Fika hos Ullis

Utrustning: iPhone 5s

Idag var jag och Oscar bjudna hem till Ullis och lille Hugo tillsammans med Sylvia och Alex. Kul att vi alla tre har fått söner. Om ett år kommer de säkert springa runt tillsammans och hitta på massa bus.

Ulrika hade bakat en jättegod äppelkaka som jag hade kunnat äta mycket mer av. Både jag och Sylvia imponerades av att hon orkat baka med Hugo som inte är så gammal. Vi bokade genast in en till träff om två veckor. Man får passa på nu. Om en månad så börjar ju jag jobba igen...

Nu återstår det att se om vi får någon mat ikväll. Oscar vaknar hela tiden och hans föräldrar är så trötta efter natten då vi inte fick mycket sömn. Det går över snart, det går över snart..



Barnklädesbytardagar

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I helgen har det varit barnklädesbytardagar i Fruängen. Jag och Oscar var där i fredags och fyndade precis det han behövde inför vintern.
 
- Jacka, 20 kr
- Vinterskor med läder, 50 kr
- Vinterskor, 10 kr
- Leksakskanin, 5 kr
- Skallra, 20 kr
 
Totalt alltså 105 kr! Det är jag ju extremt nöjd med. Mest glad är jag nog över jackan som var så billig men såg ut att knappt vara använd. Det var dessutom den enda i Oscars storlek som hade pojkfärger. Ibland får man ha lite tur :)
 
Undrar om det finns klädbytardagar för vuxenkläder? Har en hel säck som jag skulle kunna tänka mig att få en liten slant för.

Oscar 9 månader

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I fredags blev Oscar nio månader. Har jag alltså varit hemma hela nio månader med honom? Hur gick tiden så fort? Alla sa det innan och jag förstod också att tiden skulle gå fort men att det skulle kännas så här kan man nog aldrig förstå innan man är i svängen själv.
 
Oscars tredje tand håller på att växa upp och det är inte på övre raden som jag trodde skulle bli här näst utan där nere på hans högra sida bredvid de två första. Feber fick han för första gången i samband med det här.
 
Nu kan Oscar krypa på riktigt snabbt och vips så är han framme någonstans där han antingen ska ställa sig upp, rycka i en sladd eller äta på någon sko. Det blir tommare och tommare på bord och hyllor här hemma nu. De där små armarna är förvånansvärt långa och starka! Man blir svettig av allt jagande. Vi måste komplettera med lite fler pluggar till eluttagen och såna där fula hörnskydd som Ikea har. De ser ut som händer... Om någon har tips på snyggare så hojta gärna till.
 
En av de nyaste förmågorna är att han har börjat sträcka ut tungan spetsigt. Oftast lite åt sidan men också rakt upp. Han gör det ofta när han koncentrerar sig men också när han bara är charmig. Den andra grejen är att han börjat skrika fruktansvärt högt. Både när han är glad och arg. Det börjar nästan bli lite pinsamt när man är i en butik och han sätter igång. Oscar, om du läser det här när du blivit större så ska du veta att mamma älskar dig lika mycket för det. Det gör bara lite mer ont i öronen.
 
Nu har vi varit på ganska många play dates och de Oscar har lekt mest med är Liam, Olle och Alex än så länge (inte mycket tjejer i hans ålder just nu). På öppna förskolan river han loss ordentligt också. Sist var det massa små bebisar där och då blev den här mamman lite nervös när han for fram som en ångvält precis mellan två av dem. Men såklart var det mitt fel som inte var tillräckligt snabb och inte hängde med :)
 
Nu är det inte mycket amning som gäller. En till två gånger på natten bara. Men jag undrar om han får i sig så mycket för han blev ganska arg igår natt. Det rinner nog inte till så fort som han vill längre. 
 
På tisdag ska vi till BVC på kontroll. Då återkommer jag med vikt och längd.
 
Kan ni fatta att jag ska börja jobba om en månad? Det är såå galet. Både yeeey och neeej faktiskt.

Spritsa muffins

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
När Therese och Liam var på besök här om dagen så tog jag fram några muffins från frysen. Jag hade nämligen kvar lite vit choklad-frosting i kylen, så det blev väldigt enkelt för mig att fixa till en liten spontan finfika. Och jag fick dessutom tillfället att öva lite mer på att spritsa. Jag har ju mycket att lära kan man säga... Men är ändå nöjd med resultatet för nu.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Här näst vill jag testa att spritsa snyggt med en rund tyll. Vi får väl se när jag får chansen till det :)

Veckans andra play date


Idag blev det också en play date. Så himla roligt att se de tre små killarna leka. Kul att se hur Therese med familj bor också. Jättefint och inspirerande!



Mammorna hann fika, killarna fick mellis och lekte en stund till. Sen blev de alla tre trötta. Inte så konstigt, det tar nog massa energi att leka. Oscar somnade gott i bilen på väg hem och jag tog en omväg så han fick sova en lite längre stund. Tack tjejer för en trevlig eftermiddag!

Playdate

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Idag har det varit regn och rusk hela dagen. Inget väder man är så sugen på att ta en promenad i direkt. Då är det bra att det går att kompromissa. Oscar fick sova sina två tupplurar ute i vagnen under taket på verandan och vi bjöd hem Therese och Liam från föräldragruppen på lekstund och fika. Tänk vilken trevlig dag det blev trots det grå vädret. Pojkarna lekte loss och ville gärna ha samma leksak, klättra på Therese samtidigt, krypa åt samma håll och stå vid bordet när den andre gjorde det. Väldigt gulligt :)
 
Kvällen här var inte lika rolig. En Oscar som somnade utan problem bredvid sin pappa men som efter några timmar vaknade otröstlig och absolut inte ville somna om. Efter en flaska välling somnade han till slut igen. Man undrar vad det är som gör att han är sån ibland och andra kvällar somnar om så fort han får nappen och en liten klapp. Men, har man varit en glad prick och lekt duktigt under dagen så kanske man kan få komma undan med en kinkig kväll. Hoppas bara att natten blir bra med mycket sömn...

Veckan som har gått

Hela den här veckan har min vän Sofia från Göteborg varit på besök. Hon åkte hem tidigare idag. Här kommer lite bilder från min telefon som visar lite av det vi har gjort i veckan.


I tisdags lunchade/fikade vi med Sylvia och hennes Alex i Skrapan inne på söder. Oscar har som vanligt händerna utsträckta efter allt han kan tänkas nå :)


Jag åt en köttfärslimpa som smakade gott, kanske främst av den gräddiga såsen. Götgatan Stories (som stället heter) kan jag varmt rekommendera som barnvagnsvänligt. Vi fortsatte in i en barnbutik där Oscar fick en ny haklapp med Paul Frank-motiv.


På onsdagen tog vi en tur till Zetas där vi fikade, strosade och den första höstblomman följde med hem. En vit ljung till verandabordet.


Samma dag bakade vi också det här morotsbrödet som jag tipsat om innan i bloggen.


Vi var riktigt i bakartagen och knåpade ihop ett gäng Strassburgare också. Jättekul! Fast jobbigt att spritsa, måste köpa en större tyll...


I torsdags gick jag och Oscar till öppna förskolans babyöppet. Det var jättekul med hela 14 barn där! Innan när vi har varit där har det nog varit max 6 barn. Oscar lekte loss, tog leksaker från andra barn, fick ett rivsår på näsan och flirtade med de andra föräldrarna.


Under tiden hade Sofia husmorat i huset och förberett lunch. Det kan jag vänja mig vid... :)


Fredagskvällen bjöd på en paj med spenat, bacon och feta ost. Vi badade bubbelpool, tittade på Idol och...


Åt kladdkaka med jordnötter och marshmallows efter ett recept av Roy Fares.

Veckan har också bestått av att bjuda Sofias föräldrar på middag, massa promenader, några tupplurar, lek, skrik (från Oscars håll), mera lek, massage och bara skönt häng. Dagarna har rusat iväg och det kommer kännas lite tomt i veckan som kommer. Tack Sofia för grymt bra sällskap och för all hjälp med lillkillen och hushållet!

