Lyxig rabarberpaj

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
När syster var på besök gjorde jag en paj som jag verkligen kan rekommendera. Receptet kommer från grymma Roy Fares och är ju lite mer krävande än en vanlig smulpaj. Men låt inte det skrämma er för den här pajen är verkligen värd det. Den är O så god!
 

Mördeg

90 g florsocker (2 dl)

270 g vetemjöl (4 ½ dl)

180 g smör, rumsvarmt

1 st äggula

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig). Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 9 -10 cm i diameter. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.

 

Mandelkräm

60 g äggula (3 st)

60 g socker (¾ dl)

25 g maizena (½ dl)

½ vaniljstång

250 g mjölk (2 ½ dl)

400 g mandelmassa

30 g vetemjöl

 

Mandelkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en vaniljkräm, sänk värmen och koka ytterligare 1 minut. Häll över i en bunke plocka ur vaniljstången och låt svalna. Blanda vaniljkräm med lite i taget av mandelmassan tills du har en slät mandelkräm. Sist vänder du ner mjölet.

 

Rabarber

5 st Rabarber stjälkar

85 g Strösocker (1 dl)

15 g kardemumma (1 msk)

Rabarber: Dela Rabarber stjälkarna i lagom små bitar, och lägg i en bunke. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.

 

Crumble

60 g smör

40 g strösocker (1/2 dl)

90 g vetemjöl (1 1/2 dl)

30 g havregryn (1/2 dl)

Havre crumble: Blanda samman alla ingredienser i en bunke och nyp med fingrarna tills du har en smuldeg.

Fyll pajskalen med mandelkräm. Lägg i rabarber och smula över crumble. Grädda pajerna mitt i ugnen 25-27 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
Annas kommentar
Istället för att att göra flera mindre pajer så gjorde jag en stor och då krävdes det lite extra tid i ugnen. Min var inne ca 35 minuter.

Postat av: mamma

Mmm den verkar smarrig :)

Svar: Det var den verkligen! Men väldigt mastig :)
Anna

2014-07-17 @ 22:55:36
Postat av: Emilia

Den ser sjukt god ut!

2014-07-18 @ 08:54:52
http://pezone.blogg.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: