Myspys på Åland

Utrustning: iPhone 4

Vi har haft några riktigt mysiga dagar på Åland med min svärmor, svägerska och hennes barn. Nu är vi på väg till Mariehamn för att ta färjan tillbaka hem. Såklart är det ju alltid hemma bäst :)

Vi har promenerat, träffat släktingar, badat bastu, ätit Ålandspannkaka, fikat och ätit massa god mat. Imorgon väntar en lugn dag hemma.

Mors dag

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I söndags blev jag för första gången firad på mors dag. Tänk alla år som man har uppvaktat sin egen mamma och nu har också jag den titeln. Det är, då och då, fortfarande svårt att förstå. Jag blev väldigt glad för mina mysiga presenter. Vilken tur att Oscars pappa kunde hjälpa till så bra ;)

Oscar 5 månader

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Idag fyller prinsen 5 månader! Grattis älskade lilla unge ♥
 
Den senaste tiden har Oscar upptäckt sina fötter och leker med dem mer för varje dag som går. Det är rysligt gulligt. Han blir snabbare uttråkad nu och det här med att ligga ner är inte så roligt längre. Hellre sitta eller stå i knät. Utmaningen det senaste har också varit värmen som har slagit till. Helt plötsligt går man från att pälsa på lillkillen mössa och tjocktröja till att knappt ha en body på sig.
 
Ett annat problem är att det blir så väldigt varmt i vagnen. Såklart att han blir upprörd då och inte vill ligga där. Flera gånger har jag fått ta upp honom och bära på ena armen och köra vagn med den andra. Det är svettigt kan jag lova! Det får nog bli sittdelen mer och mer nu. Egentligen är han för liten men vi ska köpa en mysig sittdyna och efter det kommer det nog bli mycket bättre. Sittdelen är nämligen luftigare så där kommer inte bli lika varmt och dessutom blir det nog bättre av den anledningen att han kommer se mer också. Tills dess får Baby björn-selen följa med som nödlösning. Den fungerade fint idag när jag var ute med en av mammorna på promenad.
 
Oscar har också rullat runt lite mer, men fortfarande inte regelbundet. Det går långsamt framåt. Vaccination nummer 2 har vi också bockat av.
 
Imorgon träffar vi fler mammor och barn för lunch på det nyöppnade Långbro bakficka. Kul!

Snälla drinkar för varma dagar

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Vilken varm dag! Då förtjänar man en drink. Idag blev det varsin snäll drink. Jordgubbssaft med frysta hallon och isbitar. Underbart gott! Sugrören kommer från Leilas General Store.
 
Den här varma dagen har också innehållt en tur till BVC och Oscars andra vaccinationsspruta. Jag fick bära honom halva vägen på väg dit för att han blev så upprörd. Det är inte alls likt honom. Men när jag dök in i vagnen för att ta upp honom så förstod jag att det nog var för varmt där inne. Stackars liten. Stackars mamman. Att bära honom på en arm och köra vagnen med en annan var svettigt!
 
Så ikväll har vi testat sittdelen. Den är luftigare och han kommer dessutom upp mer och får titta. Han har också fått smaka vatten för första gången idag. BVC-sköterskan sa att det kan ju också vara så att han bara är törstig. Inte alltid hungrig. Så nu får det nog bli lite vatten om dagen så länge värmen hänger i åtminstone. Liten blir stor.

Frosting

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
De här söta cupcakesen hade vi med oss hem till ett par vänner och deras nya bebis igår. Vi hade bjudit in oss själva på fika och det var så trevligt att tiden bara gick och helt plötsligt hade vi varit där i tre timmar.
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I alla fall så är det den här frostingen som jag vill tipsa om. Den var enkel och smakade gott. Perfekt att göra när man har frusit in några muffins i frysen men vill göra dem lite mer festliga då det är dags att bjuda på dem. Här kommer receptet, det räcker till ca 18 muffins:
 
Ingredienser
125 g färskost naturell (ex. Philadelphia)
75 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
150 g florsocker
Hushållsfärg efter behag
Strössel efter behag
 
Tillredning
1. Rör ihop alla ingredienser till frostingen i en bunke.
2. Låt muffinsen svalna innan du brer på den i ett jämnt lager med en slickepott eller spatel.
3. Dekorera med strössel om du vill.

Favoriter från helgen

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Här är två favoritbilder från en härlig helg. I lördags innan babysimmet njöt vi av vädret och passade på att fixa i trädgården. Är inte det här något av det gulligaste ni har sett? Det är det i alla fall för mig. Vilken bra idé Johan fick att ha Oscar på magen samtidigt som gräset blev klippt. På det sättet blev alla nöjda och jag kunde samtidigt rensa ogräs.
 
Och oroa er inte. Vår gräsklippare samlar upp gräset i en behållare där bak så det är inget som sprätter ut och riskerar att komma på lilleman. Barnvänligt och vi sparar tid genom att inte behöva kratta :)

Armbandsförsäljning

Utrustning: iPhone 4
 
I lördags sålde jag det vita armbandet ovan till min svärmor som skulle ge det till en väninna i födelsedagspresent. Annars var det längesedan jag sålde något nu. Det blir inte av att jag gör så mycket smycken sedan jag började jobba som guldsmed på heltid och nu när jag är mammaledig så har det inte heller hamnat på prioriteringslistan. Men jag har lite färdiga grejer hemma sedan tiden då jag hade smycken på en frisörsalong. Det är jag väldigt glad för nu.
 
Och efter att jag la upp den här bilden på Instagram så fick jag en spekulant på armbandet med svarta pärlor. Kanske får jag också göra ett matchande halsband till. Kul! :)
 
 Och vet ni vad jag kom på? Nu till sommaren vore det kul med lite nya fräscha smycken. Jag har inte så mycket pengar att köpa för. Men. Jag har massa pärlor och stenar som bara ligger och väntar på att bli ihopmonterade till något användbart. Guldgruva för en mamma!

Bröd med graham

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Igår bakade jag bröd! Det är inte ofta det händer men nu ska jag försöka göra det lite oftare. Det är både lyxigt, gott och ekonomiskt. Och jag ska säga er att sedan jag fick min Kitchen Aid så är sådant här bak MYCKET roligare. Jag har aldrig njutit av att röra ihop och knåda en deg. Och det behöver jag i princip inte göra längre :)
 
De här limporna blev väldigt goda tycker jag. Receptet kommer från Charlotte Erlanson-Albertssons "Kokbok för hjärnan". Testa!
 
Ingredienser
1 pkt jäst 50 g
6 dl vatten 37 grader
1 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 8 dl vetemjöl
ca 5 dl grahamsmjöl
 
1. Smula jästen i en bunke, använd gärna assistent.
2. Häll över ljummet vatten och rör om. Tillsätt salt och olja.
3. Blanda sedan i mjölet lite i taget och rör till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa i 30 minuter.
5. Ta upp degen och knåda på mjölat bakbord.
6. Forma två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
7. Skär några snitt i limporna och grädda i ugn i 200 grader ca 30 minuter.
 
Annas kommentar
Eftersom jag försöker vara lite ekonomisk och använda det jag har hemma istället för att köpa exakt allt som behövs så tog jag solrosolja istället för rapsolja. Inga konstigheter. Jag bytte också ut en del av vetemjölet mot dinkelmjöl och vetemjöl special. Det är så himla lätt att samla på sig så många olika mjölsorter som sedan tar lång tid att använda upp. Jag behövde verkligen rensa i min baklåda och det blev faktiskt ett och annat paket som jag äntligen fick göra slut på. Win win. Ekonomiskt och mer plats i lådan. Till sist dekorerade jag bröden med lite sesamfrön och pumpakärnor.

Oscar till bords

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
 Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
I lördags var första gången som Oscar satt med oss vid bordet då vi åt middag. Han satt i sin tripptrapp och orkade med riktigt länge. Vi hade bjudit Johans mamma och make på en tidigt middag eftersom de skulle vara barnvakt resten av kvällen medan vi stack på Champagne-bjudning.
 
Oscar fick några riskorn och mangobitar att smaka på med varierat resultat. Några åkte ner i magen och några hamnade på hans haklapp. I det här skedet är det inte så noga om inte allt går ner, det handlar mer om att få prova på andra smaker än bröstmjölk.
 
Han hade varit en sådan duktig liten son hela kvällen när vi var borta och vi hade jättetrevligt med våra kompisar. Vi kom hem lagom till resultatet i Eurovision Song Contest. Ett resultat som jag tyckte blev väldigt bra :)

PEANUTBUTTER COOKIES

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
För ett tag sedan bakade jag kakor med dessa ingredienser. Tyvärr blev det aldrig av att jag fotade det färdiga resultatet innan de åts upp. Men de blev väldigt mumsiga! Jag hittade receptet hos Marias bakglädje, kika in hos henne så har hon bilder på de färdiga kakorna. Se så, hem och baka nu!
 
 
PEANUTBUTTER CHOCOLATE CHIP COOKIES
 
250 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl ljust muscavadosocker
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
4 msk jordnötssmör
100 g choklad
 
Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in det. Tillsätt vaniljextrakt. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en separat bunke och rör ner till en smidig deg. Tillsätt sist jordnötssmör och grovhackad choklad. Forma bollar och lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 min.

Mahamara - paprikaröra

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Ett tips inför helgen är den här underbara röran. Den passar utmärkt till grillat, en sallad eller egentligen vad som helst. Receptet kommer från Markiz som kom trea i årets Sveriges mästerkock. Testa! :)
 
Ingredienser
3 röda paprikor
1,5 dl valnötter
1 dl olivolja
2 msk harissa
1 msk granatäppelsirap
2 msk tahini
1 tsk socker 
salt
peppar
 
Sätt ungen på 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalsidan upp på en plåt med bakpapper. Grilla i mitten av ugnen ca 15 minuter tills skalen börjar bli svarta. Lägg paprikorna i en skål och täck med en tallrik, låt stå i ca 15 minuter. Ta sedan bort den övre tallriken och låt svalna. Dra sedan av skalen.
 
Hacka valnötterna och blanda med de övriga ingredienserna. Mixa med stavmixer. Låt stå kallt i någon timma innan servering.
 
Annas kommentar
Vi var lite lata och köpte färdiggrillade paprikor på burk. Det gick finfint! En burk räcker. Sen kunde vi inte hitta harissa i vår butik men köpte chipotelpaste istället. Jag tog 2 tsk av den. Man kan prova sig fram hur starkt man vill ha det. Vi fick inte heller tag på granatäppelsirap så ena gången blev det vit balsamvinäger och andra gången granatäppelbalsamico.

Smaka smörgåsrån

Utrustning: Canon EOS 7D + EF 24-70 1:2,8 L
 
Oscar har börjat få smaka på smörgåsrån. När bebisar är mellan 4-6 månader så ska man låta dem smaka på något med gluten i några gånger i veckan, det minskar risken att få glutenintolerans. Jag valde smörgåsrån som jag bryter i små bitar och lägger i en liten skål med vatten. När bitarna är mjuka får han några som han smaskar från mitt finger. Han verkar gilla det!

Dagarna som går

Utrustning: iPhone 4

Nu var det ett tag sedan jag tittade in här. Dagarna går så fort och på något sätt har bloggen hamnat sist i prioriteringslistan. Det vill jag inte egentligen att den ska göra men orken har inte riktigt funnits. 

Här är några bilder på vad som har hänt i livet det senaste. Oscar har varit både charmig och bråkig. Men mest söt såklart. Han har flyttat in i sitt rum och sin spjälsäng.

Jag har lagat en god panerad laxmiddag. Panerad fisk är verkligen jättegott!

Min syster har varit på besök. En av dagarna tog vi en lunch på Zetas. Jag åt chèvresallad. Det var mer än ett år sedan sist. Såå gott!

Igår tog jag och Oscar en utflykt till Plantagen. Jag hade fått tips om att man kunde hitta frostfria krukor där. Kopior på Lindesbergskrukan. Två fick följa med hem och ersätta två andra som spruckit i vinter. Happy! :)