huddinge sjukhus

(null)
Pappas mage är bäst 

(null)

(null)

(null)
"Mamma, bebisen kan få ligga på min mage" 

(null)
Oscar ville gärna köra vagnen när vi var tillbaka för kontroll på sjukhuset 

(null)
Jag och gullungen tog en kort premiärtur med vagnen när farsan och brorsan var på barnkalas på Leos lekland

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
De första riktiga kläderna kom på idag eftersom vi fick fikabesök. Innan dess har vi kört pyjamas hela dagarna. Supermysigt!

De senaste nätterna har varit ganska tunga. Trots att vi går och lägger oss vid 22 så brukar det ta några timmar innan jag får min första sömn. Hon somnar lätt vid bröstet men så fort jag lägger ner henne i sängen så vaknar hon. Igår någon gång mitt under natten kom jag på att om jag lägger ner henne med hela kudden som hon ligger på när jag ammar så sover hon vidare. Hoppas den metoden funkar i natt också för då kanske kanske det kan bli lite mer sömn för min del. Håll tummarna!


Bilder: iPhone 6s


Morgonfika

 
 
I morse efter att jag lämnat av Oscar på Smarta barn så tog jag mig till Fruängen. Jag tänkte att det var skönt att bocka av det när jag ändå var påklädd och ute. Meningen var att jag skulle promenera men min kropp var så trött så jag kände att det inte var någon idé. Istället hoppade jag på bussen dit. Jag skulle till Apoteket och köpa fler piller mot halsbränna så det bockade jag av först. Sen promenerade jag till Långbros bakficka för en tidig fika i lugn och ro. Det är inte långt att gå men det blev en väldigt långsam promenad.
 
Jag kom dit och beställde en kopp te, smoothie och en morotskaka. I väskan hade jag med mig en bok som jag fått låna av en kompis. Föda utan rädsla heter den. Jag har inte kommit så långt än men känner redan att det är en bra bok som kommer ge mig mycket. Hoppas att jag kan ta till mig det när det väl är dags för förlossning. 
 
 
 
 
 
 
Det blev en väldigt mysig morgon. Lugn och skön. Promenaden där ifrån blev om möjligt ännu mer långsam än dit. Vissa dagar bara är sådana. Kroppen stretar emot och då är det bara att lyssna. Det är verkligen inte lång tid kvar nu. När som helst skulle en förlossning kunna dra igång. Ikväll ska vi friska upp våra profylaxkunskaper är det tänkt. Jag har fått en gratis kurs i gravidappen för att vi tecknade gravidförsäkringen.
 
 
 
Bilder: Canon G16

Magen vecka 38

 
 
Idag säger appen att det är 14 dagar kvar till BF. Så om exakt två veckor (16 mars) är lillen beräknad att komma. Vi får väl se om det blir före eller efter.
 
För en vecka sedan arbetade jag min sista dag på ett tag. Det känns helt rätt att vara ledig tre veckor innan BF den här gången. Än så länge har jag vilat, skrivit förlossningsbrev, tvättat, bakat bullar och tagit en promenad. Jag har också tänkt att jag ska läsa bok. Mycket vila blir det och kroppen säger ifrån direkt när det blir lite för mycket under en och samma dag. Som idag till exempel. Jag tog det lugnt hemma på förmiddagen och gav mig ut på en promenad efter lunch. Inte så långt egentligen. Jag gick till Apoteket i Fruängen och sedan vidare till Lidl. Från Lidl tog jag bussen hem. Det var vackert väder men kallt. När jag kom hem la jag mig i sängen. Jag började titta på Husdrömmar men var tvungen att stänga av efter ett tag och sov i 40 minuter. Sen var det dags att hämta Oscar, det tog sin lilla tid och nu på kvällen känner jag att varje rörelse jag gör måste vara försiktig. Annars spänner det och krampar. Tror jag ska ta fram vetekudden faktiskt. Det brukar vara skönt.
 
Förutom att dagarna är begränsade med hur mycket jag orkar göra så tycker jag ändå att jag mår bra. Svullnaden är konstant. Det gör lite mer ont i fingrarna om kvällar och nätter. Jag sover inte så bra så det är kanske inte så konstigt att jag behöver sova om dagarna.
 
Vi har pratat lite mer namn men egentligen inte kommit fram till någon stark kandidat. Inte på samma sätt som med Oscar. Vi har nämnt Olivia, Oliver, Sophie, Isac, Eric, Alicia. Det senaste har jag börjat tänka att det är en pojke som ligger i min mage. Vi får se... :)
 
I måndags var jag på MVC igen. Vi sammanställde graviditeten och mina önskemål inför förlossningen. Järnet såg så bra ut att jag kan trappa ner lite. Allt annat gick bra förutom att bebisens hjärta slog lite för fort. Jag fick ligga ganska länge på britsen och till slut bestämde vi oss för att jag skulle sitta en stund i väntrummet medan hon tog någon annan emellan. När jag fick komma in nästa gång så hade bebisen lugnat ner sig. Jätteskönt. 
 
Vi får se hur många magbilder till vi hinner med. Notera att solen lyste när vi tog dessa!
 
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 

Kardemummabullar

 
 
I onsdags bakade jag kardemummabullar. Det har varit en av dem grejerna som jag ville bocka av under den här ledigheten. Perfekt att ta fram från frysen när vi får bebisbesök. Alltså när vänner och familj kommer och vill se nytillskottet. Jag har såklart inte bakat bullar åt bebisar :)
 
Receptet hittade jag hos Leila Lindholm. Och jag valde att baka ut dem traditionellt som snurror istället för att göra knutar. Det går fortare och ser vackert ut. Jag valde också att riva ner mandelmassa i fyllningen. Allt för att göra dem så göttiga som möjligt.
 
Deg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
 
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
 
 
Deg:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
 
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
 
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
 
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 
 
Fyllning:
Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
 
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
 
Bred över smörkrämen.
 
Rulla ihop från långsidan och skär ca 2 cm tjocka bullar.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
 
Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
 
 
Annas kommentar:
Nästa gång ska jag nog göra dubbel sats av fyllningen. Jag vill ha mycket fyllning i mina bullar!
 
 
 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 
 

Till bebisen


 
I fredags när jag jobbade min sista arbetsdag så lunchade jag med en kompis och före detta kollega som flyttat till Skellefteå. Det var jättetrevligt och hon hade faktiskt med sig en present till bebisen. En jättesöt elefant-skallra i två färger som hon själv sytt. Med mjuka öron. Den är helt underbar. Jag hade några veckor tidigare kikat igenom hennes Instagram för att se om där fanns något jag skulle be henne sy åt mig men kunde inte bestämma mig där och då så det rann ut i sanden. Så jag blev verkligen jätteglad när hon hade med sig den här presenten. Kolla in @atelje.bettina på:
 
 
 
 
För någon månad sedan köpte vi bebisens första snuttis också. Eller kompis som vi kallar dem här hemma. Oscar har fyra olika snuttedjur (hans favorit är elefanten) och jag tyckte att det kunde vara kul om han valde bebisens första. Den enda regeln han fick var att det skulle vara ett djur han själv inte har. Då blev det den här som ni ser på bilden. Men nu blev jag osäker på om det är en ko eller en dalmatinerhund. Jag tror faktiskt att det är en hund. 
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L 

Babyshower!

 
 
 
 
I lördags efter leklandet fick jag som sagt en överraskning när vi kom hem. Familj och vänner hade förvandlat huset till babyshower! Helt tokigt. Jag fick en babyshower när jag väntade Oscar och hade helt slått bort tanken om att jag skulle få en även den här gången. Så jag blev verkligen superöverraskad när jag stod utanför ytterdörren och såg dekorationer i vardagsrumsfönstret. Det  blev alltså en liten förvarning precis precis innan vi gick in. Lite skönt faktiskt för när vi kom in sköts det konfetti med ordentliga pang. Men åå så fint de hade fixat. Och min syster och mamma som hade gått upp i ottan för att köra från Göteborg och hit. Tänk va, vilket gäng jag har runt omkring mig.
 
 
Ett helt underbart fruktfat och Lindt-kulor som är mina favoriter.
 
Presenter och blöjtårta
 
 
 
En liten quiz under tiden som vi åt afternoon tea. Jag fick fyra rätt och kände mig nöjd. Det var svårt! Om jag minns rätt så fick vinnaren 6 rätt.
 
Alla fick ett sånt här litet paket med bokstäverna från mitt och Johans namn. Vi skulle bilda namn till bebisen som inspiration. Välbehövligt, namn är svårt!
 
Alla fick gissa på ett datum då de tror att bebisen kommer titta ut. Jag tänker att jag ska rama in den här och sätta vid bebisens säng när den får en mer permanent plats i huset. Så fin.
 
Fina fina ballonger
 
Överallt stod det (och står fortfarande) såna här fina små blomsterarrangemang av rosor och eukalyptus. De vet vad jag gillar :)
 
 
 
 
 
Oscar fick äta alldeles för många Lindt-kulor och han nallade precis lika mycket från fruktfatet. Man får göra undantag när det är en speciell dag tycker jag. Han fick faktiskt också två presenter från gästerna. Bilar-lego och en storasyskon-bok.
 
Konfetti som hamnade överallt, vi kommer hitta såna här fina lääänge länge, är ganska glad att de är så stora så man lätt hittar dem :)
 
Det är svårt att få Oscar att posa med mig. Skulle gärna vilja ha en bra bild på honom och magen. Får se om det går att muta med något till helgen kanske...
 
En sån fin rosett jag fick på mig direkt när vi kom hem. Syster och mamma hade verkligen gått all in med dekorationer. I like!
 
På kvällen skulle Johan iväg till en kompis på herrmiddag. Det hade varit planerat sedan länge men så mysigt det blev då att jag fick mamma och syster som mello-sällskap istället. De sov såklart över eftersom de har så lång väg att åka. Tusen tack för en helt underbar och lagom babyshower ♥
 
 
Bilder: Canon EOS 7D + EF 24-70 mm 1:2.8 L