Kladdkakans dag

Ingredienser
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Valfritt: 1 1/2 tsk vaniljsocker eller 2 msk konjak eller lite rivet citronskal
Glasyr
150 g vit choklad/mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
Tillredning
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, mjöl och eventuell smaksättning. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.
Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.
Om man tycker att det blir för sött med vit choklad så kan man byta den mot mörk choklad, eller helt strunta i glasyren och bara pudra över florsocker.
Servera som den är, med lite grädde eller vispad vaniljsås. Gott till är syrliga bär, hallon eller passionsfrukt.
Annas noteringar
Jag vispade inte ägg och socker poröst för det behöver man inte göra när det gäller kladdkaka eftersom man vill ha den tung, inte luftig. Jag rörde bara ihop allt istället. Jag använde 1 msk cognac och några skvättar citronjuice till smaksättning.
Va! har jag med missat.. attans. får låtsas att det är imorgon istället jag med och frossa i kaka då istället:)