Bästa gänget

Utrustning: iPhone 5s

Vi sitter i bilen på väg hem från västkusten och jag tänker på hur fint vi har haft det. En fin familj som tagit hand om oss, lekt med Oscar, varit barnvakt och bjudit på god mat. Ett härligt kompisgäng som äntligen kunde få till en middag och som verkligen blev trevligaste kvällen på länge. Jag längtar efter att den lilla ungen i magen på bilden ska kläckas. Men först ska jag och Oscar hänga nästan hela veckan med Sofia som vi fick med oss i bilen hem :)

Plommonmuffins

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Jag fick massa plommon från Johans mormor och morfar sist vi var förbi på fika. Man kan ju göra massa gott med plommon men jag hade ingen riktig inspiration. Så jag kikade in på den norska sidan Det söte liv. Där fann jag massa kul, bland annat dessa plommonmuffins.
 
Ingredienser

125 g mjukt smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
1,25 dl mjölk

 

200 g plommon (vikt utan kärnor)
1,5 msk socker
1 tsk kanel

 

 Tillredning

Vispa mjukt smör och socker till en smörkräm. Vispa in äggen, ett om gången. Sikta samman de torra ingredienserna och blanda in i smeten växelvis med mjölken.

 

Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna med smet till ca hälften.

 

Dela plommonen i klyftor. Blanda socker och kanel i en pose och lägg i plommonen. Skaka försiktigt tills de är täckta med socker och kanel.

 

Tryck ner plommonen lätt i smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter. Låt svalna i några minuter innan de försiktigt lossnas från muffinsplåten.

 
 
Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
De fina muffinsformarna har min svärmor köpt i England :)

Fru Marias bak

Utrustning: iPhone 5s

Idag hade jag och Oscar en blind date kan man säga. Vi träffade Mette med sonen Milo som jag fått kontakt med via Instagram. Jag var lite kluven eftersom Oscar hade feber under natten om vi skulle gå eller inte. Men eftersom han var feberfri när vi vaknade så tyckte jag att det var en lagom lugn aktivitet för dagen.

Utrustning: iPhone 5s

Vi träffades vid ett jättetrevligt fik som jag inte hade hunnit besöka än trots att vi inte bor så långt ifrån. Fru Marias bak. 

Utrustning: iPhone 5s

Jag blev inte besviken. De kan verkligen det där med bakning och jag försåg mig med en fantastisk kardemummabulle och en chailatte. Hit måste jag gå igen!

Utrustning: iPhone 5s

Så hur var dejten då? Jättebra faktiskt. Vi hade massor gemensamt. Båda gillar att baka, fota och fika bland annat. Mette är också mammaledig med sin yngsta son som är två månader äldre än Oscar. Vi kommer absolut ses igen, kul med nya bekantskaper :)

Nu ska jag träffa jobbet för bowling och middag!

Första febern

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår kväll och i natt hade Oscar sin första feber. Han var varm som en kamin och jag mätte som högst 38,3 grader mitt i natten. Jag tror det har att göra med den tredje tanden som är på gång. Han sov fyra (!) gånger igår också i jämförelse med det vanliga som är två gånger per dag. Hoppas det är bättre nu. Jag tycker fortfarande att han känns varm men han har ingen feber i alla fall. 
 
Vi la honom mellan oss i sängen ganska tidigt under natten och efter frukost i morse gick jag och Oscar och somnade om. Det är nog något av det mysigaste, att sova med lillen i sängen :)

Oscar 8 månader igen

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

Här kommer lite mer om Oscar som utlovat. Vi har nu varit på BVC för 8månaders koll. Han vägde 9,5 kg och mätte 72 cm lång.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L

Det känns som att jag har skrivit det här de senaste gångerna men utvecklingen går extremt fort just nu. Det händer nästan nya grejer dagligen. 

Det allra nyaste är att han har börjat ta riktiga krypasteg, han har börjat surpla med tungan och en till tand håller på att komma fram i underkäken (fortfarande ingen där uppe).

Oscar har nyligen fått en gåstol som han inte förstår hur den fungerar. Han hoppar mest i den och i bästa fall tar han sig en liten bit bakåt. Men den har massa leksaker och ljud som han tycker är roligt ett tag. Och det bästa, han sitter där han sitter. Annars är det full koll som gäller just nu. Han ställer sig nämligen upp mot allt möjligt. Även sånt med hjul och sånt som är lättare än han själv. Han är dessutom väldigt vinglig så många olyckor har redan hänt. Hörde idag från en av mammorna att man kan köpa en slags hjälm...

Tar sig fram gör han i rasande fart även om han mer kravlat än krypit hittills. Om badrumsdörren är öppen så tar han sig gärna in dit fort som attan och tar sikte mot toaborsten. Hua! Som tur är har vi hunnit fånga honom innan han når fram.

Nu har jag trappat ner rejält på amningen och det är bara mellanmål kl 15 och på natten som han får mat den vägen. Annars varvar vi alla möjliga burkar med hemlagad mat, gröt, smoothies, smörgåsrån och majskrokar. Just mellanmålen har jag svårast att komma på bra grejer till men fick några tips idag utav en tjej i föräldragruppen.

Den lille mannen har också haft sin första riktiga förkylning med en näsa som har runnit konstant. Men nu verkar det precis ha gått över efter ca 1,5 vecka. 

Och peppar peppar, kanske håller nätterna på att bli lite mer normala igen.

Blommor och blad

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Blommor i huset gör mig verkligen extra glad. Det lyser upp och ger rummen en helt annan känsla. Mer ombonat. Mer levande. Och mer själ i hemmet.
 
Den här gången lyckades jag få tag på riktigt fina rosor. De rosa är från bukett och de vita är styck. Tyckte att färgkombinationen blev perfekt i min smak också. Ljusa härliga pasteller. Om någon månad går jag nog in på lite mer höstfärger men än så länge så får de skira färgerna stanna kvar.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Också vasen på gästtoaletten fick ett fång blommor och helt plötsligt blev det lilla rummet väldigt mycket trevligare. Jag tycker att första intryck är viktigt och det är just vad det blir i ett badrum eftersom man ser buketten direkt när man kommer in.

Fredagsfika

Utrustning: iPhone 5s

När man inte jobbar får man fixa sin egen fredagsfika och eftersom sommaren fortfarande hänger kvar med värme och sol så köpte jag en Magnum Dolce & Gabbana. Väldigt mumsig!

Dock verkar det som att jobbet har slutat med fredagsfika har jag förstått på mailen jag läst. Det gick från fredagsfika till fredagsfrukost för att vara lite mer nyttiga. Men bara efter några veckor försvann fredagsfrukosten och blev torsdagsfika istället. Oh well...

Utrustning: iPhone 5s

Det blev också lite gunga för sonen precis innan han somnade och mamman tog sin glass. Mysigt i solen och med matchande klädsel :)

Nu ska jag snart iväg på lite tjejkväll. Det var allt för längesedan nu. Glad fredag till er!

Till hemmet, Oscar och mamman

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår på min och Oscars promenad så blev det lite shopping gjort. Den här fina kassen från H&M home blev dagens spontanköp. Den passar perfekt in i vårt sovrum och äntligen kan alla tidningar som jag aldrig hinner läsa få en fin och bra förvaring istället för att staplas på högar. Jag får inte köpa någon ny tidning förrän den här är tom har jag bestämt.
 
Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Oscar fick ett set med antihalkstrumpor. Han ställer sig upp mot allt möjligt heeela tiden nu och har halkat omkull några gånger. Än så länge kan han ju få vara barfota men när som helst kommer kylan och då blir de här strumporna bra. Några fler skedar behövde vi också. Skönt att ha Big baby på gångavstånd, köpte både strumpor och skedar där.
 
Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Och till sist fick jag med mig två t-shirts från Lindex hem. När man arbetar med guld och silver som jag gör när jag inte är mammaledig då kunde jag bara inte motstå de här två. Som ni kanske vet så är Au den kemiska beteckningen för guld och Ag för silver :)

Spritsa grädde

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I fredags hade vi middagsgäster hemma hos oss och då passade jag såklart på att spritsa lite mer. Den här gången hade jag gjort en daimpannacotta. Så god! Och varför inte servera den med lite mer grädde? Grädde att spritsa ovanpå. Ser tjustigt ut och jag fick öva lite mer. Tyvärr fick jag inte superbra bilder men de får duga. Jag vispade grädden lite hårdare än jag brukar göra för att den skulle få fin spritsform.
 
Receptet på pannacottan hittade jag såklart hos Bakverk och fikastunder.
 
Daimpannacotta
3 dl grädde
2 st dubbeldaim
1,5 st gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Hacka daimen i rätt så små bitar. Koka upp grädden, tag av ifrån plattan och smält ner daimen. Rör även ner gelatinbladen. Häll upp i valfria formar eller glas. Väljer du muffinsformarna på bilden får du ut ca 7 st. Låt stelna i kyl i minst 4 h.