Saffransrisotto

2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
300 g aborioris från Italien
2 dl torrt vitt vin
8 dl het lantbuljong
50 g smör
1 st citron
100 g färsk parmesanost
1. Skala och finhacka vitlök, schalottenlök och fänkål och krydda med salt och peppar.
2. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs långsamt, cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Ett tips är att sätta på lock, då tar det inte färg eftersom ångan stannar i kastrullen.
3. Tillsätt riset och låt det fräsa tillsammans med löken i 1-2 minuter till.
4. Häll i vinet och saffran låt det koka tills doften av alkohol lagt sig. Pressa i lite citronsaft.
5. Mata riset med kokhet buljong varefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotton ska vara lös och krämig i konsistensen.
6. Stäng då av plattan och lägg i smöret i klickar. Blanda också i riven parmesan och sockerärtor. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter.