Kladdkakans dag

Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Idag är det tydligen kladdkakans dag. Det har verkligen gått mig helt förbi. Annars brukar jag ha ganska bra koll på sånt. Förra året bjöd jag till och med hem några vänner på kladdkakemiddag. Men men, ingen kladdkaka för mig idag. Kanske imorgon på fredagsfikat. Här kommer i alla fall ett tips på en jättegod vit kladdkaka.
 

Ingredienser

250 g vit choklad

200 g smör

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

Valfritt: 1 1/2 tsk vaniljsocker eller 2 msk konjak eller lite rivet citronskal

 

Glasyr

150 g vit choklad/mörk choklad

1/2 dl vispgrädde

 

Tillredning

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, mjöl och eventuell smaksättning. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.

 

Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.

 

Om man tycker att det blir för sött med vit choklad så kan man byta den mot mörk choklad, eller helt strunta i glasyren och bara pudra över florsocker.

 

Servera som den är, med lite grädde eller vispad vaniljsås. Gott till är syrliga bär, hallon eller passionsfrukt.

 

Annas noteringar

Jag vispade inte ägg och socker poröst för det behöver man inte göra när det gäller kladdkaka eftersom man vill ha den tung, inte luftig. Jag rörde bara ihop allt istället. Jag använde 1 msk cognac och några skvättar citronjuice till smaksättning.

 
Yummy!

Postat av: Johanna

Va! har jag med missat.. attans. får låtsas att det är imorgon istället jag med och frossa i kaka då istället:)

Svar: Eller hur, kladdkaka i massor är ju dumt att missa! :)
Anna

2013-11-07 @ 20:00:34

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: