Saffransrisotto

 
Utrustning: Canon EOS 7D + EFS 18-200 1:3,5-5,6 IS
 
Förra helgen när min syster var här så gjorde vi finmiddag på lördagen. För första gången så fick jag testa att göra risotto. Jag älskar risotto. Krämigt ris med vin och ost i. Kan det bli så mycket bättre? I Italien är risotto en rätt för sig. Kanske har man lite svamp, sparris eller skaldjur i men inte mer. Vi försvenskade det hela och tog en liten portion var för att ha till en bit laxfilé och sallad. Det blev utmärkt gott. Så här gjorde vi:
 
4 st schalottenlökar 
2 st vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
300 g aborioris från Italien
1/2 g saffran 
2 dl torrt vitt vin 
8 dl het lantbuljong
50 g smör  
1 st citron 
150 g sockerärter
100 g färsk parmesanost
 

1. Skala och finhacka vitlök, schalottenlök och fänkål och krydda med salt och peppar.

2. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs långsamt, cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Ett tips är att sätta på lock, då tar det inte färg eftersom ångan stannar i kastrullen.

3. Tillsätt riset och låt det fräsa tillsammans med löken i 1-2 minuter till.

4. Häll i vinet och saffran låt det koka tills doften av alkohol lagt sig. Pressa i lite citronsaft.

5. Mata riset med kokhet buljong varefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotton ska vara lös och krämig i konsistensen.

6. Stäng då av plattan och lägg i smöret i klickar. Blanda också i riven parmesan och sockerärtor. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter.

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: